Kerk & religieWekelijkse meditatie
Meditatie: Rust

De mens is een rustzoeker. Velen van ons gaan de komende periode op vakantie. Verder weg of dichterbij. In ieder geval hopen we rust te hebben. Even uitrusten. Even uit de sleur van het leven. Even geen verplichtingen. Maar we weten ook dat de ware rust niet te vinden is op ons vakantieadres in binnen- of buitenland. Van nature verkeren we in een staat van valse rust.

Ds. L. van der Kuijl, Waarde
beeld RD
beeld RD

We stellen onszelf zo makkelijk gerust op weg en reis naar de eeuwigheid. Terwijl als er iets onrust in onze ziel zou moeten geven, het onze door de zonde stukgemaakte verhouding met de God van de hemel wel is. Voor Hem zullen we eens moeten verschijnen. Liggend in onze verlorenheid kan dat niet en zonder genade zullen we van een valse rust in een eeuwige onrust overgaan…

Wat is de leiding van de Heilige Geest dan nodig om ons aan onze valse rust te ontdekken. Om ons de rust op te zeggen, zoals een herder zijn koe aanport om op te staan. Zo, zegt de tekst, werkt de Heilige Geest. In gedachten zien we de herder zijn kudde met koeien aansporen om op weg te gaan.

De bergen in. Daar waar het onweer gehoord wordt, waar het koud en kil is en de weg langs de ravijnen gegaan moet worden. Zo wordt een ziel door de werking van de Heilige Geest in heilige onrust gebracht. Wanneer de Heilige Geest levendmakend gaat werken, horen we de donder van de Sinaï, leren we ons harde, koude hart kennen en verkeren we in een heilige onrust. Weet u daarvan? Voor het oog lijkt het dan mis te gaan. Heere, is dit de weg?

Waar zal het nog eens eindigen? De herder weet echter wat hij doet. De herder weet ook dat deze weg het beste is voor de loeiende runderen. Ze moeten immers naar de valleien toe. Daar is water, daar is voedsel, daar is leven. Zo weet de Heilige Geest heel goed wat Hij doet als Hij een ziel naar de ware rust wil leiden. Hij leidt onrustige zondaren zo dat ze uiteindelijk de ware rust voor hun ziel vinden.

Bij het ruiken van het water en het groen in de vallei stijgt er een geloei op in de kudde runderen. Wat zien ze uit naar eten en drinken! Nu is het zaak voor de herder om de kudde zo te sturen dat deze niet te snel naar beneden rent en te pletter valt. In alle voorzichtigheid leidt de herder de kudde naar de rustplaats. Alzo hebt Gij Uw volk geleid. Zo leidt de Heilige Geest de levend gemaakte zondaar. Wat een vreugde en blijdschap bij het horen van de rust in de grote Rustaanbrenger. Wat geeft dat een uitzien om de ware rust in Hem alleen te vinden. Bij Hem is rust voor mijn rusteloze bestaan.

Bij Hem is voedsel voor mijn hongerende ziel. Bij Hem is lessing voor mijn dorstende hart. Daar leidt de Geest in alle teerheid naartoe. Om dan alleen bij de grote Rustaanbrenger de ware zielenrust te vinden. Zo geeft de Geest des Heeren hun rust.

Hier wordt de rust geschonken;
Hier ’t vette van Uw huis gesmaakt;
Een volle beek van wellust maakt

Hier elk in liefde dronken.

Is deze ware rust al ons deel?

„Gelijk een beest dat afgaat in de valleien, heeft hun de Geest des Heeren rust gegeven. Alzo hebt Gij Uw volk geleid.”
Jesaja 63:14a

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer