Buitenland
Zelensky spreekt in New York met reeks wereldleiders

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) al gesproken met de leiders van Duitsland, India en Japan. „We hebben besproken hoe we een rechtvaardige vredesovereenkomst dichterbij kunnen brengen”, zei de Oekraïense leider op Telegram over die gesprekken.

ANP

Zelensky sprak met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de premier van India, Narendra Modi, en de Japanse minister-president Fumio Kishida. Later deze week woont Zelensky in de Verenigde Staten een aantal sessies van de Algemene Vergadering van de VN bij. Ook wil hij een „overwinningsplan” voor de oorlog aan president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris presenteren.

Zelensky heeft aangegeven ook met presidentskandidaat Donald Trump in gesprek te willen. Trump zei vorige week dat hij zo’n ontmoeting „waarschijnlijk” wel ziet zitten, maar bronnen meldden maandag dat er nog niets gepland staat.

Trump liet zich maandag kritisch uit over Zelensky. „Ik denk dat hij de beste verkoper in de geschiedenis is. Elke keer als hij het land binnenkomt, loopt hij weg met 60 miljard dollar”, zei Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat hoopt Zelensky dat de Democraten de verkiezingen winnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer