Wat de CGK-synode allemaal heeft besloten
Na 21 zittingsdagen, verspreid over drie jaar, zit de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) erop. Wat waren de belangrijkste besluiten van de langste CGK-vergadering ooit?
Jongeren
Er moet meer aandacht voor jongeren in de kerk komen, vinden de CGK. Het kerkverband gaat middelen ontwikkelen om gemeenten te helpen om jongeren die dreigen af te haken, te bereiken.
Zending
De CGK willen de betrokkenheid bij de zending stimuleren. Een financiële commissie gaat kijken naar een verhoging van de omslag uit de kerken en de voorgenomen bezuinigingen bij de zending. Er komen gesprekken met netwerkorganisaties als City to City Europe en Intercultural Church Plants, maar die zijn nog niet direct gericht op het starten van nieuwe zendingsprojecten.
Evangelisatie
Christelijke gereformeerde kerken moeten zich beter instellen op de zendingssituatie in Nederland. Daar hoort ook bezinning op hun missionaire opdracht bij.
Diaconaat
De CGK willen dat er meer aandacht komt voor duurzaamheid en rentmeesterschap bij gemeenteleden en kerken.
Kerk en Israël
De CGK gaan onderzoek doen naar het thema ”Israël, land en staat”. Daarnaast worden jaarlijks enkele gemeenten benaderd om hen te steunen in de bezinning over de betekenis van Israël voor de kerk.
Kleine gemeenten
De CGK gaan kleine gemeenten financieel steunen zodat ze een eigen predikant kunnen beroepen.
Financiën
De ruim 71.000 christelijke gereformeerden gaan meer geld afdragen aan de landelijke kerk. De minimumbijdrage per kerklid stijgt van 67,80 euro in 2020 naar 73,88 euro in 2022. Het meeste geld (ruim 30 euro) gaat naar de emeritikas, de pensioenvoorziening voor predikanten. Daarna volgen zending en de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).
Universiteit
Er komt ruimte aan de Theologische Universiteit Apeldoorn om hoogleraren van buiten de CGK te benoemen. Die moeten wel uit de gereformeerde gezindte komen en instemmen met de gereformeerde belijdenis.
Eredienst
Ouderlingen mogen niet de sacramenten van doop en heilig avondmaal bedienen. Dat blijft verbonden aan de Woordverkondiging en aan het bovenplaatselijke ambt van dienaar van het Woord. Ouderlingen mogen wel de zegengroet aan het begin van de eredienst en de zegen aan het einde ervan uitspreken, met de bijbehorende gebaren.
Christelijke gereformeerde kerken die hun tweede dienst hebben afgeschaft, moeten kijken of dat besluit kan worden teruggedraaid. De classes dienen dat gesprek te stimuleren.
Gemeenten moeten terughoudend zijn in het gebruik van dans en drama in de eredienst. Podiumkunst in de kerk wordt ontraden.
Huwelijk
De CGK erkennen het geregistreerd partnerschap niet als huwelijk. Gemeenten mogen dat dan ook niet kerkelijk bevestigen. Een studiecommissie gaat kijken wat de gevolgen zijn voor het kerkelijk leven, onder meer wat betreft het vragen van een zegen –bijvoorbeeld in het gemeenschappelijk gebed– over een geregistreerd partnerschap.
Een commissie gaat onderzoek doen naar de kerkelijke omgang met echtscheiding in het algemeen en de echtscheidingsgronden in het bijzonder.
Homoseksualiteit
Classes moeten met kerkenraden in gesprek blijven en hen wijzen op het synodebesluit uit 2013 over homoseksualiteit. Een gemeentelid met een homoseksuele relatie kan niet worden toegelaten tot het doen van openbare geloofsbelijdenis, de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal.
Ambten
Een evangelist draagt het ambt van dienaar van het Woord. Het hoogleraarschap is geen ambt meer.
Vrouw en ambt
Vrouwen mogen in de CGK niet bevestigd worden in de ambten van diaken, ouderling of predikant. Deputaten kerkorde en kerkrecht gaan zich wel bezinnen op de vraag op welke manier een diaconessenambt in de gemeente vorm zou kunnen krijgen.
Interkerkelijke samenwerking
De CGK doen niet mee aan de Nationale Synode en de Raad van Kerken. Wel blijft het kerkverband deelnemen aan het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG) en het Vijfkerkenoverleg.
Kerkelijke eenheid
De CGK zetten de gesprekken met de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten voort. Het contact met de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland krijgt vooralsnog geen officieel karakter.
Plaatselijke samenwerking met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken is alleen mogelijk met gemeenten waar geen vrouwelijke ambtsdragers dienen, waar geen kinderen aan het heilig avondmaal worden toegelaten en waar de visie op en de wijze van omgaan met homoseksualiteit strookt met de uitspraken van de CGK-synode.