Voorpagina 17 augustus 2000

Republikeinen lopen nog meer uit op Democraten

Gore zakt verder in
de opiniepeilingen

Van onze correspondent
NEW YORK – Amerika's vice-president Al Gore is gisteren officieel genomineerd als presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Het was zijn dochter en medewerkster Karenna Gore Schiff die hem tijdens de conventie in Los Angeles voor de nominatie presenteerde en hem (aan)prees als „een gelovig man in de meest praktische zin; het goede moet bij hem overwinnen”, aldus Karenna.

Eerder had senator Joe Lieberman vice-president Al Gore naar voren geschoven als de beste man voor de opvolging van president Clinton. „Ik geloof niet dat zijn Republikeinse rivaal George Bush ook maar in de verste verte zo gekwalificeerd is voor die functie als Al Gore”, aldus Lieberman, die door Gore is uitverkoren voor het vice-presidentschap.

Al Gore heeft al deze steun broodnodig en zal vanavond tijdens zijn aanvaarding van de kandidatuur heel wat indruk moeten maken wil hij de groeiende kloof tussen hem en George Bush verkleinen. Ondanks de gebruikelijke massale aandacht van de media voor de Democratische partijconventie loopt de Republikein Bush namelijk verder op Gore uit. Een week geleden gaf nog 47 procent van de ondervraagden de voorkeur aan Bush tegenover 38 procent aan Gore. Gisteren kon Bush rekenen op 48 procent tegenover 37 procent voor Gore.

Terwijl binnen in de conventiehal de Democraten steun voor hun kandidaten en partijprogramma wierven, gingen daarbuiten de confrontaties tussen demonstranten en politie onverminderd verder. Er kwam alleen een nieuw demonstratieobject voor de manifestanten bij, namelijk de politie van Los Angeles zelf. Men verwijt de ordehandhavers onnodig hard optreden tegenover vreedzame demonstranten. De Amerikaanse Unie voor Burgerrechten (ACLU, American Civil Liberties Union) heeft aangekondigd een formele klacht in te dienen tegen het politiekorps van Los Angeles.

Politiewoordvoerder David Kalish ontkent intussen dat er te hard is opgetreden en dat de politie het daarbij ook op journalisten gemunt zou hebben. „Absoluut onjuist; er wordt alleen een zekere mate van fysiek geweld gebruikt als het niet anders kan”, aldus Kalish, die dit verder niet toelichtte.

McCain
Intussen werd bekend dat senator John McCain huidkanker heeft. McCain probeerde eerder dit jaar vergeefs de Republikeinse presidentskandidatuur te veroveren. Volgens zijn woordvoerster Nancy Ivens gaat het om de meest agressieve vorm van huidkanker.

De 64-jarige McCain werd in 1993 al eens behandeld voor deze ziekte. Sindsdien wordt hij regelmatig onderzocht. Bij de laatste controle werden twee verdachte plekken ontdekt die bij nader onderzoek werden gediagnostiseerd als melanoma. Deze vorm van kanker hoeft volgens medische deskundigen niet fataal te zijn, als men er maar snel bij is.

„De ziekte kan zich snel verspreiden. Maar als men er vroeg bij is dan kan het gezwel worden uitgesneden. Dat is de meest effectieve bestrijding, want deze vorm van kanker reageert nauwelijks op chemotherapie of bestraling”, aldus kankerspecialist dr. Charles McDonald van de Brown Universiteit. McCain overlegt morgen met artsen van de Mayo Kliniek in Phoenix over zijn behandeling.

McCain vertegenwoordigt de staat Arizona in de Senaat in Washington. Hij deed een gooi naar de Republikeinse presidentskandidatuur, maar verloor de strijd van gouverneur George Bush van Texas. Beiden voerden enkele dagen geleden nog gezamenlijk campagne, nadat McCain tijdens de Republikeinse conventie in Philadelphia twee weken geleden Bush „alle steun” had toegezegd.

Zie ook:
Gore neemt fakkel over van Clinton - 16 augustus 2000

Clinton kan maar moeilijk afscheid nemen - 15 augustus 2000

Clinton opent partijconventie - 14 augustus 2000

Integere senator wordt Gore's running mate - 8 augustus 2000

George Bush: Na gemiste kansen een nieuw begin - 4 augustus 2000

George Bush officieel zeker van Republikeinse nominatie - 3 augustus 2000

John McCain prijst oud-rivaal Bush jr. - 2 augustus 2000

Laura Bush spreekt Republikeinen toe - 1 augustus 2000

Manifestatie van Republikeinse eenheid - 31 juli 2000