Geen kerkelijke zegen, maar wel zegenwens voor homostellen Vlaanderen
Vlaamse bisschoppen geven als eerste ter wereld groen licht voor een kerkelijke zegen van homostellen. Dat was woensdag „wereldnieuws” in de kranten. Maar de kwestie lijkt toch net even iets anders te liggen.
Wat is er aan de hand?
De bisschoppen van de Rooms-Katholieke Kerk in Vlaanderen willen de pastorale zorg en begeleiding van homoseksuele personen verbeteren. Daarom lanceerden ze dinsdag het aanspreekpunt ”Homoseksualiteit en geloof”. „Langs de soms complexe weg om hun geaardheid te erkennen, te aanvaarden en positief te beleven, willen wij hen nabij blijven”, aldus de bisschoppen. Ze pleiten voor een „gastvrije kerk, die niemand uitsluit.”
De Vlaamse kerkleiders stelden meteen ook een beknopte leidraad voor de liturgie van „gebedsmomenten” voor homostellen op. Ze onderstrepen daarin de kerkelijke leer dat het bij homorelaties niet om een „sacramenteel huwelijk” gaat. Er gelden daar dus andere regels voor.
Is er in de liturgie sprake van het kerkelijk zegenen van homostellen?
Nee, hoogstens van een „zegenwens”, maar dat is iets anders dan een officiële zegening van homostellen. De liturgie is vooral bedoeld om ruimte te bieden aan „een gebedsmoment om God te vragen dat Hij dit engagement van liefde en trouw mag zegenen en bestendigen”, schrijven de bisschoppen. Een gebed om zegen dus.
Het document van de Vlaamse bisschoppen moet vooral worden gezien als een erkenning van homorelaties in de kerk. Het is de eerste keer dat ze zich zo duidelijk uitspreken. Er vinden in Vlaanderen al langer vieringen voor homostellen plaats, maar die zijn tot nu toe officieel niet toegestaan.
Wat staat er dan wel in het bisschoppelijk document?
Een gebed waarin mensen van hetzelfde geslacht hun betrokkenheid op elkaar (engagement) uitspreken. Bijvoorbeeld met de woorden: „Wij bidden: Schenk ons kracht om elkaar trouw te zijn en ons engagement te verdiepen. Op Uw nabijheid vertrouwen wij, van uw Woord willen we leven,
aan elkaar gegeven, voorgoed.”
Dan is er ook nog een „gebed van de gemeenschap”, waarin God wordt gevraagd om kracht om met het homostel „op weg te gaan, samen in het voetspoor van Uw Zoon en gesterkt door Uw Geest.”
Na eventuele verdere voorbede, het Onze Vader en een slotgebed volgt dan de „zegenwens.”
Waar komt de verwarring over de zegen dan vandaan?
Initiatiefnemer Willy Bombeek van het aanspreekpunt ”Homoseksualiteit en geloof” zei dinsdag dat deze zegenwens uitdrukkelijk bedoeld is als een zegen over het homostel. Het Nederlands Dagblad bracht dat die dag als „wereldnieuws” naar buiten, waarna andere media dit al snel oppikten. De krant neemt deze donderdag wat gas terug, maar stelt dat de voorbeeldliturgie wel degelijk ruimte openlaat voor het kerkelijk zegenen van homostellen: „Is die mogelijkheid van een striktere en ruimere interpretatie bewust zo gekozen om niet door Rome op de vingers getikt te kunnen worden (want het staat er niet) en toch ruimte te bieden (want er staat ook niet dat het niet mag)?”
Wat vindt het Vaticaan?
Dat heeft nog niet gereageerd op de Vlaamse plannen. De geldende lijn is dat homoseksuele relaties niet mogen worden ingezegend. Dat is vorig jaar in de verklaring ”Responsum” nog eens onderstreept: „Het is niet geoorloofd relaties of partnerschappen, zelfs geen stabiele, die een seksuele activiteit buiten het huwelijk inhouden, te zegenen.”