Binnenlanddroogte

Alarmfase voor natuurbrand: extra water en wagens paraat

Gortdroge grond is een vruchtbare bodem voor vuur. Brandweerkorpsen in het hele land hebben daarom bij bossen, duinen en hei extra wagens met een voorraad water geplaatst.

12 August 2022 11:49
Een blushelikopter van Defensie hielp deze week bij het bestrijden van een brand in het duingebied bij de Brouwersdam. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg
Een blushelikopter van Defensie hielp deze week bij het bestrijden van een brand in het duingebied bij de Brouwersdam. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg

Gretig joeg de wind de vlammen dinsdag door de duinen bij Ouddorp. Een zwartgeblakerd stuk grond ter grootte van 15 tot 20 voetbalvelden bleef achter, nadat 150 brandweerlieden, een speciaal team uit Twente en een blushelikopter van de luchtmacht het vuur wisten te doven. Alleen al Defensie dropte 62.500 liter water op het duingebied bij de Brouwersdam.

Donderdag was het raak op de Zuid-Limburgse Brunssummerheide. Meerdere eenheden rukten uit om de brand te blussen. Afgelopen nacht werden brandweerlieden opgepiept voor een veenbrand tussen Hoge Hexel en Wierden.

Voor heel Nederland geldt op dit moment de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden. Het is nu al droog en winderig, en voor de komende twee weken wordt geen noemenswaardige neerslag verwacht.

Toch kunnen mensen volgens Anton Slofstra van Brandweer Nederland vooralsnog gerust de natuur intrekken. „Maar onze oproep is nu wel: geen vuur in de droge natuur. Dus niet barbecueën en geen vuurkorf aansteken of kampvuur maken in of nabij de natuur.” Veruit de meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Op Texel geldt daarom een rookverbod in en rond de duinen.

Wie ergens in de natuur rook of vuur ziet, adviseert Slofstra eerst zo snel en ver mogelijk weg te vluchten en daarna direct alarm te slaan.

Bluswater

Door het landelijke watertekort kan de brandweer nu op minder plekken water pompen, zegt Slofstra, portefeuillehouder natuurbrandbeheersing bij Brandweer Nederland en brandweercommandant in Gelderland-Midden. Brandweerlieden moeten daardoor soms water van verder weg halen.

Vanwege het grote risico op natuurbranden zijn bijvoorbeeld in de Noord-Hollandse Veiligheidsregio Kennemerland uit voorzorg wagens met elk 15.000 liter water neergezet, zodat er sneller bluswater voorhanden is. Ook schaalt de brandweer sneller op als verwacht wordt dat een natuurbrand zich flink uitbreidt. „Dat kan betekenen dat we in plaats van één brandweerwagen gelijk vier of acht auto’s sturen”, vertelt Slofstra.

Twents team

Boven sommige regio’s waar grote natuurgebieden liggen, zoals de Veluwe, vliegen momenteel patrouillevliegtuigen die snel signalen van een mogelijke natuurbrand moeten opsporen.

Als bij het blussen de nood aan de man is, schiet een team dat gespecialiseerd is in het bestrijden van grote branden te hulp. Dat Twentse team reisde ook af naar Ouddorp – ruim 200 kilometer verderop. Vanaf volgend jaar moet dat allemaal sneller gaan. Dan krijgt het zuiden van het land er een tweede zogeheten handcrew bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Zomerdroogte

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer