Opinie

Weer naar school

In de regio Midden zijn maandag de scholen weer begonnen. Volgende week volgt de regio Zuid en nog een week later is ook in het noorden van het land de zomervakantie voorbij.

Hoofdredactioneel commentaar
21 August 2017 14:56Gewijzigd op 16 November 2020 11:16Leestijd 3 minuten
Weer naar school. beeld ANP
Weer naar school. beeld ANP

Tijd voor instanties die zich inzetten voor veiligheid in het verkeer om extra aandacht te vragen voor de vele tienduizenden scholieren die vanaf vandaag op de fiets naar school gaan. Uit statistieken blijkt namelijk dat vooral brugklassers een verhoogde kans hebben op een verkeersongeluk, vooral in de maand september. Jaarlijks vallen in de eerste volledige schoolmaand onder 12-jarigen zo’n 450 gewonden in het verkeer, een maand later daalt dat aantal naar 300. Onder 15-jarigen is dat aantal in beide maanden met 210 gewonden veel lager.

Volgens de SWOV, het instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek, is het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarigen eind augustus en in september aanmerkelijk hoger dan in andere leeftijdsgroepen. Dat zou te maken hebben met het feit dat de brugklassers nog moeten wennen aan de fietstocht naar het voortgezet onderwijs. Ze weten de weg nog niet goed en moeten wennen aan het fietsen met schoolbepakking. Omdat alles nog nieuw is, zijn brugklassers minder stabiele weggebruikers dan andere scholieren.

En dan is er nog het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Veilig Verkeer Nederland raadt ouders aan om met hun kinderen afspraken te maken over het gebruik van het mobieltje op de fiets. Jongeren appen en bellen massaal terwijl ze fietsen. Of ze luisteren naar muziek. Terwijl je een appje verstuurt, kun je niet op het verkeer letten. En ook het opzoeken van een telefoonnummer of een muzieknummer leidt af.

Al langer gaan er stemmen op om het gebruik van de mobiele telefoon niet alleen in de auto, maar ook op de fiets te verbieden. Steeds vaker is het gebruik van de telefoon, op welke manier dan ook, namelijk de oorzaak van ongelukken. Met soms dodelijke afloop. Samen afspraken maken is mooi. Maar soms blijkt, ondanks die afspraken, de praktijk toch anders. Jongeren hebben behoefte aan contacten en zullen dus toch snel naar hun mobieltje grijpen. Vooral brugklassers, voor wie alles op de nieuwe school nog vreemd is, zullen onderweg behoefte hebben aan contact met vrienden of vriendinnen. Vandaar dat het de hoogste tijd is dat de overheid met regels komt voor het mobieletelefoongebruik op de fiets. Overleg is goed, afspraken zijn nodig, maar soms zijn het gewoon ook regelgeving voor en handhaving ervan die mensen nodig hebben om voor hun eigen bestwil hun gedrag te veranderen. De dreiging van een fikse boete is een vaak broodnodige stok achter de deur, blijkt in de praktijk.

Voor de ouders van kinderen die over een week of twee weken weer naar school moeten, heeft Veilig Verkeer Nederland nog een belangrijke tip. Ouders dienen de fietsroute naar de nieuwe school met de brugklassers te oefenen. Het beste is om dan ook gelijk vrienden of vriendinnen mee te nemen met wie samen gefietst wordt. Alle gevaren waaraan de jongeren dagelijks worden blootgesteld, zijn daarmee niet weggenomen, maar na zo’n oefening is de fietsroute in ieder geval niet meer helemaal vreemd.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer