live
BuitenlandOorlog Israël
President Iran waarschuwt voor „onomkeerbare gevolgen” oorlog

Israël en Hezbollah bestoken elkaar op grote schaal met luchtaanvallen. Lees meer in het liveblog.

Onlineredactie

Advertentie

Escalatie aan Israëlische noordgrens
Onlineredactie

Al sinds oktober 2023 zijn er over en weer beschietingen tussen Hezbollah en Israël. De terreurbeweging probeert zo terreurorganisatie Hamas in Gaza te steunen. Israël wil die beschietingen stoppen en lijkt daartoe nu een groot offensief te hebben gestart waarbij, volgens Libanon, honderden mensen zijn omgekomen.

President Iran waarschuwt voor „onomkeerbare gevolgen” oorlog
ANP
ANP-509232165.jpg
Pezeshkian sprak maandag bij de Verenigde Naties in New York. beeld AFP, Timothy A. Clary

De Iraanse president Masoud Pezeshkian is bezorgd over de situatie in Libanon, liet hij maandag aan verslaggevers in New York weten. Israël wil het hele Midden-Oosten meeslepen in een oorlog door Hezbollah in Libanon aan te vallen, zei Pezeshkian. Maar de gevolgen van zo’n oorlog zijn „onomkeerbaar”, waarschuwde hij.

„We willen in vrede leven, we willen geen oorlog”, zei Pezeshkian. Op de vraag of Iran zich zou mengen in het conflict tussen Israël en Hezbollah zei hij wel dat „elke groepering die opkomt voor de eigen rechten” door Iran wordt verdedigd. Teheran is een trouwe bondgenoot van Hezbollah.

Israël viel maandag 1600 doelen in Libanon aan. Daarbij kwamen bijna 500 mensen om het leven. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei daarop dat de twee landen „aan de rand van een totale oorlog” staan.

Hezbollah vuurt raketten op Israël af
ANP
ANP-509222617.jpg
Israëlische luchtafweer in actie. beeld EPA, Atef Safadi

Hezbollah heeft in de nacht van maandag op dinsdag verschillende raketten afgevuurd op Israël. De organisatie zegt bases van de Israëlische luchtmacht onder vuur te hebben genomen. Volgens het Israëlische leger ging het om 20 raketlanceringen.

In het noorden van Israël klonk het luchtalarm om vijf raketten die rond 01.40 uur (Nederlandse tijd) vanuit Libanon werden afgevuurd, meldt het Israëlische leger. Twintig minuten later werden opnieuw vijf raketten afgevuurd, en om 02.11 uur volgden tien raketten.

De Israëlische luchtafweer heeft de raketten onderschept, beweert Israël. Brokstukken vielen in onbewoonde gebieden, en er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Wel zijn ambulances ingezet om mensen te behandelen die gewond zijn geraakt toen ze naar een schuilplaats renden of „angstig reageerden” op het luchtalarm, meldt The Times of Israel.

Israël viel maandag 1600 doelen in Libanon aan, waar bijna 500 mensen bij om het leven kwamen. Het was volgens internationale media de dodelijkste dag sinds 2006 in het land.

Frankrijk wil spoedzitting VN-Veiligheidsraad om situatie Libanon
ANP
ANP-509231405.jpg
Vanuit het zuiden van Libanon vertrekken veel mensen richting het noorden van het land. beeld AFP, Fadel Itani

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Noël Barrot, heeft gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad om de situatie in Libanon. „Ik denk aan het Libanese volk, aan de Israëlische luchtaanvallen die aan honderden burgers en tientallen kinderen het leven hebben gekost”, liet Barrot maandag in New York weten.

De pas aangestelde buitenlandminister riep op tot de-escalatie om „een verwoestende vuurzee in de regio” te voorkomen. Maandag trof Israël 1600 doelen in Libanon, daar kwamen volgens het Libanese ministerie van Gezondheid bijna 500 mensen bij om het leven.

Het geweld in het Midden-Oosten dreigt een schaduw te werpen op de Algemene Vergadering van de VN, die jaarlijks samenkomt en dinsdag begint in New York. Zo’n 120 staatshoofden en regeringsleiders geven daar een toespraak. De Veiligheidsraad is een apart orgaan van de VN, waarin vijftien landen samen werken aan vrede en veiligheid. China, Engeland, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten zijn permanente leden van die raad.

EU-buitenlandchef: Israël en Libanon aan de rand van oorlog
ANP
ANP-508281554.jpg
Borrell tijdens een bezoek aan Beiroet eerder deze maand. beeld AFP, Joseph Eid

EU-buitenlandchef Josep Borrell noemt de escalatie van het conflict tussen Hezbollah en Israël „zeer gevaarlijk en zorgelijk”. „Israël en Libanon staan aan de rand van een totale oorlog”, waarschuwde hij in de nacht van maandag op dinsdag.

De buitenlandman van de Europese Unie zegt dat hij zich blijft inzetten om de situatie in Libanon te de-escaleren. „Maar onze ergste verwachtingen worden werkelijkheid”, voegde hij daaraan toe.

Israël trof maandag 1600 doelen in Libanon. Daar kwamen volgens het Libanese ministerie van Gezondheid bijna 500 mensen bij om het leven. Het was volgens internationale media de dodelijkste dag sinds 2006.

Israël: 1600 doelen in Libanon getroffen, ook Hamaskopstuk gedood
ANP

Het Israëlische leger heeft maandag 1600 doelen in Libanon getroffen, meldde het even voor middernacht op X. „Straaljagers hebben de terroristische doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon en de Bekavallei diep in Libanon in verschillende aanvalsgolven getroffen”, schrijft het Israëlische leger.

Volgens het Libanese ministerie van Gezondheid kwamen daar bijna 500 mensen bij om het leven, internationale media spreken van de dodelijkste dag in het land sinds 2006. Onder de doden waren 35 kinderen en 58 vrouwen. Ook raakten zeker 1645 mensen gewond.

De gewapende vleugel van Hamas, de al-Qassam Brigades, liet maandagavond weten dat de veldcommandant verantwoordelijk voor het zuiden van Libanon, Hussein Mahmoud al-Nader, maandag bij een van de bombardementen in Zuid-Libanon om het leven kwam.

Start liveblog
Onlineredactie

Israël en Hezbollah bestoken elkaar met raketten. Volg de ontwikkelingen live. Lees hier het blog van maandag terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer