Kandidatuur Trump zal de VS niet ten goede komen
De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn altijd een spektakel. Inclusief alle typisch Amerikaanse show en vertoon die daarbij horen.
De strijd om het Witte Huis van 2024 belooft niet onder te doen voor eerdere stembusrondes. Zeker nu Donald Trump zich kandidaat voor het hoogste ambt heeft gesteld. Of dat het toch al zwaar gepolariseerde land ten goede zal komen, is intussen maar zeer de vraag.
Er bestond nauwelijks twijfel over wat Trump met zijn „grootse aankondiging” bedoelde, toen hij enkele weken geleden bekendmaakte dat hij op 15 november met belangrijk nieuws zou komen. Voor iedereen was wel duidelijk dat hij zich die dag kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap zou stellen. Al maanden liet het oud-staatshoofd doorschemeren dat hij zich in de race zou storten.
Tegenstanders van Trump hoopten stiekem nog dat de multimiljonair zijn plannen zou laten varen na de tegenvallende resultaten van de Republikense partij bij de tussentijdse verkiezingen. Maar niets bleek minder waar. The Donald gaat de glorie van Amerika weer herstellen, beloofde hij deze week plechtig in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago. Vanzelfsprekend greep hij de gelegenheid aan om de vloer aan te vegen met de Democraten in het algemeen en de zittende president Joe Biden in het bijzonder. „Radicaal linkse gekken”, vatte hij de kritiek op zijn politieke tegenstanders samen.
Maar het is nog niet te laat volgens Trump. Want twee jaar geleden waren de VS nog „een grootse natie” en „binnenkort zijn we dat weer.” Als hij er destijds niet als grote leider was geweest, was het land te gronde gegaan met „straten rood van het bloed”, hield de oud-president zijn gehoor voor.
Dat laatste had inderdaad weinig gescheeld, toen een woedende menigte op 6 januari vorig jaar het Capitool in Washington bestormde. Opgehitst door dezelfde grote leider, die over twee jaar zijn karwei wil voortzetten.
Aanhangers van Trump wijzen onvermoeid op zijn verdiensten voor het Amerikaanse volk. De benoeming van conservatieve rechters in het federale hooggerechtshof en zijn verzet tegen verdere liberalisering op ethisch terrein zijn zonder twijfel een zegen voor het land geweest. Maar al te gemakkelijk wordt daarbij echter uit het oog verloren welke schade Trump in vier jaar tijd in binnen- en buitenland heeft aangericht.
De komende verkiezingscampagne belooft dan ook zeker spektakel. Maar wel van een bedenkelijk niveau. Dat blijkt alleen al uit de manier waarop Trump rivalen binnen zijn eigen Republikeinse partij tegemoet treedt. Gouverneur Ron DeSantis van Florida, die als serieuze kanshebber voor de nominatie wordt gezien, dreigde hij al met openbaarmaking van allerlei „nare dingen waar zelfs zijn vrouw niet vanaf weet.”
Er is één lichtpuntje. Trump zei afgelopen dinsdag dat hij van iedereen houdt en het land zal verenigen. Voor wie dat nog niet wist.