Buitenland 1 augustus 2000

Laura Bush spreekt
Republikeinen toe

Van onze correspondent
NEW YORK – Laura Bush, de echtgenote van Texas' gouverneur George Bush, opende gisteravond de rij prominente sprekers op de eerste dag van de Republikeinse conventie in Philadelphia in Pennsylvania. Dat was een primeur voor Bush' vrouw, die eigen publieke optredens schuwt ondanks het feit dat zij haar leven deelt met een politicus die hoopt de nieuwe president van de VS te worden.

Laura Bush
Onderwijzeres Laura Bush prees vooral de onderwijsinspanningen van haar man als gouverneur van Texas. Bush kan daarmee inderdaad voor de dag komen, want de schoolresultaten liggen in Texas beduidend boven het Amerikaanse gemiddelde. Laura Bush prees verder de standvastigheid van haar man. „Zijn beginselen veranderen niet met elke wind van de opiniepeilingen”, aldus Laura Bush in een nauwelijks gecamoufleerde aanval op de Democratische president Clinton. Die staat erom bekend dat hij eerst de opiniepeilingen raadpleegt voordat hij met politieke initiatieven komt. Verder bleef het bij deze beschaafde uitval naar de Democraten.

Genoeg van gescheld
Opiniepeilingen wijzen uit dat een grote meerderheid van de Amerikaanse burgers genoeg heeft van partijpolitiek gescheld en zwartmakerij. Daarom hebben Bush en de Republikeinse partijleiding besloten om van de conventie in Philadelphia een manifestatie van eensgezindheid en optimisme te maken. Om die reden werd ook afgezien van een optreden van een van de rijzende Republikeinse sterren, afgevaardigde Rick Lazio uit New York. Lazio strijdt met Hillary Clinton om de senaatszetel van New York. Zijn optreden in Philadelphia zou ondenkbaar zijn geweest zonder een scherpe uitval naar Hillary, maar dat is nu precies wat Bush niet wil.

Daarom is ook afgezien van de traditionele scheldtirade tegen de Democraten. Gewoonlijk wordt daar een aparte dag voor ingeruimd, maar dit jaar is pais en vree de boodschap. Overigens niet overal in Philadelphia, want buiten de conventie demonstreerden daklozen voor een socialer beleid van de Republikeinen. Namens de demonstranten zei Cheri Honkala dat het „medelevend conservatisme” dat George Bush propageert meer voor de rijken bedoeld is dan voor de armen. „Het is een kreet die suggereert dat de Republikeinen een sociaal gezicht hebben, maar in werkelijkheid is de GOP (Grand Old Party, red.) de thuisbasis voor oliebaronnen en het grootkapitaal”, aldus Honkala.

Luid toegejuicht
Een van die oliebaronnen is Bush' vader oud-president George Bush, die luid werd toegejuicht toen hij met zijn vrouw Barbara de conventiehal betrad. Daar werd de naam George Bush gisteren formeel (en als enige) op de presidentiële kandidatenlijst gezet. Gisterenavond begon de ”roll call”. Dat wil zeggen dat de verschillende staten (alfabetisch) begonnen te melden hoe hun kiesmannen zullen stemmen. Het staat vast dat Bush donderdagavond een ruime meerderheid kan noteren. Gisteravond kwam hij tot 293 kiesmannen, tegenover vijf kiesmannen voor Alan Keyes, die zich overigens uit de presidentiële race heeft teruggetrokken.

Na Laura Bush trad gepensioneerd generaal Colin Powell op. Hij was de eerste zwarte chef-staf van het Amerikaanse leger en diende in die functie onder Bush senior tijdens de Golfoorlog. Behalve Powell spraken nog verscheidene vertegenwoordigers van minderheden, die vooral het imago van een pluralistische Republikeinse Partij moesten benadrukken. In werkelijkheid is de partij echter voor meer dan 80 procent een 'blanke' partij. Onder de afgevaardigden van de vijftig staten bevinden zich in Philadelphia nog geen 2 procent vertegenwoordigers van minderheden. Hoogst ongebruikelijk was de aanwezigheid gisteren van vakbondsleider James Hoffa jr. Traditiegetrouw steunen de vakbonden de Democraten, maar de Transpostbond (Teamsters) van Hoffa houdt z'n opties open en heeft tot nu toe geweigerd Bush' Democratische concurrent Al Gore te steunen.

Zie ook:
Manifestatie van Republikeinse eenheid - 31 juli 2000