Buitenland
Lavrov noemt sluiten luchtruim door buurlanden Servië vijandig

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemt het sluiten van het luchtruim door buurlanden van Servië voor zijn vliegtuig zondag een „vijandige daad”. Volgens de minister is dit nog nooit eerder vertoond en onvoorstelbaar.

Lavrov zou zondag naar Servië vliegen voor een ontmoeting met zijn collega Nikola Selakovic. Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië sloten hun luchtruimen echter voor het toestel van Lavrov, dat daardoor niet in Servië kon komen. De Russische minister zegt dat hij geen reden voor het besluit heeft gekregen. „Het belangrijkste is dat ze nooit de relatie tussen Rusland en Servië kapot kunnen maken.”

Servië is een van de weinige Europese landen dat zich niet tegen de Russische invasie van Oekraïne heeft uitgesproken. Het land kiest geen kant in de oorlog.

De Servische minister van Binnenlandse Zaken reageerde maandag ook boos op het tegenhouden van Lavrov. „De landen die een diplomaat tegenhouden, zijn niet op zoek naar vrede. Zij willen Rusland verslaan”, Aleksandar Vulin. „Servië is trots dat het geen onderdeel uitmaakt van de anti-Rusland hysterie. De landen die dat wel doen krijgen nog genoeg tijd om zich daarvoor te schamen.”

Selakovic is door Lavrov uitgenodigd om naar Moskou te komen, zodat ze alsnog kunnen spreken met elkaar. „Hopelijk komen er niet weer obstakels”, aldus de Russische minister.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer