Muziek
Oostenrijker wint Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar

De Oostenrijker Stephan Pollhammer heeft vrijdagavond in Alkmaar de veertiende editie van het Internationaal Schnitger Orgelconcours op zijn naam geschreven. Hij won ook de publieksprijs.

De drie finalisten (v.l.n.r.): Martien de Vos, Stephan Pollhammer en Sunkyung Noh. beeld via Facebook
De drie finalisten (v.l.n.r.): Martien de Vos, Stephan Pollhammer en Sunkyung Noh. beeld via Facebook

Tweede werd de Zuid-Koreaanse Sunkyung Noh. De enige Nederlandse kandidaat die was overgebleven, Martien de Vos, kreeg de derde prijs.

Dat meldt de organisatie op Facebook.

Aan de veertiende editie van het Internationaal Schnitger Orgelconcours deden tien kandidaten mee, onder wie de Nederlanders Jochem Schuurman en Martien de Vos. De tien waren in de digitale voorronde geselecteerd door een jury bestaande uit Pieter van Dijk, Tjeerd van der Ploeg en Frank van Wijk.

De eerste ronde werd gespeeld op 24 en 25 juni. De tweede ronde was op dinsdag 28 juni. Daarin speelden nog zes kandidaten, onder wie Jochem Schuurman en Martien de Vos. In de finale op vrijdag 1 juli streden de drie overgebleven finalisten tegen elkaar.

Het concours werd gespeeld op de orgels van de Grote of Sint-Laurenskerk en de Kapelkerk in Alkmaar. Het repertoire bestond uit muziek van onder anderen Sweelinck, Bach en Krebs.

De jury werd gevormd door Benoît Mernier (België), Michel Bouvard (Frankrijk), Martin Schmeding (Duitsland), Johannes Strobl (Zwitserland) en Menno van Delft (Nederland). De hoofdprijs (Schnitgerprijs) bestaat uit 5000 euro. De tweede prijs (Flentropprijs) bedraagt 2500 euro. De derde prijs (Vrienden van het Orgelprijs) is 1500 euro.

Het concours was onderdeel van het Orgel Festival Holland, dat van 24 juni tot 1 juli duurde.

Meer informatie: orgelfestivalholland.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer