Kerk & religie

Dag in, dag uit met Augustinus

Augustinus’ ”Belijdenissen” is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Veel minder bekend is zijn ”De Civitate Dei” – oftewel ”Over de Stad Gods”. Chris Dijkhuis (82) hertaalde het boek.

15 November 2022 15:41Gewijzigd op 26 October 2023 13:23
Chris Dijkhuis hertaalde De Civitate Dei. beeld RD
Chris Dijkhuis hertaalde De Civitate Dei. beeld RD

Dijkhuis, voormalig docent Grieks en Latijn, werkte zeven jaar aan de hertaling. Het resultaat is een 800 pagina’s tellend boek. Kerkvader Augustinus (354-430) schreef ”De Civitate Dei” in reactie op de plundering van Rome door de Visigoten in 410. Volgens Dijkhuis is het boek ook eeuwen later nog steeds actueel.

Waarom hertaalde u dit boek?

„Het werk is in 1983 in het Nederlands vertaald, door Gerard Wijdeveld. Die editie is inmiddels verouderd. Een hoogleraar theologie zei eens tegen mij: „Ik raad mijn studenten altijd aan om ”De Civitate Dei” te lezen, maar het lukt ze niet.” Ik wilde het complexe boek weer toegankelijk maken voor de lezer.”

Hoe heeft u dat gedaan?

„Ik heb er een tweejarige kalender in boekvorm van gemaakt. De opzet is dat je dag in, dag uit met Augustinus bezig bent. Sommige gedeelten heb ik vertaald, anderen heb ik samengevat. Het is de bedoeling dat in 2023 de complete vertaling online komt te staan.”

18792694.JPG
Chris Dijkhuis hertaalde De Civitate Dei. beeld RD

Waar gaat ”De Civitate Dei” over?

„Zo’n dik boek is moeilijk samen te vatten. Je zou kunnen zeggen dat het boek over twee steden gaat: de stad van God en de stad van de duivel. Net zoals in Openbaring het nieuwe Jeruzalem staat tegenover Babylon. De stad van God –de christen dus– is als een vreemdeling op aarde. In die stad heerst de liefde tot God. In de stad van de duivel staat de eigenliefde centraal.”

Waarom schreef Augustinus dit werk?

„Het was zijn reactie op de plundering van Rome. Er waren Romeinen die de plundering als een straf zagen, omdat de oude goden niet meer geëerd werden. Het christendom werd beschuldigd. Augustinus was het daar niet mee eens en schreef als reactie ”De Civitate Dei”.”

Hoe dicht staat dit boek bij reformatorische christenen?

„De kracht van Augustinus is dat hij zowel rooms-katholieken als protestanten aanspreekt. Augustinus heeft als het ware de basis van het christendom gelegd. Ook in de Reformatie is zijn invloed zichtbaar. Luther was een augustijner monnik. Augustinus spreekt dus zeker reformatorische christenen aan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer