Buitenland

Koerden bezetten
diverse consulaten
en ambassades

RIJSWIJK – De afgelopen jaren hebben Koerdische actievoerders diverse keren door bezettingen van ambassades en consulaten in Europa geprobeerd hun problematische bestaan onder de aandacht te brengen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste acties van de Koerden.

12 januari 1988: Tientallen Koerden bezetten het Franse consulaat in Amsterdam uit protest tegen het bezoek van de Franse minister van Buitenlandse Zaken aan Turkije. De inname verloopt zonder gewelddadigheden. Enkele uren later, na een gesprek met de Franse consul, geven ze het pand op.

23 mei 1989: Vijftien Koerden nemen bezit van de Duitse consulaat in Amsterdam. Ze protesteren tegen de arrestatie van een groep Koerdische activisten, enkele dagen eerder in de toenmalige Bondsrepubliek. Na toezegging dat pamfletten over de arrestanten richting ambassade in Den Haag worden gestuurd, verlaten ze zonder grote problemen het pand.

16 maart 1991: In Bonn wordt de Iraakse ambassade door een groep Koerden bezet. Ze beschuldigen Irak van het gebruik van napalm tegen Koerdische burgers. De ambassadeur en ander personeel wisten op tijd het gebouw te verlaten.

22 maart 1991: Koerdische actievoerders bezetten de ambassade van Irak in Den Haag uit protest tegen bewind Saddam Hussein. Na ruim een uur maakt de politie op verzoek van de ambassadeur een einde aan de actie. Drie personen worden aangehouden wegens vernieling.

3 april 1993: De Iraakse ambassade in Brussel vormt het doelwit van nieuwe Koerdische acties. De bezetters vernielen de benedenverdieping en verwonden een veiligheidsbeambte. Als de politie aanstalten maakt het pand binnen te vallen, geven ze hun actie op.

4 april 1991: Koerdische actievoerders belagen het Nederlands consulaat in Osnabrück. Opnieuw vormt het bewind van Saddam Hussein en de schending van de mensenrechten van de Irakezen de aanleiding voor het optreden van de ongeveer dertig actievoerders. Na een gesprek met de Nederlandse honorair consul verlaten ze enkele uren later het gebouw.

5 april 1991: De Iraakse ambassade in Londen is doelwit van acties van Koerden. Ze richten vernielingen aan en gooien documenten naar buiten. De politie maakt een einde aan de bezetting. Drie medewerkers van de ambassade werden urenlang vastgehouden.

24 juni 1993: Dertien zwaarbewapende Koerden gijzelen in München 25 personeelsleden van het Turks consulaat. De actie duurt 14 uur en wordt zonder bloedvergieten opgelost. De Koerden eisen dat bondskanselier Helmut Kohl een verklaring aflegt over de behandeling van het volk door de Turken. Kohl moest Turkije ook oproepen de oorlog tegen de Koerden te staken. De eisen worden niet ingewilligd. In ruim twintig andere steden vallen Koerden gelijktijdig banken, reisbureaus en consulaten aan. In Bern wordt een actievoerder gedood.

4 juli 1994: Tientallen Koerden nemen de Duitse ambassade in Griekenland in. Het protest is gericht op de dood van een jonge Koerd, die in Hannover het slachtoffer werd van een politiekogel.

16 februari 1999: Koerden bezetten de ambtswoning van de Griekse ambassadeur in Den Haag na de aanhouding van PKK-leider Öcalan. Ze gijzelen twee vrouwen en een kind. In heel Europa worden consulaten en ambassades belaagd door actie voerende Koerden. Öcalan werd in de nacht van maandag op dinsdag vanuit Kenia overgebracht naar Turkije, dat jarenlang bezig was staatsvijand nummer één op te pakken.