Binnenland

Veteranen: omgekeerde vlag beledigend

Het Nationaal Comité Veteranendag is niet te spreken over het gebruik van omgekeerde Nederlandse vlaggen bij protesten tegen het landbouwbeleid van het kabinet.

Redactie binnenland
15 July 2022 13:28
Vlaggen in Hazerswoude-Dorp. Rijkswaterstaat gaat omgekeerde vlaggen bij snelwegen weghalen. Langs lokale wegen zijn gemeenten en provincies verantwoordelijk. beeld ANP, Bart Maat
Vlaggen in Hazerswoude-Dorp. Rijkswaterstaat gaat omgekeerde vlaggen bij snelwegen weghalen. Langs lokale wegen zijn gemeenten en provincies verantwoordelijk. beeld ANP, Bart Maat

Die blauw-wit-rode vlaggen voelen „als een belediging van allen die –soms het hoogste– offer brachten voor ons land”, stelde het comité donderdag.

Demonstrerende boeren en hun medestanders hebben de afgelopen weken op tal van plekken in het land omgekeerde vlaggen opgehangen. Die vlaggen waren eerder te zien bij andere boerenprotesten, maar ook bij demonstraties tegen het coronabeleid van het kabinet. Volgens de dragers is de omgekeerde vlag een symbool van nood.

Het Nationaal Comité Veteranendag zegt het recht op demonstratie niet ter discussie te willen stellen. Ook is het niet verboden om de vlag om te keren, erkent het comité. Het roept Nederlanders wel op om de vlag „alleen te gebruiken zoals het hoort bij ons nationale symbool van eenheid en trots. Voor al onze 100.000 veteranen.”

Rijkswaterstaat gaat de vele omgekeerde Nederlandse vlaggen en spandoeken die door boeren langs de rijkswegen zijn opgehangen verwijderen. Een woordvoerder bevestigde donderdag berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Het gaat om vlaggen en spandoeken aan bruggen, viaducten, verkeerslichten en lantaarnpalen.

Voorruit

De wegbeheerder wil de oproepen langs de wegen verwijderen in het kader van verkeersveiligheid. „De doeken kunnen loslaten en op de weg belanden. Als een automobilist onder een viaduct vandaan komt en er belandt ineens een doek op de voorruit, dan is dat gevaarlijk”, aldus de woordvoerder. Ook kunnen de teksten op de spandoeken en vlaggen afleidend zijn voor weggebruikers, waardoor ze minder goed opletten in het verkeer.

Om hoeveel doeken het precies gaat, kan de woordvoerder niet zeggen. „Maar het zal een enorme klus zijn die niet in één of twee dagen geklaard is.” Eerder kwam Rijkswaterstaat niet toe aan het verwijderen van de vlaggen en spandoeken, omdat de weginspecteurs het te druk hadden met de boerenprotesten op en langs de wegen.

Provincies

Ook langs provincie- en gemeentewegen hangen spandoeken en vlaggen. Daarvoor is Rijkswaterstaat niet verantwoordelijk. „Het is aan de provincies en gemeenten zelf om de doeken te verwijderen”, aldus de zegsman.

De omgekeerde vlag is een symbool geworden van de boerenprotesten van de afgelopen weken. Rijkswaterstaat laat weten dat de verwijderde spandoeken en vlaggen niet bewaard zullen worden. „Ik ga ervan uit dat ze gewoon worden vernietigd”, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer