CGK-classis moet kerkenraad Hilversum vermanen over vrouw en ambt
De classis Amsterdam van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) moet de samenwerkingsgemeente in Hilversum vermanen vanwege de vrouw in het ambt.
Dat heeft de particuliere synode van het Westen woensdag tijdens een onlinevergadering bepaald.
Op de agenda stonden onder meer enkele appels (bezwaarschriften) van de christelijke gereformeerde kerken in Nunspeet, Urk-Maranatha en Ouderkerk aan de Amstel tegen het besluit van de samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en vrijgemaakt gereformeerden in Hilversum om vrouwelijke ambtsdragers te benoemen. De generale synode van de CGK onderstreepte in april nogmaals dat vrouwen niet bevestigd mogen worden in de ambten van diaken, ouderling of predikant.
De particuliere synode besloot de classis Amsterdam –waaronder Hilversum valt– op te roepen de gemeente „aan te spreken (in de zin van vermaan) op het feit dat zij nog altijd afwijkt van de synodale uitspraken en daarmee zondigt ten diepste tegen de liefde, de kerkelijke eenheid op het spel zet, zichzelf censurabel gedraagt en haar op te roepen hiervan terug te keren.”
De particuliere synode is van oordeel dat de classis Amsterdam zich „medeverantwoordelijk” heeft gemaakt voor de handelwijze van de Hilversumse kerkenraad door de gemeente niet eerder „te vermanen.”
De classis Amsterdam had de kerkenraad van De Verbinding in Hilversum gevraagd het besluit om de ambten voor vrouwen open te stellen te herroepen en niet uit te voeren, maar vervolgens ging ze niet over tot vermaan toen Hilversum daadwerkelijk vrouwen in de ambten bevestigde.
De particuliere synode vindt ook dat kerken zich niet mogen beroepen op het argument dat ze elkaar „in de gezindheid van Christus” ruimte moeten geven. Dat is „een subjectief oordeel”, aldus de vergadering, „waarbij geen valse tegenstelling gemaakt mag worden met wat we in gezamenlijkheid hebben afgesproken.”
De particuliere synode nam in haar overwegingen mee dat „het presbyteriaal-synodale stelsel onder grote druk wordt gezet als kerken hun eigen koers varen.”
Daardoor wordt in feite „het vertrouwen in het kerkverband opgezegd.”