Buitenland 14 augustus 2000

Programma Democraten benadrukt voortzetting huidig beleid

Clinton opent partijconventie

Van onze correspondent
NEW YORK – De Amerikaanse president Bill Clinton opent vanavond (vannacht Nederlandse tijd) de presidentiële conventie van zijn Democratische Partij in Los Angeles in Californië. Het is zijn laatste grote politieke optreden voor hij in januari na het maximum van twee ambtstermijnen opstapt.

Clinton zal vooral de economische hoogconjunctuur benadrukken als een van de grote successen van zijn achtjarig bewind, ofschoon economische deskundigen het erover eens zijn dat de huidige 'boom' al begon onder zijn Republikeinse voorganger George Bush (senior). De president en zijn vrouw Hillary zijn al sinds zaterdag in Los Angeles, waar zij deelnemen aan talrijke ”fundraising”-evenementen. Evenementen waarbij geld wordt ingezameld, respectievelijk voor de senaatscampagne van Hillary en voor de „presidentiële bibliotheek” die Clinton aan zijn thuisstaat Arkansas wil schenken.

Gemor
Deze activiteiten hebben nogal wat gemor veroorzaakt in het kamp van vice-president Al Gore, die zeker is van de Democratische presidentskandidatuur. Het gaat bij zulke conventies tenslotte niet om het verleden maar om de toekomst. Een toekomst voor Gore wel te verstaan, die zich moet losmaken uit de schaduw van acht jaar vice-presidentschap onder Clinton en diens verschillende schandalen, waarvan de Lewinsky-affaire hem (Clinton) het meest heeft geschaad. Gore moet zijn eigen politieke en persoonlijke profiel presenteren, niet alleen aan de Democraten maar aan alle Amerikaanse kiezers die begin november een keuze moeten maken tussen Gore en zijn Republikeinse rivaal George Bush (junior).

Dat is voor vice-presidenten nooit makkelijk geweest, ofschoon president Clinton de eer toekomt aan Gore in de afgelopen jaren een prominentere rol toebedeeld te hebben dan andere vice-presidenten ooit genoten. Gore werd niet alleen naar belangrijke begrafenissen van bevriende staatshoofden gestuurd, maar ook ingezet voor internationale missies. Maar dat leverde hem nauwelijks de mogelijkheid om een eigen stempel te drukken op het beleid van een president die geniet van openbare optredens en wiens redenaarstalent en begaafdheid in persoonlijke contacten zowel door politieke vrienden als door politieke tegenstanders worden erkend.

Programma
In de aanloop naar de conventie, die plaatsvindt in het Staples-sportcomplex van Los Angeles, hebben Gore en zijn medewerkers een politiek centrumprogramma samengesteld dat in veel lijkt op het centrumprogramma van de Republikeinen. Meer aandacht voor het onderwijs, meer middelen voor het leger en een hardere aanpak van de criminaliteit. In tegenstelling tot de Republikeinen, die twee weken geleden in Philadelphia een optimische eenheidsconventie organiseerden, zullen de Democraten tijdens hun conventie wél discussiëren over het (niet bindende) verkiezingsprogramma.

Dat programma spreekt over ”Nieuwe Democraten”, maar het benadrukt in de belangrijkste onderdelen in feite een voortzetting van het huidige Clinton/Gore-beleid. De Clintons treden vanavond beiden op. Daarna verlaten zij Los Angeles om het veld te ruimen voor Al Gore en zijn tweede man Joseph Lieberman.

Traditiegetrouw zullen de Republikeinen zich tijdens de conventie onthouden van commentaar op hun Democratische tegenstanders. Maar daarna brandt een felle verkiezingsstrijd los. Een verkiezingsstrijd die zich bij gebrek aan sterk verschillende programmapunten voornamelijk zal concentreren op de persoon van de politieke rivaal. Hetgeen voor Amerika en voor de rest van de wereld een weinig verheffend schouwspel belooft te worden.

Zie ook:
Integere senator wordt Gore's running mate - 8 augustus 2000

George Bush: Na gemiste kansen een nieuw begin - 4 augustus 2000

George Bush officieel zeker van Republikeinse nominatie - 3 augustus 2000

John McCain prijst oud-rivaal Bush jr. - 2 augustus 2000

Laura Bush spreekt Republikeinen toe - 1 augustus 2000

Manifestatie van Republikeinse eenheid - 31 juli 2000