Buitenland
Eurojust en ICC overleggen over oorlogsmisdaden Oekraïne

De Europese opsporingsorganisatie Eurojust en het Internationaal Strafhof (ICC) overleggen dinsdag in Den Haag over mogelijke oorlogsmisdaden die zijn gepleegd in Oekraïne. Daarna wordt een persconferentie gehouden, waarbij ook de Oekraïense, Poolse en Litouwse openbaar aanklagers aanwezig zijn. Wat er precies wordt besproken, is nog niet bekend.

ANP

De hoofdaanklager van het ICC Karim Khan was eerder al in Oekraïne om te kijken naar mogelijke oorlogsmisdaden, onder meer in de stad Boetsja waar honderden burgers zijn gedood door Russische soldaten. Vorige maand zei Khan dat het tijd is voor daden van het ICC. Het Strafhof kiest volgens hem geen partij, maar het kiest „de wet die de mensheid moet beschermen”.

De hoofdaanklager voegde daaraan toe dat we ons „moeten schamen” dat in 2022 nog zoveel delen van de wereld te maken krijgen met genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsgeweld.

Oekraïne is zelf vooralsnog geen lid van het ICC, maar heeft toestemming gegeven voor de onderzoeken. Rusland is ook geen lid van het Strafhof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer