Kerk & religie

Het huwelijk van Jonathan en Sarah Edwards

Bij De Banier verscheen het boek ”Schijnend licht”, over het opmerkelijke huwelijk van Jonathan en Sarah Edwards. Anton Stam vertaalde het vanuit het Engels.

Jan van ’t Hul
28 October 2022 15:46
Jonathan en Sarah Edwards. beeld RD
Jonathan en Sarah Edwards. beeld RD

Het boek ”Jonathan and Sarah, an uncommon union” is in zijn oorspronkelijke vorm geschreven door Edna Gerstner. In 1997 schreef ze ook een boek over de vrouw van Calvijn. Wie was Gerstner?

„Edna Gerstner (1911-1999) was de echtgenote van wijlen de Amerikaanse theoloog prof. John H. Gerstner. Eind vorig jaar bezorgde het RD bij al zijn lezers John Gerstners boekje ”Als het goede slechte mensen treft”. Na Gerstners eerdere biografie over Idelette Calvijn kreeg ze het verwijt dat haar boekje soms wel wat moeilijk las. Ze antwoordde: „Als mijn man het niet had verrijkt met zijn theologische kennis, zou het vlotter lezen. Maar zou het ook oppervlakkiger zijn…” Bij dit boek over Edwards heeft ze die kritiek kennelijk in het achterhoofd gehouden. Het is theologisch verantwoord, maar het boet nergens aan spanning in.”

”Schijnend licht” is „een historische roman.” Hoe waar zijn de gebeurtenissen in dit boek? Is dit fictie of non-fictie? Beschrijft het boek kerkgeschiedenis?

„De auteur legt daar geen verantwoording over af. De grote feiten kloppen echter allemaal met uitgebreide biografieën over Edwards, zoals die van Iain Murray. En ook dit boek is door de theoloog Gerstner nagelezen. Bovendien zijn er tal van citaten uit dagboeken en brieven in verwerkt. Het is een verantwoord stukje kerkgeschiedenis. We leren Jonathan Edwards kennen als een hardwerkend en gewetensvol gemeentepredikant, als doorwrocht theoloog-filosoof en als bewogen zendeling.”

Maar nu over zijn huwelijk met Sarah. Het wordt genoemd „een opmerkelijk huwelijk, ongewoon maar ook mooi.” Hoezo: opmerkelijk? Vanwaar: ongewoon?

18736003.JPG
Anton Stam. beeld Anton Stam

„Sarah was een ongewoon mooie, vriendelijke en wijze vrouw. Ze stond echter vooral bekend om haar opmerkelijk grote godsvrucht. Maar ook om haar praktische instelling. Want wie redt het om acht kinderen op te voeden terwijl je man een kleine dertien uur per dag op zijn studeerkamer zit? En die vanwege maagproblemen de maaltijden alleen opent en sluit met gebed en daarna weer verdwijnt naar zijn studeerkamer om daar rustig te kunnen eten? Toen George Whitefield het echtpaar Edwards voor het eerst ontmoette, was hij zo onder de indruk van de combinatie van godsvrucht, hartelijkheid en kordaatheid bij Sarah, dat hij terugkwam van zijn besluit om nooit te trouwen.”

Jonathan Edwards wordt gezien als een van de meest invloedrijke theologen van Amerika. Toch was hij „een toegewijde echtgenoot en een liefhebbende vader.” Hoe redt iemand dat allemaal?

„Allereerst doordat zijn hart van liefde brandde voor zijn Meester en voor het heil van zondaars, wáár hij die ook maar aantrof. Bovendien zal zijn sterke systematiek hem geholpen hebben. Zijn bureau was bijvoorbeeld zo geconstrueerd dat hij diverse dikke pillen tegelijk opengeslagen voor zich kon hebben. Altijd en overal schreef hij invallen op. Als hij te paard een lange reis moest maken, speldde hij onderweg soms zo veel briefjes met aantekeningen op zijn kleren dat hij bij thuiskomst op een soort sneeuwman leek. Frappant: Edwards hield zelfs nog tijd over om dagelijks een halfuur hout te hakken of paard te rijden. En ’s avonds, na de maaltijd, was hij er voor zijn vrouw en kinderen en verdiepte hij zich serieus in alles waar zij mee zaten.”

Is dit boek vooral te zien als een documentaire?

„Je leert in dit boek heel veel over de manier van leven in deze gevaarlijke uithoek van de westerse beschaving. Maar het is Edna Gerstner bovenal gelukt het gezin zo te beschrijven dat je je weldra één voelt met al die woelwaters, pubers en soms eigenwijze jongvolwassenen. Dankzij deze insteek wordt ook duidelijk hoe Jonathan en Sarah hun kinderen zagen. Ze waren wars van verbondsautomatisme: ook christelijk opgevoede kinderen moeten een persoonlijke bekering kennen.”

Anton Stam, over het boek ”Schijnend licht”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Jonathan Edwards

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer