Buitenland
Premier Sri Lanka stapt op na gewelddadige protesten

De premier van Sri Lanka is opgestapt na weken van protesten. Mahinda Rajapaksa kondigde maandag zijn vertrek aan toen het geweld van de demonstranten een voorlopig hoogtepunt bereikte. Er zijn zeker twee doden gevallen en 139 gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

ANP

De demonstranten richten zich zowel tegen premier Rajapaksa als zijn broer president Gotabaya Rajapaksa. Al wekenlang roepen zij om hun vertrek vanwege de grote economische crisis waar Sri Lanka onder lijdt.

Maandagmorgen was een groep van 3000 mensen naar het huis van de premier gekomen om juist steun aan de regering te betuigen. Nadat premier Rajapaksa ze had toegesproken, trok de groep naar het plein in de hoofdstad Colombo waar de antiregeringsdemonstranten zaten. Het kwam tot een gewelddadige confrontatie waarbij tientallen gewonden vielen.

De politie zette een waterkanon en traangas in om de mensen uit elkaar te drijven. Inmiddels krijgt de politie ondersteuning van het leger en is er per direct een straatverbod ingesteld. De president liet via Twitter weten het geweld te veroordelen, van welke kant het ook komt.

Een van de overledenen is het parlementslid Amarakeerthi Athukorala. Volgens de politie werd zijn auto geblokkeerd door demonstranten op zo’n vijftig kilometer van Colombo. Athukorala heeft toen op hen het vuur geopend, waarbij hij een persoon heeft omgebracht en iemand zwaar heeft verwond. Duizenden mensen omsingelden vervolgens het gebouw waarin hij zich verborgen hield. Athukorala heeft daar volgens de politie zelfmoord gepleegd.

De onvrede op Sri Lanka is veroorzaakt door grote prijsstijgingen en tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. De Aziatische eilandstaat is economisch sterk afhankelijk van toeristen, maar die bleven de laatste jaren weg door terroristische aanslagen en de coronacrisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer