live
Buitenlandliveblog Oekraïne

Macron stelt nieuwe ‘politieke gemeenschap’ met Oekraïne voor

Het is dag 75 van de oorlog in Oekraïne. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Webredactie 9 May 2022 08:17

Advertentie

Aantal opvangplekken Oekraïners groeit ‘traag maar gestaag’

Het regelen van opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gaat „traag maar gestaag vooruit”. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van het burgemeestersoverleg. De burgemeesters verwachten volgende week 50.000 plekken te hebben gerealiseerd.

Niet alle bedden zijn bezet. Toch gaan de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s door met het zoeken naar nieuwe locaties. „Dé grote onzekerheid voor ons is hoeveel mensen er in hoeveel tijd gaan komen. Daarom moeten wij wel doorgaan. Misschien zijn opeens die extra plekken toch nodig”, legt Bruls uit.

De instroom gaat nu geleidelijk. Per saldo komen er wekelijks nieuwe Oekraïners bij, al vertrekken er ook mensen. Bovendien gaan er soms opvanglocaties zoals sporthallen dicht, terwijl er elders nieuwe panden worden geopend.

Hoekstra: grotere flitsmacht en zo nodig meer militair budget EU

De snelle interventiemacht van de Europese Unie die in de maak is, moet worden versterkt. En als er meer geld nodig is voor militaire hulp van de EU aan andere landen dan moet dat er komen, vindt buitenlandminister Wopke Hoekstra.

De Europeanen moet hun eigen continent kunnen verdedigen, stelde Hoekstra in een toespraak in Maastricht ter gelegenheid van Europadag. Hij neemt afscheid en afstand van het kosteloos meeliften onder de militaire paraplu van de Amerikanen, door Europa én door Nederland. Hoekstra wil daarom onder meer „de capaciteit vergroten” van de snel inzetbare strijdmacht van 5.000 man waaraan de EU werkt. Die moet ervoor zorgen dat Europa veiligheidsoperaties van kleinere orde dan een complete oorlog, zoals een evacuatie uit vijandig gebied, voortaan zelf afkan.

Ook wil Hoekstra zo nodig meer geld uittrekken voor het fonds waaruit de EU militaire hulp aan Oekraïne en andere buitenlanden betaalt. „Ik vind dat je daar, afhankelijk van hoe het conflict zich ontwikkelt, echt open naar moet kijken.” Alles om Oekraïne militair zo sterk mogelijk te maken, want „wie sterk staat op het slagveld staat vast ook sterk aan de onderhandelingstafel”.

De EU-landen hebben het budget van de zogeheten vredesfaciliteit van de unie sinds het uitbreken van de oorlog verdrievoudigd.

Enthousiasme in Berlijn voor Europees plan van Macron
ANP-448302903.jpg
beeld AFP, John MACDOUGALL

Het voornemen van de Franse president Emmanuel Macron om een nieuw soort „politieke gemeenschap” in Europa te creëren waarin plaats is voor landen als Oekraïne en ook het Verenigd Koninkrijk, kan op goedkeuring rekening van zijn Duitse collega Olaf Scholz. Bij een bezoek van Macron aan Berlijn zei de bondskanselier het voorstel „zeer interessant” te vinden.

Macron stelde dat hij via zijn „nieuwe Europese organisatie” vooral landen die waarschijnlijk nog jaren zoet zijn met hun toelatingsprocedure tot de Europese Unie nu al wil binden aan het Europese blok. Via de politieke gemeenschap zou er wat hem betreft buiten Brussel samengewerkt kunnen worden op thema’s als politiek, veiligheid, energie, transport en infrastructuur.

De president ziet dan met name een plek weggelegd voor aspirant- of kandidaat-leden als Oekraïne, Georgië en Armenië, maar ook voor Bosnië-Herzegovina, dat al langer in het proces van toetreding zit, en Groot-Brittannië. De Britten zegden hun EU-lidmaatschap juist op met de brexit. „Zij hebben besloten onze Europese Unie te verlaten, maar ze kunnen een plek krijgen”, zei Macron in Berlijn.

VS schrappen heffing op Oekraïens staal voor een jaar

De Verenigde Staten schrappen importheffingen op Oekraïens staal voor één jaar. Daarmee wil Washington de economie van het door Rusland aangevallen land helpen. De heffing, van 25 procent, was in 2018 ingesteld door Donald Trump. De vorige Amerikaanse president legde heffingen op aan staal uit veel landen.

De Oekraïense staalindustrie is overigens ook zwaar getroffen door de oorlog. Zo zijn staalfabrieken in Marioepol tijdens de hevige strijd om die stad meermalen gebombardeerd. Ook heeft Oekraïne veel moeite om producten te exporteren. Het land heeft een aantal belangrijke havens verloren en andere havens zijn nauwelijks bruikbaar omdat Rusland de Zwarte Zee domineert.

Volgens de Oekraïense premier Denys Sjmyhal verliest zijn land dagelijks ruim 160 miljoen euro omdat het afgesneden is van de zee. Daardoor is de exportcapaciteit volgens hem meer dan gehalveerd. Een deel van de export is naar de weg of het spoor verplaatst. Ook heeft Oekraïne een deal gesloten met Roemenië en Bulgarije om een deel van de producten zoals graan via hun havens uit te voeren.

Bloomberg: Russische economie krimpt nog harder dan gedacht

De Russische economie krimpt dit jaar door alle westerse sancties nog harder dan eerder gedacht. Het Russische ministerie van Financiën verwacht een daling tot 12 procent, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Eerder ging het Russische ministerie van Economische Zaken nog uit van een neergang van 8 procent.

Als het ministerie van Financiën gelijk krijgt, betekent dat de grootste krimp van de Russische economie sinds 1994. Toen zat de Russische economie nog in een overgangsfase tussen communisme en kapitalisme. Zo’n neergang zou bovendien betekenen dat ongeveer tien jaar economische vooruitgang ongedaan is gemaakt.

Als de Europese Unie een embargo instelt tegen Russische olie en erin slaagt veel minder Russisch gas af te nemen, kan dat betekenen dat ook komend jaar de economie van Rusland stevig krimpt. Het land wordt gestraft voor de invasie van Oekraïne. Niet alleen door de EU, maar ook door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Pro-Russische separatisten houden mars door Marioepol
ANP-448299065.jpg
Separatistenleider Denis Pusjilin. beeld AFP

Pro-Russische separatisten hebben in Marioepol een optocht gehouden ter ere van de overwinning van de Sovjet-Unie op de nazi’s in 1945. Zij droegen een 300 meter lang zwart-oranje lint van Sint-Joris door de door Russische troepen bezette Oekraïense havenstad, een militair symbool voor de overwinning in de Tweede Wereldoorlog.

Separatistenleider Denis Pusjilin voerde de mars door de grotendeels verwoeste stad aan. „Gedurende acht jaar konden de inwoners van deze stad dit symbool van moed en militaire glorie van bevrijders niet tonen”, zei hij op berichtendienst Telegram over het lint, erbij zeggend dat de regering in Kiev dat had verboden.

Oekraïne had vooraf gezegd dat er een militaire parade zou komen in Marioepol. Het laatste bolwerk van verzet, de Azovstal-staalfabriek, houdt echter nog altijd stand. Volgens het ministerie van Defensie in Kiev wordt het complex van ruim 10 vierkante kilometer opnieuw bestookt door tanks en artillerievuur. Moskou heeft dat niet bevestigd.

Hoekstra: Poetin bedriegt Russen met kletskoek

De Russische president Vladimir Poetin stuurt zijn volk het bos in met fabeltjes, zegt buitenlandminister Wopke Hoekstra. Dat Poetin het Westen de schuld geeft van de Russische oorlog tegen Oekraïne, zoals hij maandag onderstreepte in zijn toespraak op Ruslands belangrijkste hoogtijdag „is natuurlijk de grootst mogelijke kletskoek”.

Rusland moest wel in actie komen omdat het Westen op het punt stond Rusland aan te vallen, beweerde Poetin bij de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland. Dat „was een volstrekt ongeloofwaardige poging tot het fabriceren van een voorwendsel en het vervalsen van de geschiedenis”, aldus Hoekstra. Ook Poetins stelling dat Rusland opnieuw zou vechten tegen het nazisme is volgens de minister flauwekul.

Hoekstra bespeurde in Poetins rede „geen enkel” aanknopingspunt voor nieuw vredesoverleg. „Alle diplomatieke kanalen staan altijd open”, maar de diplomatieke inspanningen zijn nu vooral gericht op andere landen om Rusland verder te isoleren.

Voor het eerst minder Oekraïners in gemeentelijke opvangplekken

Voor het eerst sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het aantal vluchtelingen dat gebruik maakt van gemeentelijke opvangplekken gedaald. In het afgelopen weekend hebben ruim tweehonderd Oekraïense vluchtelingen de opvanglocatie verlaten. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Voor het weekend maakten nog 35.450 vluchtelingen gebruik van de gemeentelijke opvang, na het weekend zijn dat er 35.216. Het aantal Oekraïners dat is geregistreerd bij gemeenten is toegenomen van 52.930 naar 53.400. Ruim 18.000 vluchtelingen hebben dus onderdak gevonden buiten de officiële opvangplekken, bijvoorbeeld bij een gastgezin.

Het aantal beschikbare bedden voor Oekraïense vluchtelingen is in vergelijking met voor het weekend iets gedaald, van 45.314 naar 45.251.

„Nederlander gesneuveld in Oekraïne”

Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is een Nederlandse oorlogsvrijwilliger gesneuveld. De 56-jarige Ron zou op woensdag 4 mei zijn omgekomen in Oekraïne. Dat meldt de Telegraaf.

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders momenteel dienen in het vreemdelingenlegioen in Oekraïne. De Oekraïense ambassade in Den Haag doet daarover geen uitspraken.

Advertentie

Macron stelt nieuwe ‘politieke gemeenschap’ met Oekraïne voor
ANP-448292844.jpg
beeld AFP, Ludovic Marin

De Franse president Emmanuel Macron ziet een nieuw soort „politieke gemeenschap” in Europa voor zich waarin plaats is voor landen als Oekraïne, Georgië en Moldavië. In een toespraak in het Europees parlement in Straatsburg herhaalde hij dat toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie jaren, zo niet decennia zal duren.

Macron sprak op de slotceremonie van de zogeheten Conferentie over de Toekomst van Europa. Achthonderd burgers geven daar hun adviezen voor de toekomst van de EU, waar zij een jaar lang over hebben gediscussieerd. Macron was een van de aanjagers van dat project.

De Franse president schaarde zich achter het advies om verdragswijzigingen door te voeren, zei hij in zijn speech. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen stelde eerder op de dag open te staan voor zulke veranderingen om de EU democratischer en transparanter te maken.

Ook is Macron voorstander van het idee om meerderheidsstemmen in te voeren op bepaalde beleidsterreinen van de EU. Nu is bij belangrijke thema’s vaak unanimiteit nodig. Von der Leyen stelde dat die regel de slagvaardigheid van Brussel in de weg zit.

Rutte spreekt Oekraïense parlement toe via beeldverbinding

Minister-president Mark Rutte spreekt donderdag 12 mei het Oekraïense parlement, de Verkhovna Rada, toe via een videoverbinding. De premier doet dat op verzoek van president Volodimir Zelenski, laat hij weten in een tweet.

„Nederland blijft schouder aan schouder staan met Oekraïne tegenover de Russische agressie”, aldus Rutte, die zich begin maart al in een videoboodschap richtte tot de Oekraïense bevolking. President Zelenski hield later die maand een toespraak voor de Tweede Kamer, eveneens via een beeldverbinding.

Oekraïne meldt nieuwe bestorming staalfabriek Marioepol

Russische troepen proberen maandag opnieuw de Azovstal-staalfabriek in Marioepol in te nemen, ondersteund door tanks en artillerievuur, zegt het Oekraïense ministerie van Defensie. Een woordvoerder had het over een „bestormingsoperatie” zonder verdere details te geven. Hij sluit niet uit dat er ook luchtaanvallen komen.

Rusland heeft eerdere beweringen dat het de fabriek bestormt steeds ontkend. De laatste burgers die zich schuilhielden in bunkers onder het enorme terrein zijn inmiddels geëvacueerd, maar Oekraïense militairen blijven zich verzetten.

Ondertussen meldde de Russische hoofdonderhandelaar Vladimir Medinski dat vredesbesprekingen met Oekraïne niet zijn gestopt en digitaal worden gehouden, aldus persbureau Interfax. Moskou beschuldigt Kiev ervan de onderhandelingen te vertragen en berichten over wreedheden van Russische troepen in Oekraïne te gebruiken om de onderhandelingen te ondermijnen.

Beide partijen kwamen voor het laatst op 29 maart fysiek bijeen. Volgens Medinski is hervatting daarvan momenteel niet aan de orde.

EU-president Michel moet schuilen voor raketaanval in Odessa
ANP-448021085.jpg
beeld EPA, DUMITRU DORU

Voorzitter Charles Michel van de raad van Europese regeringsleiders heeft maandag dekking moeten zoeken tijdens een Russische raketaanval tijdens een onaangekondigd bezoek aan de Oekraïense havenstad Odessa. Zijn woordvoerder heeft dat bevestigd.

Volgens een EU-functionaris had Michel op het moment van de aanval een ontmoeting met de Oekraïense premier Denis Sjmihal. „Tijdens de ontmoeting met de premier moesten de deelnemers de vergadering onderbreken om dekking te zoeken toen raketten opnieuw insloegen in de regio van Odessa”, laat hij weten.

Michel heeft op Twitter een bericht geplaatst over het bezoek, maar schrijft daarin niks over het voorval. Hij zegt onder andere dat hij in Odessa is om Europadag te vieren. Dat is de dag waarop de EU-instellingen de feitelijke geboorte in 1950 van het Europees project vieren.

De Belg zegt in een verklaring tegen de Oekraïners dat hij ervan overtuigd is dat het Kremlin het niet gaat lukken om hun gevoel van vrijheid en democratie te breken. „Ik ben op Europadag naar Odessa gekomen met maar één eenvoudige boodschap: jullie zijn niet alleen. We staan achter jullie. We zullen jullie niet laten vallen. We zullen zolang als het nodig is bij jullie zijn.” Ook biedt Michel Oekraïne aan te helpen bij het bouwen van een modern en democratisch land.

Het Oekraïense leger meldde eerder maandag dat vier Russische precisieraketten in Odessa waren ingeslagen. Die zouden zijn afgevuurd vanaf het door de Russen geannexeerde schiereiland Krim. Meer details maakte het leger niet bekend.

Europese Commissie mikt op juni voor advies toetreding Oekraïne

De Europese Commissie zal naar verwachting volgende maand antwoorden op het Oekraïense verzoek om toetreding tot de Europese Unie, zegt voorzitter Ursula von der Leyen. In het Europees Parlement in Straatsburg zei ze maandag per videoverbinding te hebben gesproken met president Volodimir Zelenski. „De commissie mikt op het leveren van haar opinie in juni.”

De opinie van het dagelijks EU-bestuur is een belangrijke stap voordat de EU-lidstaten zich gaan buigen over het toetredingsverzoek. Von der Leyen heeft vorige maand persoonlijk in Kiev Zelenski een snellere start van het toetredingsproces tot de EU beloofd. „Het zal niet zoals gewoonlijk een kwestie van jaren zijn om deze mening te vormen, maar een kwestie van weken.”

Luchtshow van de militaire parade in Moskou gaat niet door

De luchtshow van de militaire parade in Moskou gaat niet door. Volgens de Russische autoriteiten is het weer daarvoor niet goed genoeg.

De luchtshow zou deel zijn van de traditionele militaire parade op de Dag van de Overwinning, een feestdag om de overwinning op de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Aan de show zouden 77 vliegtuigen en helikopters deelnemen.

ANP-448280208.jpg
beeld EPA, YURI KOCHETKOV

Volgens mediaberichten zouden de toestellen samen in een „Z”-formatie vliegen. De letter „Z” is een symbool geworden van steun aan de Russische troepen tijdens de oorlog in Oekraïne. De letter staat op veel militaire voertuigen geschilderd en verschijnt geregeld in het Russische straatbeeld.

Het wordt in Moskou maandag grotendeels bewolkt met windkracht 2 en er worden kleine buien verwacht. Het is niet duidelijk welke weersomstandigheden nodig waren om de luchtshow te laten doorgaan. De parade op het Rode Plein kon wel plaatshebben met 11.000 militairen en meer dan honderd militaire voertuigen.

Poetin in speech: het Westen wilde Rusland binnenvallen

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag in zijn toespraak tijdens de viering van de overwinning op nazi-Duitsland de inval in Oekraïne verdedigd. Volgens Poetin was het Westen een invasie van Rusland, waaronder het schiereiland de Krim, aan het voorbereiden, zo zei hij op het Rode Plein in Moskou.

Poetin zei verder dat de NAVO een bedreiging vormt aan de grenzen van Rusland. In het Westen werd voorafgaand aan de speech gespeculeerd dat de president Oekraïne officieel de oorlog zou verklaren, maar dat heeft hij niet gedaan.

Herdenkingsdag begonnen

VK: Russische voorraad precisiewapens is zwaar uitgeput

Rusland heeft zijn voorraad precisiewapens „zwaar uitgeput”, meldt het Britse ministerie van Defensie. Die laat in een dagelijkse inlichtingenupdate weten dat Russische troepen om die reden verouderde munitie gebruiken in Oekraïne.

De verouderde munitie is niet alleen minder betrouwbaar en nauwkeurig, maar ook makkelijker te onderscheppen. Aan het begin van de invasie verklaarde Rusland dat het doelen met grote precisie kon raken en nevenschade kon beperken. De precisiewapens raken op nu de oorlog langer duurt dan Rusland had verwacht, aldus het ministerie.

Russische Dag van de Overwinning beladen door oorlog in Oekraïne

Rusland viert maandag de Dag van de Overwinning. Op deze dag herdenken de Russen traditioneel de overwinning op de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dit jaar is de feestdag extra beladen door de oorlog in Oekraïne.

ANP-448212678.jpg
Evacuatie van oudere mensen uit Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Beeld EPA, ROMAN PILIPEY

De herdenking is voor president Vladimir Poetin ook een manier om zijn militaire macht te tonen. Het Rode Plein in Moskou komt vol te staan met soldaten en er volgt een parade met onder meer tanks en luchtafweersystemen. Ook houdt de president een toespraak.

Zelenski sluit bevrijding Marioepol met militaire middelen uit

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de bevrijding van de belegerde havenstad Marioepol voorlopig uitgesloten. „Oekraïne heeft niet genoeg zware wapens om Marioepol met militaire middelen te bevrijden”, zei Zelenski op een persconferentie met de Canadese premier Justin Trudeau, die in Kiev is voor een solidariteitsbezoek.

Trudeau belooft Zelenski meer wapens tijdens bezoek Oekraïne

Canada gaat Oekraïne nieuwe wapens en militaire uitrustingen leveren, beloofde de Canadese premier Justin Trudeau zondag na een onaangekondigd bezoek aan hoofdstad Kiev, waar hij met zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski sprak.

Trudeau zei ook dat Canada nieuwe sancties oplegt aan Russische personen en organisaties die de oorlog in Oekraïne steunen. Tevens kondigde hij de heropening van de Canadese ambassade in Kiev aan. Op het ambassadegebouw hees hij vervolgens de Canadese vlag.

Amerikaanse presidentsvrouw Jill Biden kort in Oekraïne

Jill Biden, de echtgenote van de Amerikaanse president, heeft een kort bezoek gebracht aan het door Rusland aangevallen Oekraïne. Een autokonvooi met de first lady was in Oezjhorod, tegen de grens met Slowakije. Biden sprak daar met de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska.

Oekraïense media benadrukken dat de ontmoeting, die niet was aangekondigd, op Moederdag was. Zelenska verscheen voor het eerst sinds de Russische invasie op 24 februari in het openbaar.

ANP-448238034.jpg
Jill Biden links en Olena Zelenska. beeld AFP, JOE KLAMAR
Poetin: overwinning zal net als in 1945 van ons zijn

De overwinning zal net als die tijdens de Tweede Wereldoorlog van Rusland zijn, zei de Russische president Vladimir Poetin zondag tijdens een toespraak naar aanleiding van de jaarlijkse viering van de zege op nazi-Duitsland. Hij verwees hiermee naar het conflict in Oekraïne.

ANP-448192768.jpg
Standbeeld van de Oekraïense filosoof Skovoroda in een zwaar beschadigd museum in Charkiv. Beeld EPA, SERGEY KOZLOV

„Vandaag de dag strijden onze militairen, net als hun voorouders, schouder aan schouder om hun geboorteland te bevrijden van de nazi’s. Dat gebeurt in het vertrouwen dat, net als in 1945, de overwinning van ons zal zijn”, zei Poetin. Rusland beweert al sinds het begin van de oorlog dat het Oekraïne op 24 februari is binnengevallen om het land te „demilitariseren” en „denazificeren”.

Rusland zegt Oekraïens oorlogsschip te hebben verwoest

Het Russische ministerie van Defensie zegt zondag een Oekraïens oorlogsschip te hebben verwoest nabij de Oekraïense stad Odessa. Het schip zou in de nacht van zaterdag op zondag door een raket zijn geraakt.

Volgens het ministerie heeft de Russische luchtverdediging ook twee Oekraïense bommenwerpers en een helikopter neergeschoten boven het door Rusland bezette Slangeneiland in de Zwarte Zee. Slangeneiland ligt ongeveer 35 kilometer voor de Oekraïense kust en werd eind februari door Rusland veroverd met behulp van het vlaggenschip Moskva dat vorige maand zonk, waarschijnlijk door toedoen van een Oekraïense raketaanval.

Zelenski herdenkt Tweede Wereldoorlog: duisternis is terug

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in een videotoespraak ter gelegenheid van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland stilgestaan bij de parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de huidige oorlog in zijn land.

Zelenski wees onder meer op de naoorlogse belofte dat een oorlog zoals toen nooit meer mag plaatsvinden. „De duisternis is na decennia teruggekeerd in Oekraïne”, aldus de president. „Het draagt een ander uniform en gebruikt andere slogans, maar het heeft hetzelfde doel”.

Doden bij bombardement op school in Oost-Oekraïne

Door een bombardement op een school in het Oekraïense dorpje Bilohorivka zijn zeker twee doden gevallen, meldt Serhij Gajdaj, de gouverneur van de Oost-Oekraïense regio Loehansk. Volgens Gajdaj liggen er nog zo’n zestig mensen onder het puin, van wie wordt gevreesd dat ze eveneens om het leven zijn gekomen.

Het bombardement zou zaterdagmiddag hebben plaatsgevonden. In de school zaten op dat moment ongeveer negentig mensen ondergedoken. Door de luchtaanval ontstond brand, waarna het gebouw instortte. Dertig mensen zijn in veiligheid gebracht. „Zeven van hen waren gewond”, aldus de gouverneur op Telegram.

Zelenski: Russen vernietigden 200 Oekraïense erfgoedplekken

Het Russische leger heeft volgens president Volodimir Zelenski bijna tweehonderd culturele erfgoedplekken in Oekraïne vernietigd of beschadigd. „Helaas keert het kwaad vaak terug als mensen de rechten van anderen niet respecteren, de wet negeren en de cultuur vernietigen”, zei de Oekraïense president zaterdag tijdens een videotoespraak.

„Dit is precies wat er met de Russische staat is gebeurd. Daarom moeten we ons nu allemaal verdedigen. Verdedig onze mensen, onze steden en zelfs onze musea, die het doelwit worden van Russische raketaanvallen.” Vrijdag nog beschadigde een Russische raket een museum in de regio Charkov van een bekende Oekraïense dichter en filosoof uit de achttiende eeuw, aldus Zelenski.

Oekraïne wil Cherson heroveren

Oekraïne wil Cherson, een stad in het zuiden van het land, heroveren op Russische troepen. „Er zal geen Volksrepubliek Cherson zijn”, aldus presidentieel adviseur Mychajlo Podoljak op de Oekraïense radio. Het gebied zal volgens hem volledig worden bevrijd en vele Russische soldaten zullen daarbij sneuvelen.

Verenigd Koninkrijk geeft 1,3 miljard pond steun aan Oekraïne

Groot-Brittannië verstrekt nog eens 1,3 miljard pond (ruim 1,5 miljard euro) aan militaire steun en hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zaterdag bekendgemaakt. De Britse regering verdubbelt daarmee bijna de steun aan Kiev. Het zou gaan om de grootste financiële bijdrage van de Britten aan een conflict sinds de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Moskou: 1,1 miljoen Oekraïners naar Rusland gebracht

1,16 miljoen mensen uit betwiste gebieden in Oekraïne zijn volgens het Russische leger sinds eind februari naar Rusland overgebracht. Onder hen bevinden zich 205.000 kinderen, heeft het ministerie van Defensie zaterdag in Moskou bekendgemaakt. Alleen al sinds vrijdag zijn 18.580 inwoners, onder wie 1840 kinderen, uit Oekraïne volgens het ministerie naar Rusland vertrokken.

G7 houdt videoconferentie over Oekraïne met Zelenski

De leiders van de G7 komen op uitnodiging van Berlijn zondag bijeen tijdens een videoconferentie om de oorlog in Oekraïne te bespreken met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De bijeenkomst komt op een bijzonder moment, omdat op 8 mei verschillende landen het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken.

Ter nagedachtenis aan deze dag houdt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een speech die op televisie wordt uitgezonden. Hij zal daarin volgens een woordvoerder van de Duitse regering ook de oorlog in Oekraïne aan de orde stellen.

Kiev: zeker zes burgerdoden in Donetsk en Loehansk

In de Oost-Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk, waar hevig wordt gevochten, zijn zaterdag volgens Kiev ten minste zes burgers gedood door Russisch artillerievuur, onder wie twee kinderen. Er raakten bovendien twaalf mensen gewond. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten in die gebieden bekendgemaakt via Telegram.

Onder meer het dorp Privillja werd zwaar getroffen door raketwerpers van het type Grad (Hagel). Dit systeem kan in korte tijd tientallen projectielen afvuren.

Amerikanen: Geen aanwijzing dat Russen kernwapens inzetten

De Amerikanen zien geen aanwijzingen dat Rusland van plan is kernwapens te gebruiken in de oorlog tegen Oekraïne. De belangrijkste Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft geen enkele indicatie dat Rusland zich voorbereidt om tactische kernwapens in te zetten.

Volgens CIA-directeur Bill Burns is er „op dit moment” geen concreet bewijs dat de Russen tactische kernwapens willen inzetten of het mogelijke gebruik van deze wapens voorbereiden. Hij benadrukte echter ook niet te lichtzinnig te willen zijn, gezien de Russische oorlogspropaganda.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer