BuitenlandOorlog Oekraïne
Rusland heeft geen antwoord op Oekraïense raketten

Met zware westerse raketsystemen vernietigt Oekraïne in korte tijd een serie Russische munitiedepots en commandoposten. Moskou mist een passend antwoord.

Oekraïne neemt Russische olieopslagplaatsen en commandoposten ver achter de frontlinie onder vuur. Het M142 Himarsraketsysteem raakt een doelwit over 80 kilometer afstand op 3 meter nauwkeurig. beeld Beaux Hebert
Oekraïne neemt Russische olieopslagplaatsen en commandoposten ver achter de frontlinie onder vuur. Het M142 Himarsraketsysteem raakt een doelwit over 80 kilometer afstand op 3 meter nauwkeurig. beeld Beaux Hebert

Een zware explosie weer-klinkt, de donkere lucht licht fel op. Een enorme vuurbal legt een Russisch munitiedepot in de as, ver achter de frontlinie. Dikke, zwarte rookwolken stijgen op. Het ritueel herhaalt zich. Elke dag.

Oekraïne slaat vernietigend toe met zware Himarsraketartillerie. In de Donbas in het oosten, in Cherson in het zuiden. Bij een aanval op de stad Shaktarsk zijn maandag verschillende Russische officieren gedood. Generaal-majoor Artem Nasbulin zou –samen met vijftig militairen– zijn omgekomen bij Cherson. Afgelopen nacht heeft Oekraïne doelen in Loehansk geraakt met negen Himarsraketten. Vier Russische luchtafweerraketten zijn er niet in geslaagd de raketten te onderscheppen.

Kiev heeft in vijf tot zeven dagen „tien grote munitiedepots, verschillende olieopslagplaatsen en ruim twaalf commandoposten en communicatiecentra verwoest”, meldt Igor Girkin, de oud-bevelhebber van de door Rusland gesteunde separatistische troepen in de Donbas op Telegram. Informatie uit onverdachte hoek.

Met name de Amerikaanse M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) en de Britse M270 MLRS (Multi Launch Rocket System) bewijzen hun diensten voor Oekraïne. De VS hebben in totaal acht raketsystemen geleverd. Vier andere Himars zijn onderweg.

Voltreffer

Het snel verplaatsbare meervoudig raketlanceersysteem, gemonteerd op een vrachtwagen, stelt de Oekraïners in staat om op 80 kilometer afstand een Russisch doel tot 3 meter nauwkeurig te raken. Dankzij gps-geleide precisieraketten is elk schot een voltreffer. De Russische militaire blogger Roman Saponkov verzucht dat Himars „op een cent kan landen.”

Voor president Volodimir Zelenski is het glashelder. „Meer Himars en meer 155 millimeter granaten zijn onze topprioriteit.” Ook Defensieminister Leksii Reznikov is duidelijk. „Himars heeft een enorm verschil gemaakt op het slagveld.”

Kiev is niet in staat gebleken tegenwicht te bieden aan de overmacht aan Russische artillerie in de Donbas. Rusland beschikt over tien tot vijftien keer zoveel vuurmonden als Oekraïne. Daarom neemt het Oekraïense leger met Himars uit de VS en M270 uit het VK de kwetsbare opslag, bevoorrading en aansturing van Russische troepen onder vuur.

Rusland heeft geen antwoord op de succesvolle inzet van het Himarsraketsysteem. De geavanceerde Russische S-300- en S-400-luchtafweersystemen zijn niet in staat de Oekraïense artillerieraketten uit de lucht te schieten, terwijl Moskou aanvankelijk luchtig het tegenovergestelde beweerde. Russische strategische doelen tot diep in bezet gebied zijn daarmee vogelvrij.

Het Kremlin aast op het uitschakelen van Himars tijdens het 1200 kilometer lange transport van Polen naar het front. De Russen kunnen echter al 2,5 maand geen jachtvliegtuigen meer inzetten in het door Kiev gecontroleerd gebied dankzij effectief Oekraïense luchtafweer.

Rusland neemt de toevlucht tot honderden bewapende Iraanse drones om de aanhoudende gerichte artilleriebeschietingen van Oekraïne het hoofd te bieden, meldt nationaal veiligheidsadviseur Jack Sullivan.

De Russische inzet van Iraanse drones duidt op een nijpend tekort aan deze wapens. Volgens de VS is niet duidelijk of Teheran de toestellen al heeft geleverd. Training van Russische troepen staat wel al voor deze maand op de planning.

Oekraïne kan een reeks draagbare luchtdoelraketten in stelling brengen tegen de Iraanse drones. De Amerikaanse Stinger of de Britse Starstreak of NLAW zijn dure, maar effectieve wapens tegen onbemande toestellen.

Uitputtingsoorlog

De inzet van de Amerikaanse Himars en de Britse M270 mag dan succesvol zijn, de vraag blijft of dit hightech wapentuig een omslag in de oorlog weet te forceren. Rusland kan immers gebruik blijven maken van een overmacht aan wapens, ook al maakt westerse zware artillerie de inzet niet eenvoudiger.

Rusland blijft zware beschietingen uitvoeren op de Donbas, overigens zonder veel terreinwinst te boeken. De aanvallen zijn bedoeld als voorbereiding op nieuwe gevechten om geheel Donetsk te veroveren. De oorlog in Oekraïne verzandt daarmee steeds meer in een uitzichtloze uitputtingsslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer