Binnenlandstatushouders
Grote verschillen in huisvesting statushouders op Biblebelt

Er zijn grote verschillen in huisvesting van statushouders door gemeenten op de Biblebelt in de periode 2021 en de eerste helft van 2022. Zo behaalde de gemeente Renswoude iets meer dan 50 procent van de door de overheid gegeven taakstelling; de gemeente Zwartewaterland daarentegen behaalde 170 procent daarvan.

Redactie binnenland
Statushouders verblijven vaak lang in opvangcentra, waardoor er daar minder plaats is voor nieuwe asielzoekers. beeld ANP
Statushouders verblijven vaak lang in opvangcentra, waardoor er daar minder plaats is voor nieuwe asielzoekers. beeld ANP

Dat blijkt uit een inventarisatie door het Reformatorisch Dagblad van de cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maandelijks verstrekt.

Elke gemeente in Nederland krijgt per halfjaar van de overheid te horen voor hoeveel statushouders ze een woning moet vinden. Dat aantal is afhankelijk van het inwoneraantal van de gemeente.

Voor gemeenten is het vaak lastig om voor deze asielzoekers met een verblijfsstatus huisvesting te vinden. Statushouders blijven daardoor te lang in asielzoekerscentra wonen. Daardoor is er in het opvangcentrum in Ter Apel weinig plaats voor nieuwe asielzoekers en slapen er al dagenlang honderden buiten.

In 2021 en de eerste helft van 2022 vingen gemeenten op de Biblebelt 3071 statushouders op, terwijl hun taakstelling in deze anderhalf jaar 2951 was. Biblebeltgemeenten zijn hier gedefinieerd als gemeenten waar ChristenUnie en SGP samen minimaal 20 procent van de stemmen hebben gehaald bij de laatstgehouden Tweede Kamerverkiezingen.

Hoewel die gemeenten bij elkaar dus de doelstelling haalden, vallen de grote verschillen tussen gemeenten op. Naast Renswoude (54 procent van de taakstelling), bleven ook de gemeenten Oldebroek (60 procent), Staphorst (74 procent), Zaltbommel (76 procent), Nunspeet (77 procent) en Hoeksche Waard (80 procent) ruim achter.

Voor die gemeenten geldt dat ze het aantal statushouders dat ze geen huisvesting konden bieden, meenamen richting de tweede helft van dit jaar. Voor een gemeente als Renswoude gaat het om kleine aantallen (het betreft een achterstand van 6 personen per 1 juli 2022), maar de gemeente Hoeksche Waard had per 1 juli nog voor 35 mensen huisvesting te vinden.

De gemeente Goeree-Overflakkee en Hendrik-Ido-Ambacht namen in 2021 en de eerste helft van 2022 precies evenveel statushouders op als door de overheid was gevraagd, respectievelijk 100 en 62 personen. Ook de gemeente Ede (99 procent) en de gemeente Barneveld (101 procent) voldoen vrijwel aan de opgelegde taakstelling.

Er zijn echter ook gemeenten op de Biblebelt die in deze anderhalf jaar juist een bovengemiddeld aantal statushouders opnamen. Naast de gemeente Zwartewaterland (170 procent van de taakstelling) zijn dat Krimpen aan den IJssel (142 procent), Waddinxveen (140 procent), Kapelle (138 procent) en Scherpenzeel (133 procent).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer