Een douche kost een tientje per keer, een familiebezoek aan de andere kant van het land is vanwege de hoge brandstofprijs onbetaalbaar geworden. Wat is er van die geruchten waar en wat valt er te bezuinigen?
„Nederland betaalt mee aan Poetin’s oorlogsdrift via het importeren van Russisch aardgas”, tweette VVD-Kamerlid Silvio Erkens begin deze week. „Net als Duitsland moet ook NL snel de energie-onafhankelijkheid versterken. Dus af van Russisch gas, versnelling opwek duurzame energie én grootschalig inzetten op energiebesparing”, pleitte zijn collega Suzanne Kröger van GroenLinks woensdag.
Kan dat, loskomen van het Russische gas en dus stoppen met het spekken van de Russische oorlogskas? „Ja”, meldde de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) woensdag. „Nederland kan op korte termijn veel minder aardgas verbruiken door een combinatie van snelle energiebesparing en versnelde duurzame opwekking.”
Nederland gebruikt nu zo’n 40 miljard kubieke aardgas per jaar, waarvan circa 5 miljard kuub afkomstig is uit Rusland. Binnen een jaar is volgens de NVDE een besparing van bijna vijf miljard kuub aardgas mogelijk waardoor we Rusland kunnen schrappen als gasleverancier. Binnen zo’n vier jaar zou er zelfs 10 miljard kuub aardgas minder nodig zijn.
Hoe dan? Zoals altijd: een betere wereld begint bij jezelf. Tijdens een douchebeurt van 10 minuten verbruik je 100 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,4 kubieke meter gas nodig. Stel dat je een ongunstig variabel energiecontract hebt, dan kost een kuub gas zomaar 2,50 euro en die douchebeurt een euro aan gas.
Maar als iedere Nederlander dat iedere dag zou doen, zouden we 7 miljoen kuub gas per dag nodig hebben, dus 2,6 miljard kuub per jaar, alleen maar om ons langdurig af te spoelen. Beperken we ons allemaal tot die vijf minuten douchen, besparen we met elkaar 1,3 miljard kuub gas per jaar.
Met de thermostaat kunnen ook grote stappen worden gemaakt. Hoe vaak staan in kantoorruimtes of in kamers thuis verwarmingen roodgloeiend terwijl die ruimtes niet worden gebruikt? Hoe makkelijk is het om de thermostaat een paar graden lager te zetten en een lekkere warme trui aan te trekken? De NVDE berekende dat Nederland met het beter inregelen van verwarmingsinstallaties bij bedrijven en bij particulieren binnen een jaar al anderhalf miljard kuub aardgas kunt besparen.
Isolatie
Meer woningen en bedrijven isoleren kan binnen een jaar al een ongeveer 1 miljard kuub aardgas besparen. Isoleren kost geld, maar daar staat tegenover dat er allerlei subsidies voor te verkrijgen zijn.
Neem de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Daarmee krijg je ongeveer 30 procent van de kosten terug. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet je binnen een jaar tenminste twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren of een isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
Een versnelde toepassing van die laatste mogelijkheden kan volgens de NVDE in vier jaar ruim drie miljard kuub aardgas besparen. Wat dat kost? Voor een zonneboiler voor vier personen ben je ongeveer 3300 euro kwijt, waarvan 1000 euro door de overheid wordt betaald. Met de boiler bespaar je ongeveer de helft op het energieverbruik in de badkamer en keuken. De terugverdientijd varieert, maar met een hoge gasprijs ligt die rond de tien jaar, terwijl het apparaat al gauw 25 jaar meegaat.
Brandstof
Er komt niet alleen veel aardgas uit Rusland, het land van Poetin is ook een van de grootste olie-exporteurs ter wereld. Door de oorlog met Oekraïne zijn de toch al hoge olieprijzen hard gestegen. Gevolg is dat een liter benzine inmiddels meer dan 2,30 euro kost.
Stel dat je een niet al te zuinige auto hebt die 1 liter benzine verbruikt om 10 kilometer te rijden. Dan kost het bezoek aan een familie 100 kilometer verderop (heen- en terugreis) al gauw 20 liter brandstof en dus 46 euro. De beste oplossing voor dat probleem kost gelijk ook het meeste geld: koop een andere auto. Er zijn tegenwoordig auto’s –zelfs zevenzitters– die met een beetje goede wil al 25 kilometer ver kunnen komen op één liter benzine.
De goedkoopste manier van besparen op de brandstofkosten is voor de kleinere ritten de fiets pakken. Koop een paar grote fietstassen en doe zoveel mogelijk boodschappen op de fiets.
Zo’n 60 procent van al het woon-werkverkeer gaat niet verder dan 15 kilometer. Dat is ook prima te doen met de e-bike of speed pedelec. Bijkomend voordelen: de sportschool en bijbehorende kosten zijn niet meer nodig en fietsen is goed voor de gezondheid en het milieu.