Buitenland 22 november 2000

Sprake van Amerikaanse onderzeeër

Moskou: Koersk na
aanvaring gezonken

MOSKOU – Hoewel Rusland officieel de oorzaak van het ongeluk met de atoomonderzeeër Koersk nog niet heeft vastgesteld, raken steeds meer Russische overheidsfunctionarissen ervan overtuigd dat er toch sprake was van een aanvaring met een NAVO-duikboot. Het zou gaan om de Amerikaanse onderzeeboot USS Memphis.


Deze theorie heeft extra ondersteuning gekregen door een publicatie in het Russische weekblad Versija. Daarin wordt op basis van anonieme bronnen gemeld dat de USS Memphis na de vermeende aanvaring met de Koersk naar een Noorse havenstad gevaren zou zijn om daar de nodige reparaties te laten uitvoeren.

De begeleidende foto's tonen inderdaad de Amerikaanse onderzeeër in een Noors dok. Het weekblad beweert dat de foto's kort na 12 augustus, de datum dat de Koersk verging, genomen zijn. Een Amerikaanse marinewoordvoerder stelde echter direct na de publicatie dat de foto's uit 1994 stammen.

Ook Noorse defensieautoriteiten ontkenden aanvankelijk dat de beelden van augustus dit jaar zijn. Inmiddels hebben de Noren deze verklaring ingetrokken en hebben ze toegegeven dat USS Memphis wel degelijk in augustus dit jaar in de bewuste Noorse haven heeft gelegen. Maar ze ontkennen nadrukkelijk dat er sprake zou zijn geweest van enige beschadiging en reparatiewerkzaamheden.

Inval
De Russische veiligheidsdienst FSB heeft intussen een inval gedaan op de redactie van Versija. Volgens redacteuren heeft ze daarbij documenten en foto's in beslag genomen die verband houden met het artikel over de aanvaringstheorie. Ze zou op deze wijze de anonieme bronnen willen achterhalen om de theorie te kunnen bevestigen.

Voorzitter Klebanov van de speciale regeringscommissie die zich met het Koersk-ongeluk bezighoudt, heeft inmiddels een nieuw feit bekendgemaakt dat de aanvaringstheorie moet bevestigen. Volgens hem is het vrijwel zeker dat de signalen die direct na het zinken van de Koersk werden gehoord, afkomstig waren van de buitenlandse duikboot nadat die in aanvaring was gekomen met de Russische atoomonderzeeër.

Zie ook:
”Preventieve” explosies bij onderzeeër - 16 november 2000

Koersk wordt in juli en augustus gelicht - 11 november 2000

Klebanov: Bewijs dat Koersk op onderzeeër botste - 9 november 2000

Duikers stoppen met bergingswerk Koersk - 8 november 2000

Marine overweegt berging Koersk te stoppen - 7 november 2000

Minister vraagt doden van Koersk om vergiffenis - 30 oktober 2000

Koersk werd door brand getroffen - 28 oktober 2000

Deel Koersk-bemanning leefde nog - 27 oktober 2000

Zwaar weer hindert berging Koersk - 25 oktober 2000

Duikers maken opening in romp gezonken Koersk - 23 oktober 2000

Contract voor berging Koersk getekend - 3 oktober 2000