Naar de kerk op 2159 meter hoogte: het kan in Oostenrijk
Waar in Oostenrijk bevindt zich het oudste kerkgebouw? Welke parochie heeft de meeste leden? Het Oostenrijkse kerkelijke tijdschrift Inpuncto zocht het uit.
In het Alpenland vonden op 20 maart verkiezingen plaats voor de lokale parochieraden. Inpuncto vond het daarom tijd om de rooms-katholieke parochies in Oostenrijk in de schijnwerpers te zetten. Het bisdom Wenen berichtte er onlangs over op zijn website.
In totaal zijn er 3016 parochies in Oostenrijk, en daarbij nog eens 1276 andere instellingen voor pastorale zorg. De kleinste parochie is in Wölfnitz an der Saualpe in de deelstaat Karinthië en telt 34 leden. De parochie Pfarre zur Frohen Botschaft in Wenen is met 15.236 leden de grootste.
De vraag welke kerk in Oostenrijk het hoogst ligt, levert veel discussie op. De Salvenkirche in Westendorf is op 1829 meter hoogte gebouwd, in het skigebied Hohe Salve. De kleine kerk bevindt zich op een steile heuvel en kijkt uit over het Brixental. Voor het eerst werd de Salvenkirche genoemd in 1589. Ze is de hoogste bedevaartkerk in Oostenrijk.
De Marterlekerk in de parochie Rangersdorf in het Mölltal ligt echter nog een paar meter hoger. En dan is er nog de kerk Maria am Heiligen Stein aan de Dobratsch, in de gemeente Bleiberg. Die bevindt zich op 2159 meter hoogte: de hoogste bergkerk van Europa. In de parochie Prägraten in Oost-Tirol liggen 27 bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter.
Citykerk
De oudste nog bestaande kerk in Oostenrijk is de Ruprechtskirche in Wenen, gebouwd rond het jaar 740. Daarna volgen de St. Ulrichkerk in Thaur bij Innsbruck, die rond 750 werd gebouwd, en de Martinskirche op de Römerberg in Linz (799).
Een kerk die recent is gebouwd, is de Donaucitykerk Christus Hoffnung der Welt in Wenen (2000). De kerk van St. Albrecht in Rif bij Hallein stamt uit 2012.
Er zijn in Oostenrijk in totaal 11.905 religieuze gebouwen, inclusief begraafplaatsen en kapellen die onder monumentenzorg vallen. Ze zijn daarmee goed voor meer dan een kwart van het totaalaantal gebouwen met een monumentenstatus. Tot deze gebouwen behoort ook de eerste en waarschijnlijk enige ‘doorrijkerk’, namelijk de Kreuzbichelkapel in de parochie Gmünd in Karinthië. Daarvan werd het oostelijke deel in 1754 gebouwd, in 1784 kwam daar de galerijkamer aan de andere kant van de straat bij.
Vrijwilligers
Parochies zijn ook bekend vanwege het vrijwilligerswerk dat er wordt gedaan. Ongeveer 28.000 gekozen parochieraadsleden zijn vrijwilliger. De parochies hebben in totaal meer dan 300.000 vrijwilligers in dienst. Ter vergelijking: het Rode Kruis heeft meer dan 70.000 vrijwilligers in dienst en de Oostenrijkse brandweer rond de 340.000.
Bijna alle leeftijdsgroepen zijn betrokken bij het vrijwilligerswerk. In de parochie Mostviertler van Purgstall an der Erlauf zijn er momenteel honderd actieve misdienaars en -dienaressen; vijftien jaar geleden waren dat er nog tweehonderd.
De parochiekranten haalden een record: samen zijn ze met afstand het meest gedrukte medium in het land. Zeker 97 procent van de parochies geeft een eigen blad uit. Naar schatting zijn dat er 2943 in Oostenrijk, samen goed voor een oplage van 6 miljoen.