BuitenlandTaiwan
Wie won er het meest na bezoek Pelosi aan Taiwan?

Taiwan hield donderdag een korte militaire oefening, daags nadat China zei klaar te zijn met zes dagen oefenen. Analisten zijn verdeeld over wie er het meest heeft gewonnen met Pelosi’s komst naar het eiland.

11 August 2022 11:52
De kust van Taiwan die uitkijkt op het Chinese vasteland, zo'n drie kilometer verderop. beeld AFP, Sam Yeh
De kust van Taiwan die uitkijkt op het Chinese vasteland, zo'n drie kilometer verderop. beeld AFP, Sam Yeh

Het lijkt erop dat de rust in de Straat van Taiwan enigszins is weergekeerd na het spierballenvertoon van China in reactie op het flitsbezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan. Behalve oefeningen kwam China ook met sancties richting de VS en Pelosi. Zo staakt China gesprekken met de VS over klimaat.

Woensdag zei het Chinese leger dat het veranderingen in de zeestraat tussen China en Taiwan nauwlettend blijft volgen. Militairen zullen regelmatig patrouilleren en zorgen dat ze gevechtsklaar zijn.

Woensdag publiceerde China ook een witboek over Taiwan, een herziening van een document waarvan in 1993 de eerste versie verscheen. Herhaald wordt dat Taiwan „herenigd” moet worden met China, maar geschrapt is een tekst dat China na inlijving geen troepen stuurt naar het eiland.

Analisten zijn verdeeld over wie er het meest heeft gewonnen met Pelosi’s bezoek. Gezegd wordt dat dat China is, omdat het bijvoorbeeld de territoriale wateren van Taiwan binnenvoer en daarmee wegkwam. Daarmee zou er een nieuw normaal zijn ontstaan. Maar Taiwan spreekt tegen dat China deze grens is overgegaan.

Dat de VS niet militair reageerden op China’s oefeningen, kan worden opgevat als onmacht. Anderen zien het als onwil, om het conflict niet op de spits te drijven.

De VS en Taiwan kunnen in hun zak steken dat China Pelosi niet kon tegenhouden. De vooraf geuite oorlogsretoriek, klinkt achteraf hol. In de Volkskrant stelde sinoloog Casper Wits dat Pelosi brak met de gewoonte dat westerse leiders steeds meer dansen naar China’s pijpen. „Gewoon gáán ondanks alle dreiging, is de enige taal die China verstaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer