Buitenland 4 augustus 2000

Republikein aanvaardt nominatie als presidentskandidaat

George Bush: Na gemiste
kansen een nieuw begin

Van onze correspondent
NEW YORK – Gouverneur George W. Bush van Texas kreeg een ovatie toen hij gisteravond tijdens de laatste dag van de Republikeinse conventie in Philadelphia zijn nominatie als presidentskandidaat aanvaardde. Hij beloofde „een nieuw begin” na acht jaar Democratisch bewind, dat hij kenschetste als een periode van „gemiste kansen.”

Bush citeerde de dichter Robert Frost, die Amerika ooit opriep „het land te doordrenken met karakter.” Frost sprak indertijd bij de inauguratie van de Democratische president John F. Kennedy en het citeren van Frost was niet het enige element dat Bush van de Democraten had afgekeken. Hij beloofde hervorming van het onderwijs, van het sociale stelsel en van de gezondheidszorg, drie stokpaardjes van de Democraten.

Hij beloofde verder dat zijn regering zich zal concentreren „op kwesties die onze burgers de meeste zorg baren.” Als hij dit meent, is dit een ommezwaai voor de Republikeinen, die traditiegetrouw pleiten voor zo weinig mogelijk overheid in een maatschappij waar de burger voor zichzelf moet zorgen.

Bush presenteerde gisteravond de Democratische president Clinton (en zijn toekomstige rivaal vice-president Al Gore) een koekje van eigen deeg. Herhaaldelijk heeft Clinton de afgelopen jaren 'Republikeinse' onderwerpen gekaapt en als Democratische voorstellen aan de bevolking en aan het Congres gepresenteerd. De Republikeinen doen nu precies hetzelfde.

Hetzelfde gold voor het scenario van de conventie in Philadelphia, die nu is afgesloten. Daar werd de partij aan de bevolking en vooral aan de twijfelende kiezers gepresenteerd als een centrumpartij, en niet als een conservatieve of rechtse partij. Acht jaar geleden deden de Democraten precies hetzelfde door progressieve of linkse elementen tijdens hun conventie uit te bannen.

Imagoprobleem
Die tactiek brengt overigens een gevaar met zich mee. Door zulke conventiescenario's ontbreekt het politieke vuur tijdens de conventies, waardoor het saaie bijeenkomsten worden zonder verrassingen, spektakel of nieuws. Daardoor loopt de kijkdichtheid bij zulke saaie bijeenkomsten sterk achteruit. Dat is weer schadelijk voor de politici, omdat televisie voor de meeste Amerikanen het belangrijkste medium is waardoor zij op het gebied van nieuws of politiek worden gevoed. Schakelen de verveelde kijkers over op een sportwedstrijd of op hun geliefde soapprogramma, dan missen de politici de kans hun „vernieuwende programma's” aan de kiezer te verkopen.

Volgens sommige waarnemers heeft Bush gisteravond nog een andere kans gemist. „De gouverneur van Texas is in de rest van het land onbekend en hij had hier de kans zichzelf duidelijk neer te zetten als de man die politiek zwaar genoeg is om in november in het Witte Huis te stemmen. Bush is geen redenaar zoals Clinton is of zoals Ronald Reagan was. Hier had hij een kans die achterstand in te lopen, maar dat is hem niet gelukt. Bush bleef te vaag, en dat imagoprobleem zal hem blijven achtervolgen als hij daar niets aan doet”, aldus Michael O'Hanlon van het Brookings Research Instituut in Washington.

Intussen heeft de politie van Philadelphia onder de 370 mensen die de afgelopen dagen tijdens rellen werden gearresteerd een „harde kern” van protestleiders geïdentificeerd, die volgens hoofdcommissaris van politie John Timoney meer dan gewone aandacht verdient. „Deze mensen duiken overal op en zijn duidelijk uit op harde confrontaties, en niet op het naar voren brengen van een maatschappelijk probleem”, aldus Timoney. Meer dan 200 demonstranten zitten nog gevangen, omdat de meesten van hen weigeren hun identiteit bekend te maken.

Zie ook:
George Bush officieel zeker van Republikeinse nominatie - 3 augustus 2000

John McCain prijst oud-rivaal Bush jr. - 2 augustus 2000

Laura Bush spreekt Republikeinen toe - 1 augustus 2000

Manifestatie van Republikeinse eenheid - 31 juli 2000