Coronacrisis hinderde evangelisatiewerk GG, maar bood ook openingen
De coronacrisis hinderde evangelisatiewerk, maar bood ook nieuwe openingen. Zo leidt één van de evangelisten van de Gereformeerde Gemeenten een Bijbelstudiekring met vijf jonge mensen die via de livestream bij de evangelisatiepost betrokken zijn geraakt.
Dat vertelde ds. M. Joosse (Barendrecht) woensdagochtend tijdens de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten tijdens de bespreking van het rapport van het deputaatschap voor evangelisatie. Ds. G. Clements (Gouda) vroeg naar de gevolgen van de coronacrisis op het evangelisatiewerk. Volgens ds. Joosse, voorzitter van het deputaatschap, zagen evangelisten mensen afhaken maar waren er ook hoopvolle signalen.
De afgelopen periode stond voor Evangelisatie Gereformeerde Gemeenten (EVGG) in het teken van een transitie die door de generale synode van 2019 in gang is gezet. Doel is om het evangelisatiewerk vooral vanuit de plaatselijke gemeenten vorm te geven, waarbij het deputaatschap de rol van een kenniscentrum vervult door middel van toerusting en advisering. De Veenendaalse ouderling P. Schalk functioneert als kwartiermaker om de beleidsverandering bij het deputaatschap te begeleiden.
Expertise
De synode roept plaatselijke gemeenten op om bij evangelisatieactiviteiten contact te zoeken met EVGG en gebruik te maken van haar materiaal en expertise. Ook wordt bevorderd dat classes waar geen eigen evangelisatiepost is gesitueerd, financieel en personeel ondersteuning bieden aan het evangelisatiewerk binnen het geheel van de GG. Waar gemeenten of classicale evangelisatiecommissies proberen een evangelist aan te stellen, is het deputaatschap „adviserend aanwezig.”
Ouderling Z. Klaasse (Beekbergen) vroeg of in het nieuwe beleid –om van de plaatselijke gemeenten uit te gaan– de aandacht voor evangelisatie in gebieden waar geen gemeenten zijn niet onder druk komt te staan.
Ds. Joosse gaf aan dat zulke regio’s de aandacht en zorg van het deputaatschap hebben. „Die worden bovendien steeds groter, omdat secularisatie hand over hand toeneemt. Tegelijk hebben we de wezenlijke vraag gesteld: hoe kunnen wij vanuit onze gemeenten, binnen onze mogelijkheden, op de beste manier evangelisatie bedrijven? Dat kan het beste vanuit het draagvlak van de plaatselijke gemeenten.”
Veldwerker
Het deputaatschap heeft besloten om de term veldwerker niet meer te gebruiken en terug te gaan naar de naam evangelist. De synode wisselde uitgebreid van gedachten over de vraag of evangelisten tegelijk ook als ambtsdrager horen te dienen. Ds. M. H. Schot (Hendrik-Ido-Ambacht) wees erop dat de taken van evangelisten op verschillende manieren overlappen met die van een ouderling, zoals in het geestelijk leiding geven.
Eerste scriba van de synode ds. J. M. D. de Heer (Middelburg-Centrum) schetste hoe dit gesprek tijdens voorgaande generale synodes met regelmaat is gevoerd. Hij verwees naar een rapport dat door de generale synode van 2001 is aangenomen, waarin de automatische koppeling tussen ambt en evangelist is losgemaakt. Daardoor dient een evangelist niet meer noodzakelijk als ouderling. „De inhoudelijke lijnen vanuit dit rapport zijn nog altijd goed bruikbaar.”
Naar aanleiding van de vorige generale synode biedt het deputaatschap evangelisten de mogelijkheid een vrije zondag op te nemen. Ds. S. Maljaars (’s-Gravenpolder) en ds. P. Mulder (Leiderdorp) riepen predikanten ertoe op om in de preekbeurten tijdens hún vrije zondagen ook aan de evangelisatieposten te denken.
Biddend
Synodepreses ds. P. Mulder wees in zijn opening woensdagochtend vanuit Lukas 6 op de „biddende Christus.” Hij trok het land door op weg naar het kruis, biddend, aldus ds. Mulder. „Als Hij discipelen riep en bevestigde in hun dienst, als Hij het Woord predikte, bad hij eerst. Toen, maar ook nu nog. Christus bidt, ook voor ambtsdragers die zichzelf moeten afkeuren. Als wij niet weten hoe het moet en kan, gelden de Schriftwoorden: „Die ook voor ons bidt.””
Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda, wenste de vergadering via een brief wijsheid toe. De synode komt sinds 2019 in Gouda samen, daarvoor was de –inmiddels herbestemde– Westerkerk in Utrecht jarenlang de vergaderplaats.