Binnenland25 jaar hoornbeeck

Hoornbeeck kreeg bestaansrecht door „wat verwrongen constructie”

Het spande er in de jaren 90 om of reformatorisch middelbaar beroepsonderwijs (mbo) bestaansrecht zou houden. Dankzij een „wat verwrongen constructie” kwam het toch goed.

16 September 2022 09:50Gewijzigd op 16 September 2022 14:37
Jubileumbijeenkomst in de Sint-Joriskerk in Amersfoort ter ere van het 25-jarig bestaan van het Hoornbeeck College.  beeld Cees van der Wal
Jubileumbijeenkomst in de Sint-Joriskerk in Amersfoort ter ere van het 25-jarig bestaan van het Hoornbeeck College.  beeld Cees van der Wal

En dat met één stem verschil. Door de vorming van regionale opleidingencentra (ROC’s) was het bijna gedaan met reformatorisch mbo, maar een amendement dat pleit voor een uitzonderingspositie voor drie scholen –waaronder de voorlopers van het Hoornbeeck College–, wordt nipt aangenomen.

En dus blijft er ruimte voor een landelijke reformatorische mbo-school, in de wet omschreven als een ”Instelling van zeer bijzondere signatuur”. Dat het Hoornbeeck 25 jaar bestaat, stemt dan ook tot „stille verwondering”, klinkt het donderdag op de jubileumdag in Amersfoort.

Wonderen

Op de zes locaties wordt ’s middags geen les gegeven. Docenten en oud-docenten van Goes tot Kampen zijn naar Amersfoort gereisd voor een jubileumsymposium.

In de geschiedenis van het Hoornbeeck College zijn veel wonderen gebeurd, vertelt Willem de Potter, voorzitter van het College van Bestuur.

Toch wil de bestuursvoorzitter vandaag stilstaan bij kleine momenten van verwondering. „De dinsdag na Pinksteren, het lokaal stroomt vol, de les is nog niet begonnen. Je zou misschien een gesprek verwachten over uitgaan of over voetbal. Maar de klas praat over de preek tijdens de belijdenisdienst van een medestudent die ze samen bezochten.”

In het programma wordt meerdere malen gewezen op de waarde van het mbo. Zo spreekt dagvoorzitter Riekelt Pasterkamp graag over „megabelangrijk onderwijs.” SGP-leider Kees van der Staaij wil niemand horen zeggen: „ik doe maar mbo.” Het mbo is volgens hem de „ruggengraat van de samenleving en de motor van de economie.”

Dat onderstrepen ook de werkgevers die zijn uitgenodigd voor een panel. „Zonder het mbo zouden we niet kunnen bestaan”, zegt Wilma Otte van de Stichting voor Reformatorische Ouderenzorg (SVRO) stellig. Dat beaamt Jelle Duim van Duim Techniek. „Nederland zit te schreeuwen om technische mensen. We hebben het mbo heel hard nodig.”

Na een warme maaltijd brengen pendelbussen de bezoekers naar de Amersfoortse Sint-Joriskerk voor een jubileumbijeenkomst. Het Hoornbeeck projectkoor brengt meerdere liederen ten gehore.

Schotland

De hele dag overheerst dankbaarheid. In de eerste plaats naar de Heere, die „meer gaf dan wij verdienen”, zo verwoordt De Potter. Maar ook dankbaarheid voor een overheid die nog ruimte geeft aan reformatorisch onderwijs, én dat financiert.

Hoe anders is het in Schotland, waar behoudende christelijke scholen geen enkele steun ontvangen. Reden genoeg, aldus de Rotterdamse locatiedirecteur Arjen van Kralingen, om als Hoornbeeck College dit jaar geld in te zamelen voor de christelijke Melville-Knox school in Glasgow.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuws in beeld

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer