Wat zijn de alternatieven voor een afgeschreven cv-installatie?
Wij hebben een wat oudere woning en verwarmen die met een cv-installatie. We willen liefst geen aardgas meer gebruiken. Waar moet ik op letten en welke mogelijkheden zijn er?
Een actuele vraag, nu huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn om hun cv-installatie te laten vervangen door een hybride warmtepomp.
Het is goed om uzelf eerst een paar vragen te stellen. Blijft onze gezinssamenstelling hetzelfde? Welke ruimtes worden langdurig verwarmd? Is er ruimte voor een andere en grotere verwarmingsoplossing? En tenslotte: Zijn er plannen voor een warmtenet in uw woonplaats? De antwoorden kunnen u helpen bij de keuze voor een nieuwe verwarmingsinstallatie.
Cv-ketels zijn meestal combiketels die warm water leveren voor de radiatoren en/of vloerverwarming en het te verwarmen kraanwater. Veel mensen kiezen als vervanger van de combiketel een gesubsidieerde warmtepomp met boiler. Als voordelige tussenstap naar gasloos kunt u kiezen voor een hybride oplossing, waarbij de cv-ketel samenwerkt met een warmtepomp.
De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met een koelkast, maar dan andersom. De cv-radiatoren zijn te vergelijken met de warme achterkant van de koelkast. Tot een buitentemperatuur van ongeveer 7 graden kan met de pomp verwarmd worden, daaronder assisteert de cv-ketel.
Omdat het stroomverbruik flink toe zal nemen, is het zaak na te gaan of uw elektra-installatie geschikt is en of de netbeheerder voldoende capaciteit heeft.
Stel, uw gasverbruik is 3000 kuub per jaar. Eén kuub gas is vergelijkbaar met circa 10 kilowattuur (kWh) elektriciteit, dus is er totaal 30.000 kWh nodig. Warmtepompen kunnen doorgaans uit 1 kWh elektrische energie circa 4 kWh warmte halen. Bij gebruik van een volledig elektrische oplossing is er 7500 kWh nodig. Voor een hybride oplossing nemen we als voorbeeld 80 procent gasbesparing. Uw gasgebruik is dan 20 procent van 3000 kuub, dus 600 kuub. Het elektriciteitsverbruik wordt 80 procent van 7500 kWh dus 6000 kWh. Bijkomend voordeel: de energiebelasting op elektra is lager dan op gas.
Er zijn alternatieven, zoals pelletkachels of biomassaketels. Pellets zijn kleine korrels houtachtig materiaal, gemaakt van restafval. Een losse pelletkachel met een zichtbare vuurhaard verwarmt doorgaans de woonkamer. Ruimtes die sporadisch gebruikt worden kunt u elektrisch verwarmen met bijvoorbeeld een infraroodpaneel. Voor warm tapwater is dan een aparte boiler nodig.
Met een cv-pelletkachel kunt u uw hele huis verwarmen. Een biomassaketel is een cv-ketel voor verwarming én warmwatervoorziening. In alle gevallen is er een rookkanaal nodig. Pelletkachels zorgen voor fijnstof en zijn daarom minder geschikt voor dichtbevolkte gebieden.
Boilers zijn beschikbaar in veel soorten en maten. Kies bijvoorbeeld voor de keuken een kleine boiler die in het keukenkastje past en voor de badkamer een grote. Eigenlijk is een boiler een warmteaccu, waarbij het mogelijk is om met slimme elektronica de „oplaadtijd” te kiezen bij een lage energieprijs.
De auteur is energieadviseur