Kerk & religie
Vlaamse RKK zegent homostel

Vlaamse homostellen kunnen zich voortaan laten zegenen in de Rooms-Katholieke Kerk in Vlaanderen. Het Vaticaan verbiedt zo’n ritueel omdat de kerk homoseksuele liefdesrelaties afwijst.

Redactie kerk
beeld ANP, Robin van Utrecht
beeld ANP, Robin van Utrecht

De Vlaamse bisschoppen hebben een liturgie opgesteld die voor een zegening kan worden gebruikt. Het zou wereldwijd voor het eerst zijn dat dit binnen de RKK gebeurt. De Vlaamse bisschoppen onderstrepen wel dat de zegening van een homostel anders is dan een kerkelijke huwelijkssluiting voor man en vrouw. Dat is een zogeheten sacrament, en het verschil moet duidelijk blijven.

Er zijn geregeld homoseksuele koppels die God willen vragen hun „engagement van liefde en trouw” te „zegenen en bestendigen”, schrijven de bisschoppen. Geestelijken kunnen met hen en hun vrienden en familie „God danken dat ze elkaar hebben gevonden en Hem vragen om kracht om elkaar trouw te zijn en ons engagement te verdiepen”, aldus de voorbeeldliturgie.

De nieuwe lijn die de Vlaamse bisschoppen kiezen, staat haaks op het verbod van het Vaticaan op de inzegening van homoseksuele relaties. „Het is niet geoorloofd relaties of partnerschappen, zelfs geen stabiele, te zegenen die een seksuele activiteit buiten het huwelijk inhouden”, staat er in het zogenoemde ”Reponsum ad dubium” dat in maart 2021 uitkwam. Deze verklaring werd uitgegeven door de Congregatie voor de Geloofsleer, kort gezegd het Vaticaanse departement dat waakt over de kerkleer. De paus had zijn goedkeuring aan de tekst gegeven.

Het ”Reponsum” sprak over „plannen en voorstellen voor de zegening van verbintenissen tussen personen van dezelfde sekse.” Hiermee werden destijds met name de plannen van een aantal Duitse bisschoppen bedoeld. Zij wilden een kerkelijk aanspreekpunt voor homoseksuelen oprichten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer