live
Buitenlandoorlog oekraïne

Johnson ontmoet Zelenski „om solidariteit te tonen met het Oekraïense volk”

Het is dag 45 van de oorlog in Oekraïne. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Webredactie 9 April 2022 08:11

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog. Voor de meest actuele berichten, zie Laatste nieuws.

Johnson belooft Oekraïne tijdens bezoek aan Kiev extra steun

De Britse premier Boris Johnson heeft zaterdag in Kiev overlegd gevoerd met Volodimir Zelenski over extra financiële en militaire hulp. Die zou moeten voorkomen dat Oekraïne nog eens wordt binnengevallen. Hij beloofde de Oekraïense president 120 Britse pantserwagens en raketsystemen om marineschepen uit te schakelen. Die komen nog eens bovenop de militaire uitrusting ter waarde van 120 miljoen euro die vrijdag al was toegezegd.

Johnson prees het Oekraïense leger uitbundig wegens het leveren van „de grootste wapenfeiten in de 21e eeuw”. Ook sprak hij vol lof over de inzet van de Oekraïense president. „Het is te danken aan Zelenski’s resolute leiderschap en de moed van het Oekraïense volk dat Poetins monsterlijke bedoelingen zijn verijdeld”, aldus een verklaring van Downing Street.

Johnson wilde Zelenski graag persoonlijk ontmoeten „om solidariteit te tonen met het Oekraïense volk”. Volgens het bureau van Zelenski spraken beide leiders elkaar in eerste instantie onder vier ogen. Aan de orde kwamen onder meer ook de olie- en gasleveranties door Rusland aan het Westen. Johnson liet weten dat het Verenigde Koninkrijk zo snel mogelijk stopt met de import daarvan. Zelenski zei te hopen dat veel landen het voorbeeld van het VK volgen.

Johnsons bezoek aan Kiev was niet van tevoren aangekondigd en kwam op een moment dat Rusland bezig is zijn troepenmacht in het oosten van het land te verzamelen. De Britse premier had eerder op de dag via Twitter al aangekondigd meer te gaan doen voor Oekraïne en „in samenwerking met de G7-partners elke pijler onder de Russische economie als doelwit te zullen nemen nemen om ervoor te zorgen dat Poetin niet in zijn opzet slaagt”. Hij herhaalde dat nog een keer in Kiev na zijn onderhoud met Zelenski.

Gevluchte Oekraïner als tolk aan de slag bij opvang Ontmoeting

Rotterdam gaat zo’n 2400 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Een groot deel wordt onderbracht op een cruiseschip, anderen krijgen een plek in kantoorpanden. Stichting Ontmoeting biedt op diverse locaties begeleiding en schakelt daarvoor ook gevluchte Oekraïners in.

EU-ambassade in Kiev weer operationeel

De ambassade van de Europese Unie in Kiev is zes weken na de Russische inval in Oekraïne weer operationeel. Ambassadeur Matti Maasikas maakte dat zaterdag bekend. Hij plaatste op Twitter een foto van het gebouw waar de delegatie gevestigd is met de EU-vlag er wapperend voor.

Voorlopig moet Maasikas het werk hervatten met een kleine ploeg assistenten. De dag na het uitbreken van de oorlog werden alle medewerkers geëvacueerd. Een kernteam vertegenwoordigde de EU daarna vanuit Rzeszow in het zuiden van Polen.

Italië is van plan zijn ambassade in de Oekraïense hoofdstad meteen na Pasen te heropenen. „We waren het laatst weg uit Kiev en zijn een van de eersten die terugkeren”, zei minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zaterdag. „We moeten de diplomatieke druk opvoeren om Poetin aan de onderhandelingstafel te krijgen en een wapenstilstand te bewerkstelligen.”

Johnson bezoekt Kiev en praat met Zelenski over meer steun

De Britse premier Boris Johnson is zaterdag op bezoek gegaan in Kiev om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski te overleggen over extra financiële en militaire hulp. Johnson wilde Zelenski ontmoeten „om solidariteit te tonen met het Oekraïense volk”, zei een woordvoerder van Downing Street.

„Ze zullen de steun van het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne voor de lange termijn bespreken en de premier zal een nieuw pakket aan financiële en militaire hulp bekendmaken”. Volgens het bureau van Zelenski spraken beide leiders elkaar in eerste instantie onder vier ogen.

Johnsons reis naar Oekraïne was niet van tevoren aangekondigd en komt op een moment dat Rusland bezig is zijn troepenmacht in het oosten van het land te verzamelen. De Britse premier had eerder op de dag via Twitter laten weten dat het VK meer defensieve wapens naar Oekraïne gaat sturen en „in samenwerking met de G7-partners elke pijler onder de Russische economie als doelwit zal nemen om ervoor te zorgen dat Poetin niet in zijn opzet slaagt”.

Veteranen bijeen om te praten over oorlog in Oekraïne

In het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn kwamen zaterdag 25 oud-militairen met hun partners bijeen om tijdens een bijeenkomst te praten over de oorlog in Oekraïne en de spanningen die ze daarbij voelen.
De bijeenkomst in Doorn was speciaal voor oud-militairen die behoefte hebben om bijeen te komen en onder professionele begeleiding over de oorlog te praten. Het instituut merkte de laatste weken dat de behoefte daaraan groot was.

„Samen hebben we gesproken over de gebeurtenissen in Oekraïne. Bij sommigen roept het herinneringen uit het verleden op of boosheid. Het is dan goed om met elkaar van gedachten te wisselen om deze gevoelens te duiden en hoe je er het beste mee om kunt gaan”, zegt kolonel Ludy de Vos, oud-directeur van het Veteraneninstituut, over de bijeenkomst.

„We bieden de veteranen de kans hun verhalen te delen met ons en we maken ook van de gelegenheid gebruik door veteranen te vertellen over initiatieven in eigen land, zoals in Eindhoven waar een ondernemer en veteraan goederen verzamelt en selecteert om ze naar de Pools-Oekraïense grens te brengen. We maken andere veteranen erop attent dat daar nog vrijwilligers nodig zijn, zodat ze zich nuttig kunnen voelen.”

Het instituut gaat mogelijk meer bijeenkomsten organiseren om veteranen de mogelijkheid te geven hun gevoelens met elkaar te delen. „Als er behoefte aan is, dan doen we het. Vooral om te voorkomen dat er spanningen ontstaan.”

Judoles en oud-Hollandse spellen voor Oekraïense vluchtelingen in Elspeet

Overal in het land staan vrijwilligers klaar om Oekraïners terzijde te staan. In Elspeet kunnen de vluchtelingen onder meer taal- en judolessen volgen. Diverse landelijke organisaties bieden intussen christelijke lectuur in het Oekraïens aan.

Oekraïne nog steeds bereid tot overleg met Rusland

Oekraïne is nog steeds bereid tot overleg met Rusland om de oorlog te stoppen, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski in de zevende week van de Russische invasie. De gesprekken tussen de strijdende partijen liepen vast na de ontdekking van wreedheden in bevrijde, door Russische troepen verlaten Oekraïense steden, die Zelenski oorlogsmisdaden noemt. Ook dreigt een groot Russisch offensief in het oosten.

„Wij zijn bereid te vechten en tegelijkertijd te zoeken naar diplomatieke wegen om deze oorlog te stoppen”, stelde Zelenski tijdens een persconferentie met de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer. De regeringsleider bracht een solidariteitsbezoek aan de hoofdstad Kiev. Hij ging ook naar Boetsja, een voorstad waar Russen mogelijk oorlogsmisdaden begingen.

Oekraïne verzamelt informatie over oorlogsmisdaden op website

De Oekraïense regering spoort burgers aan op een speciaal daarvoor gemaakte website informatie te verzamelen over de oorlogsmisdaden die Rusland heeft begaan sinds de invasie in Oekraïne. Oekraïners kunnen op de webpagina hun eigen waarnemingen vertellen en bewijs zoals foto’s of video’s bijvoegen.

Het vastleggen van het bewijs van deze wandaden moet ervoor zorgen dat de oorlogsmisdadigers niet aan hun straf ontkomen, zei minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zaterdag op Twitter.

Op de website zijn ooggetuigenverslagen en foto’s te zien van moord, verkrachting en martelen van burgers door Russische militairen. Onder meer in Boetsja, ten westen van de hoofdstad Kiev, zijn veel burgers gevonden die zijn doodgeschoten door Russen.

Advertentie

Aantal gevluchte Oekraïners nadert de 4,5 miljoen

Het aantal Oekraïners dat het Russische oorlogsgeweld is ontvlucht, nadert de 4,5 miljoen. Inmiddels zijn er ruim 4,4 miljoen naar het buitenland vertrokken sinds de Russische invasie op 24 februari, meldt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties in het jongste overzicht.

Europa heeft sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo’n stroom vluchtelingen gezien. Ongeveer 90 procent zijn vrouwen en kinderen. De Oekraïense autoriteiten verbieden ​​het vertrek van mannen die kunnen vechten. Ook ongeveer 210.000 niet-Oekraïners zijn het land ontvlucht.

De VN schatten het aantal binnenlandse ontheemden onlangs op 7,1 miljoen. In totaal hebben dus meer dan 11 miljoen mensen, meer dan een kwart van de bevolking, hun huis moeten verlaten. Voor de oorlog werd Oekraïne bevolkt door meer dan 37 miljoen mensen in de door de regering in Kiev gecontroleerde gebieden, dus zonder de Krim die in 2014 door Rusland werd geannexeerd en de oostelijke gebieden die datzelfde jaar onder controle kwamen ​​van pro-Russische separatisten.

Oekraïner wacht in Berlijn een warm welkom

Hoe vang je tienduizenden Oekraïners op? Vrijwilligers in Berlijn wachten niet op de overheid, maar steken zelf de handen uit de mouwen.

Oekraïne en Rusland akkoord over tien evacuatieroutes

Oekraïne en Rusland hebben een akkoord bereikt over tien evacuatieroutes voor burgers, die zaterdag open moeten gaan. Volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek kunnen burgers uit onder meer Marioepol met eigen vervoer vluchten. Het is niet bekend waar de andere negen routes zijn.

De twee landen overleggen vaker over zogeheten humanitaire corridors, waardoor mensen uit belegerde steden en regio’s naar veiligere plekken kunnen gaan. Vrijdag wisten 6600 mensen uit de oorlogsgebieden te vluchten door de corridors. Rusland heeft de humanitaire corridors regelmatig geschonden door aanvallen uit te voeren in de buurt van de routes.

VK: Russen blijven burgers aanvallen in Oekraïne
ANP-446776488 1.jpg
Kramatorsk. beeld AFP, Anatolii Stepanov

Het Russische leger blijft burgers in Oekraïne aanvallen, melden de Britse inlichtingendiensten. Als voorbeeld noemen de Britten de ruim vijftig doden die vrijdag vielen bij een raketaanval op de stad Kramatorsk. Rusland ontkent al sinds het begin van de invasie dat het niet-strijdende Oekraïners aanvalt.

De Britse inlichtingendiensten zien dat de Russische strijdkrachten zich focussen op het oosten en zuiden van Oekraïne, wat andere landen ook al meldden. De focus ligt volgens de Britten op de regio Donbas en de steden Marioepol en Mikolajiv. Het doel van de Russen is om daar een landverbinding te bewerkstelligen tussen de Donbas en schiereiland De Krim. Volgens de Britten gaat dat moeizaam door het hevige verzet van de Oekraïense soldaten.

Het aantal Russische luchtaanvallen in het oosten en zuiden van het land is flink toegenomen, zegt de Oekraïense gouverneur van Loehansk. Volgens de gouverneur moeten er nog veel mensen worden geëvacueerd uit de regio.

VS: Russen verzamelen extra troepen over de grens bij Charkov

Het Russische leger trekt volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie duizenden extra soldaten samen aan de grens bij de Oekraïense stad Charkov. Een woordvoerder van het Pentagon zei vrijdag dat de Russen hun troepenmacht daar nu concentreren om zich te focussen op de verovering van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne.

De extra Russische eenheden verzamelen zich volgens zegsman John Kirby bij de Russische grensstad Belgorod. Het zou gaan om een toename van tien bataljons, wat zou duiden op zeker zesduizend extra manschappen.

Eerder meldde het Britse leger al op basis van inlichtingendiensten dat de Russen teruggetrokken zijn uit Noord-Oekraïne en zich hergroeperen om verder zuidwaarts te trekken richting de Donbas. Kirby stelde dat het Kremlin mogelijk tienduizenden reservisten op de been wil brengen als versterking.

Ook waarschuwde hij voor hevige gevechten in de Donbas, waar pro-Russische separatisten al sinds 2014 vechten tegen het regeringsleger. De republieken die zij hebben uitgeroepen, werden enkele dagen voor de Russische inval erkend door Moskou.

Oekraïne wil meer wapens en sancties na raketaanval in Kramatorsk

De Oekraïense regering roept zijn buitenlandse bondgenoten op meer wapens te leveren en strengere sancties in te stellen tegen Rusland vanwege de bloedige raketaanval op een treinstation in Kramatorsk. Door die aanval in de oostelijke regio Donetsk kwamen volgens gouverneur Pavlo Kirilenko vrijdag zeker 52 mensen om, onder wie vrouwen en kinderen die de stad probeerden te verlaten.

Oekraïne zegt dat het Russische leger achter de raketaanval zit, maar Moskou ontkent met klem verantwoordelijk te zijn. President Volodimir Zelenski zei vrijdagavond dat Rusland met de raketaanval bewust een burgerdoelwit onder vuur nam. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben de aanval scherp veroordeeld.

Volgens de burgemeester van Kramatorsk waren er op het moment van de inslag zo’n 4000 mensen op de been bij het treinstation, van waaruit veel inwoners het geweld in de regio proberen te ontvluchten. De stad geldt als een van de belangrijkste evacuatiepunten in Oost-Oekraïne.

„Wij verwachten een sterke wereldwijde reactie op deze oorlogsmisdaad”, zei Zelenski in een vrijdagavond gepubliceerde videoboodschap over de aanval op het station. „Elke vertraging in het leveren van wapens aan Oekraïne, elke weigering, kan alleen betekenen dat de politici in kwestie het Russische leiderschap meer willen helpen dan ons.”

Zelenski roept onder meer op tot een embargo op Russische energiebronnen en wil dat alle banken uit het land afgesneden worden van internationale betalingssystemen.

Ombudsvrouw Oekraïne: Russen verkrachtten minderjarigen in Boetsja

Russische militairen hebben volgens de Oekraïense ombudsvrouw voor mensenrechten minderjarigen verkracht in Boetsja. Een 14-jarig meisje in de voorstad van Kiev zou zwanger zijn geraakt na door vijf mannen te zijn aangevallen en ook een 11-jarige jongen uit Boetsja is slachtoffer geworden, stelt ombudsvrouw Ljoedmila Denisova in een bericht op sociale media.

De beschuldigingen aan het adres van Moskou zijn moeilijk te verifiëren. Eerder zei een lokale bestuurder dat ook in de zuidelijke regio Cherson Oekraïense burgers slachtoffer zijn geworden van verkrachting. Daarbij zouden een 16-jarige zwangere vrouw en een vrouw van 78 jaar oud zijn aangevallen.

Oekraïne beschuldigt Rusland van oorlogsmisdaden in Boetsja, waar onlangs een bloedbad aan het licht kwam. Na de aftocht van de Russen uit die plaats werden er honderden gedode burgers gevonden. Het Kremlin ontkent in alle toonaarden iets met de burgerdoden te maken te hebben en zegt dat het door Oekraïne in scène is gezet.

Ombudsvrouw Denisova roept de Verenigde Naties op onderzoek te doen naar de vermeende oorlogsmisdaden in Boetsja en ook elders in Oekraïne.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer