Binnenlandmichelinster

Zondagsrust blijft in sterrenrestaurant Katseveer

Na negentien jaar stoppen Jessica en Rutger van der Weel met hun sterrenrestaurant Katseveer in het Zeeuwse Wilhelminadorp. Maar dat betekent niet het einde van het restaurant, dat al zeventien jaar onafgebroken in het trotse bezit is van een Michelinster.

Jan Dirk van Scheyen
17 August 2022 20:30Leestijd 5 minuten
Rutger en Jessica van der Weel dragen 1 oktober restaurant Katseveer over aan nieuwe eigenaren. beeld Van Scheyen Fotografie
Rutger en Jessica van der Weel dragen 1 oktober restaurant Katseveer over aan nieuwe eigenaren. beeld Van Scheyen Fotografie

Leon Vermaire, de rechterhand van chefkok Rutger van der Weel, en de maître-sommelier van Katseveer Paul Labruijere zetten de zaak samen voort. En ook zij houden Katseveer op de zondag dicht.

Restaurant Katseveer, idyllisch gelegen aan de boorden van de Oosterschelde, is al vele jaren een begrip in Zeeland. Het staat wijd en zijd bekend als een adres waar je uitstekend kunt tafelen, zeker sinds de zaak in 2005 werd bekroond met een felbegeerde Michelin ster.

Het echtpaar Van der Weel, de eigenaren en uitbaters van het restaurant, heeft al die jaren met veel genoegen zijn gasten culinair in de watten gelegd. Maar het was hard werken, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Eind vorig jaar kreeg het idee gestalte om hun eetgelegenheid over te dragen aan twee medewerkers, die al jaren tot het team behoren: sous-chef in de keuken Leon Vermaire en maître-sommelier Paul Labruijere.

„We wisten altijd al dat we dit niet ons hele leven zouden doen en dat we ooit misschien voor iets anders zouden kiezen”, vertelt Jessica van der Weel. „Paul en Leon zijn twee toppers in ons team en toen we hen polsten of zij er wat voor voelden om de zaak ooit over te nemen en voort te zetten, bleken ze daar wel oren naar te hebben.”

Vermaire werkt al 7,5 jaar in de zaak en Labruijere zelfs vijftien jaar. „Zij kennen het bedrijf en onze gasten door en door”, vertelt Jessica van der Weel. „We zijn blij dat we ons kindje –want dat is de zaak toch wel– met een gerust hart aan hen kunnen doorgeven.”

18513923.JPG
Restaurant Katseveer is gelegen aan de oevers van de Oosterschelde. beeld Van Scheyen Fotografie

Vertrouwen

Haar echtgenoot heeft er alle vertrouwen in dat Katseveer straks na de overname dezelfde kwaliteit blijft bieden als in de voorbije jaren. „Natuurlijk zal Leon zijn eigen stempel gaan drukken op de gerechten die hij maakt”, vertelt chefkok Rutger van der Weel. „Een eigen stijl creëren als kok kost tijd. En ook de inrichting en de sfeer in de zaak zullen veranderen onder leiding van het tweetal. Maar dat is natuurlijk allemaal prima.”

In ieder geval hoopt het echtpaar vurig dat de nieuwe eigenaren in mei bij de toekenning van de Michelinsterren 2023 de ster opnieuw in de wacht zullen slepen.

De Van der Weels hebben hard geknokt voor die ster. Het was altijd „rennen en vliegen”, maar als de rapporteurs van Michelin langs kwamen kregen die exact dezelfde behandeling als iedere andere klant in de zaak. „We weten immers niet wie die rapporteurs zijn en we vinden dat elke gast en elke tafel recht heeft op dezelfde uitstekende behandeling”, aldus Jessica van der Weel.

Rustiger

Ze zijn blij dat ze het straks wat rustiger aan kunnen doen. Op 1 oktober gaat de zaak over op de nieuwe eigenaren. En ook die zullen de zaak op zondag gesloten houden. „We waren vanaf dag één op zondag dicht, daar twijfelden we niet over”, vertelt Rutger van der Weel. „Voor ons was dat zo vanzelfsprekend: op zondag werk je niet. Zelfs onze mail checken we niet.”

Die principiële keuze heeft het stel veel christelijke vaste klanten opgeleverd, zeggen ze. „En trouwens”, aldus Jessica van der Weel, „mensen die bij ons willen eten, komen toch wel. Als het dan niet op een zondag kan, kiezen ze gewoon een andere dag.”

En het klantenbestand van Katseveer mag er wezen. Liefst zo’n zesduizend mensen mogen ze tot hun vaste gasten rekenen. Die komen zeker niet alleen uit Zeeland, maar ook uit de rest van Nederland. Maar Belgen, Duitsers en zelfs Zwitsers weten de zaak eveneens te vinden om te genieten van de culinaire hoogstandjes van Van der Weel en zijn keukenbrigade.

Jongeren

Het echtpaar neemt er na 1 oktober een maand of twee zijn gemak van. Daarna wil Rutger van der Weel heel graag jongeren op mbo-niveau gaan opleiden tot kok. „Ik hoop jongeren ervan te kunnen doordringen dat het koksvak niet alleen betekent dat je lange dagen moet maken”, legt hij uit. „Het is een vak dat je met heel veel liefde en toewijding kunt uitoefenen en waarin je heel veel creativiteit en fantasie kwijt kunt. Dat wil ik heel graag overbrengen op de jongere generatie.”

Zijn vrouw, die in restaurant Katseveer samen met Paul Labruijere al die jaren het gezicht was van de zaak, wil zich gaan specialiseren in het bieden van professionele hulpverlening aan jongeren met gedragsproblemen en eetstoornissen. Het is haar droom om uiteindelijk als klinisch psycholoog haar boterham te verdienen.

„Nu hebben we nog de leeftijd om een switch te maken”, zegt het echtpaar (hij 46, zij 39) beslist. Als je een eigen restaurant hebt dat ook nog in het bezit is van een ster is het dag en nacht hard werken om die ster te houden, legt Jessica van der Weel uit. „Die druk valt straks weg”, zegt ze. Haar man vult aan: „Maar het vak zullen we best missen hoor.”

Meer over
Zondagsrust

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer