PolitiekAntisemitisme

Yeşilgöz: Heroverweeg komst David Icke naar Amsterdam

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) heeft geen goed woord over voor het initiatief van het samenwerkingsverband ”Samen voor Nederland” om Holocaustontkenner David Icke op 6 november te laten spreken op de Dam in Amsterdam.

Redactie politiek
31 October 2022 11:31
Minister Yeşilgöz.beeld ANP, Bart Maat
Minister Yeşilgöz.beeld ANP, Bart Maat

„Ik keur de handelswijze van de organisatoren af”, schrijft de justitiebewindsvrouw, in antwoord op Kamervragen van VVD en ChristenUnie. Los van de vraag of de bijeenkomst doorgaat en hoe die zal verlopen, levert het initiatief nu al een negatieve bijdrage aan de bestrijding van antisemitisme, schrijft Yeşilgöz verder.

De minister houdt er rekening mee dat sommige van de organisatoren die samenwerken in ”Samen voor Nederland” niet van Ickes reputatie op de hoogte waren. Inmiddels moet die volgens haar echter bij iedereen bekend zijn. Om die reden roept ze de initiatiefnemers op zich te beraden op hun uitnodiging.

Yeşilgöz steunt het verzoek van de gemeente Amsterdam aan het adres van de IND om na te gaan of Icke tot ongewenst vreemdeling kan worden verklaard. Dat biedt in theorie een mogelijkheid om hem uit Nederland te weren. In 2019 deed de dienst dat bij de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson.

Afgelopen zondag uitte Yeşilgöz haar zorgen over het groeiend antisemitisme in de zogeheten Ronny Naftaniel-lezing, ingesteld door het Joods Humanitair Fonds. In die lezing verwees ze ook naar Forum voor Democratie. FVD-leider Thierry Baudet en Kamerlid Gideon van Meijeren maken middels „hondenfluitjes” antisemitisme „salonfähig”, aldus de minister, zonder hen direct bij naam te noemen.

Baudet haalde in een interview een antisemitische complottheorie aan, toen hij zei dat de wereld bestuurd wordt door een elite die bestaat uit „kwaadaardige reptielen”. Door de geschiedenis heen werden Joden in antisemitische propaganda afgebeeld als reptiel. Van Meijeren noemde een journaliste recent „rioolrat.” Ook deze term werd vaak gebruikt om Joden te ontmenselijken.

De vergelijkingen van Baudet en Van Meijeren roepen volgens Yeşilgöz „heel pijnlijke herinneringen” op bij „de Joodse gemeenschap en eenieder die de geschiedenis van Joden in ons land en Europa kent”. Volgens de minister zijn er parlementariërs die „hun hondenfluitje hebben ingeruild voor een heus blaasorkest”.

Verjaardag

Volgens de minister is de strijd tegen antisemitisme „van ons allemaal”. „Vanuit medemenselijkheid, vanuit verantwoordelijkheid en vanuit een diep geworteld besef dat als de laatste Jood vertrokken is uit dit land, Nederland Nederland niet meer is.” Ze riep iedereen op zich uit te spreken, „niet alleen tijdens een demonstratie, maar ook op een verjaardag, in de klas en op Twitter. Laat weten dat wij met meer zijn, en dat wij het niet langer pikken.”

Yeşilgöz werkt onder meer aan een wet die het „ontkennen of verregaand bagatelliseren” van de Holocaust strafbaar maakt. Een soortgelijk initiatief werd in 2011 al ingediend door toenmalig CU-Kamerlid Joël Voordewind. Alleen de SGP zag er toentertijd echter brood in en om die reden werd de behandeling van het wetsvoorstel destijds geparkeerd.

Wat Yeşilgöz betreft komt daar nu dus verandering in „Maar”, zo waarschuwt ze, „met wetten en regels alleen zijn we er niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer