BuitenlandSri Lanka
Sri Lanka roept noodtoestand uit na vlucht president

Sri Lanka heeft de noodtoestand uitgeroepen omdat president Gotabaya Rajapaksa naar het buitenland is gevlucht. Dat is nodig om de crisis in het land aan te pakken, aldus een woordvoerder van premier Ranil Wickremesinghe.

ANP
Demonstranten verzamelden zich zaterdag op het terrein van het presidentieel paleis in Colombo om het vertrek te eisen van president Gotabaya Rajapaksa. beeld AFP
Demonstranten verzamelden zich zaterdag op het terrein van het presidentieel paleis in Colombo om het vertrek te eisen van president Gotabaya Rajapaksa. beeld AFP

Rajapaksa was uren eerder met een militair vliegtuig naar de Malediven vertrokken. Hij moest zaterdag ook al vluchten, toen betogers zijn ambtswoning in de hoofdstad Colombo binnendrongen. Nadat het nieuws over het vertrek bekend was geworden, scandeerden betogers in Colombo dat de president een dief is. Honderden betogers bestormden woensdag ook het kantoor van Wickremesinghe.

Er wordt al geruime tijd gedemonstreerd tegen de regering, omdat Sri Lanka te maken heeft met de ergste economische crisis sinds het land in 1948 onafhankelijk werd. Om het groeiende aantal demonstraties tegen de regering in te dammen, geldt in de provincie waar de hoofdstad onder valt vanaf nu een uitgaansverbod.

Betogers geven Rajapaksa de schuld van de economische crisis en willen dat hij opstapt. De president zei vorige week bereid te zijn af te treden, nadat hij eerder had geweigerd. Een bron binnen de zijn partij heeft gezegd dat Rajapaksa woensdag zijn ontslag zal indienen. Na zijn vertrek wordt Wickremesinghe als zijn tijdelijke vervanger aangewezen. Betogers willen dat ook hij opstapt. De premier heeft al gezegd daartoe bereid te zijn.

Bij het aftreden van zowel de president als de premier wordt de voorzitter van het parlement aangewezen als waarnemend president. Die blijft aan totdat er een nieuwe president is gekozen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer