Ds. Labee nieuwe hoofdredacteur De Saambinder
De generale synode van de Gereformeerde Gemeenten heeft donderdag ds. B. Labee benoemd als hoofdredacteur van kerkelijk weekblad De Saambinder.
Ds. Labee, predikant te Veenendaal en docent aan de Theologische School, volgt per 1 januari hoofdredacteur ds. G. J. van Aalst, emeritus predikant te Nieuw-Beijerland, op. Ds. Van Aalst zal voorlopig als redacteur bij het blad betrokken blijven. Ds. H. A. van Zetten (Nieuw-Beijerland), voorzitter van het deputaatschap ter behartiging van de belangen van De Saambinder, sprak de scheidende hoofdredacteur toe.
Ds. Van Zetten sprak zijn blijdschap uit over het aantal abonnees van het kerkelijk weekblad, dat nu rond de 20.000 ligt. Ds. Van Aalst onderstreepte dat, maar sprak tegelijk over een „kwetsbaar iets. Ook ons abonneebestand vergrijst.”
Verschillende afgevaardigden vroegen het deputaatschap de financiële mogelijkheid te onderzoeken om De Saambinder in elk gezin van de Gereformeerde Gemeenten te verstrekken.
Over digitale aanbieding van het blad is in het deputaatschap nagedacht, aldus ds. Van Zetten, „maar de behoefte daaraan blijkt op dit moment niet zo groot te zijn. Daarnaast vinden we het belangrijk dat De Saambinder fysiek in gezinnen aanwezig is.”
Lectuur
Het deputaatschap voor Bijbelverspreiding heeft in de achterliggende tijd veel aandacht besteed aan het online verstrekken van werken van gereformeerde lectuur voor een breed publiek wereldwijd. Ds. G. Clements (Gouda), tweede voorzitter van het deputaatschap, gaf aan dat de digitalisering van boeken een „hoge vlucht heeft genomen. Zelfs vanuit de stad Mekka zijn enkele duizenden downloads van gereformeerde lectuur.”
Ouderling J. M. van Koeveringe (Elspeet) vroeg of ook zichtbaar is hoe de werken ontvangen worden. Ds. Clements gaf aan dat op werken als ”De Christenreis” van Bunyan of Bijbelvertellingen van H. van Dam vanuit het buitenland waarderende reacties komen.
Toewijding
Ds. P. Mulder (Leiderdorp) opende de zitting donderdag vanuit 1 Koningen 3:4-10. Het eerste wat Salomo doet als hij koning is geworden, is een „uitvoerig brandoffer brengen”, zo merkte de synodepreses op. „Dat brandoffer wees op volledige toewijding van het leven aan de Heere, tot Zijn eer. En het wees op de bediening der verzoening. Op rechtvaardigmaking en op heiligmaking.”
Vervolgens vroeg de nieuwe koning om een „verstandig hart.” „Salomo wist dat hij leiding moest geven aan, zo zegt hij, „Uw volk.” Dat moeten we telkens bedenken: de kerk is niet van ons, maar van de Heere. Wat moeten wij dan voorzichtig met die kerk omgaan. Daar hebben we rechtvaardigmaking en heiligmaking voor nodig, in Christus.”