VS sturen nog eens vier raketsystemen naar Oekraïne
De geografische doelen van Rusland in Oekraïne beperken zich niet langer tot de Donbas, maar omvatten nu ook andere gebieden in het buurland. Buitenlandminister Sergej Lavrov heeft dat volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti woensdag bekendgemaakt.
Hoewel de focus in de afgelopen maanden op de verovering van de Donbas lag, hadden Russische troepen ook grondgebied daarbuiten ingenomen, met name in Cherson en Zaporizja. Onder meer deze twee zuidelijke regio’s vallen nu onder de doelen van het Russische leger, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.
Lavrov zei ook dat de doelstellingen verder worden uitgebreid als Kiev langeafstandswapens ontvangt van het Westen. De Oekraïense regering is in de inmiddels vijf maanden durende oorlog afhankelijk van wapenhulp van de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere bondgenoten. Er worden steeds zwaardere wapens geleverd.
Steun
De Amerikaanse Defensieminister Lloyd Austin maakte kort na Lavrovs opmerkingen bekend nog vier krachtige raketsystemen naar Oekraïne te sturen, waarmee het totale aantal Himars (High Mobility Artillery Rocket Systems) op zestien komt. Het Oekraïense leger zegt daarmee het bereik van de raketten die Rusland in de Donbas gebruikt te kunnen evenaren.
Naar verluidt hebben de Oekraïners met deze wapens met een bereik tot 70 kilometer met succes Russische bevoorradingslijnen verbroken. „We zullen onze hulp afstemmen om ervoor te zorgen dat Oekraïne de technologie, de munitie en de pure vuurkracht heeft om zichzelf te verdedigen”, aldus Austin.
De EU verbiedt intussen de invoer van goud uit Rusland. Ook krijgen opnieuw tientallen Russen sancties opgelegd, onder wie de leden van een Kremlingezinde motorbende. De strafmaatregelen maken deel uit van een „onderhoudsbeurt” van de Europese sancties wegens de Russische inval in Oekraïne, waarover de EU-landen het woensdag eens zijn geworden. Ze moeten eerdere sancties aanvullen en mazen dichten.
De nieuwe sancties worden naar verwachting donderdag gepubliceerd, waardoor nog niet precies duidelijk is wie er worden getroffen. Anders dan bij de vorige ronde, toen bijvoorbeeld Hongarije wekenlang dwarslag, ontlokten deze maatregelen nauwelijks discussie. Het mocht dan ook geen zevende sanctiepakket heten.