live
Buitenlandliveblog Oekraïne

Nederland leverde voor 50 miljoen aan wapens aan Oekraïne

Het is dag 36 van de oorlog in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdagochtend de Tweede Kamer toegesproken via een videoverbinding. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Webredactie31 March 2022 07:03

Advertentie

Rusland zegt 1 april humanitaire corridor uit Marioepol te openen

Het Russische ministerie van Defensie kondigde donderdag aan dat het vrijdag een humanitaire corridor zou openen die moet lopen van de belegerde havenstad Marioepol naar het noordwestelijker gelegen Zaporizja. Defensie-official Mikhail Mizintsev zei tegen het Russische persbureau Tass dat Moskou daartoe overgaat op verzoek van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz.

Ruim half miljard aan Russische tegoeden en contracten bevroren

In Nederland is bijna 516 miljoen euro aan Russische tegoeden en contracten bevroren, melden betrokken bewindspersonen in een brief aan de Tweede Kamer. De meeste meldingen kwamen bij banken en trustkantoren vandaan. Ook zijn er transacties tegengehouden van bij elkaar bijna 155 miljoen euro.

Dode na beschieting humanitair konvooi in noorden Oekraïne

Bij beschietingen door Russische troepen op een humanitair hulpkonvooi vlak buiten de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv zijn een dode en vier zwaargewonden gevallen, melden Oekraïense functionarissen op Telegram.

Vijf bussen zouden onder vuur zijn genomen toen ze probeerden de door Russische troepen omsingelde stad te bereiken, waar ze hoopten burgers te kunnen evacueren. Er zaten alleen burgervrijwilligers in de bussen, aldus de functionarissen, die zeiden dat de Russen „geen enkele mogelijkheid boden om burgers uit het belegerde Tsjernihiv te evacueren, waardoor in wezen tienduizenden mensen gegijzeld worden zonder voedsel, water of verwarming”. Ook zouden Russische troepen voortdurend woonwijken beschieten.

Oekraïense president Zelenski: het is Kyiv, niet Kiev

De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt het hoog tijd dat de Sovjetspelling van Oekraïense plaatsnamen in het „correcte” Oekraïens worden geschreven, iets wat men in Japan blijkbaar al langer doet. Kiev zou bijvoorbeeld voortaan als Kyiv moeten worden gespeld, Charkov als Charkiv.

„Hoog tijd om eindelijk de verouderde Sovjetspelling van onze steden af te schaffen en de correcte Oekraïense vorm aan te nemen”, schreef Zelenski op Twitter. Hij toonde zich dankbaar voor Japan en de Japanse premier Fumio Kishida om dit al te doen en hij moedigde anderen aan om te volgen: #KyivNotKiev.

Westen stuurt Oekraïne meer ‘dodelijke’ wapens en afweergeschut

Het Westen stuurt meer dodelijke wapens naar Oekraïne, zodat dat land zich beter kan verdedigen tegen de Russische agressor. Volgens Londen hebben Groot-Brittannië en bondgenoten dat besloten.

Belgisch koningshuis houdt opvanglocatie Oekraïners geheim

Het Koninklijk Paleis houdt geheim waar in België de Oekraïense vluchtelingen precies worden opgevangen. Eerder werd al duidelijk dat er een pand in Brussel en een pand in Wallonië beschikbaar worden gesteld, maar de precieze locaties worden niet bekendgemaakt, laat een woordvoerder van het Koninklijk Paleis weten.

Rusland legt inreisverbod op aan EU-kopstukken

Rusland legt sancties op aan leiders van de Europese Unie, een aantal EU-commissarissen en Europese militaire topfiguren, als reactie op de sancties na de Russische invasie in Oekraïne. In de praktijk betekent dat een verbod om naar Rusland te reizen.

Ook het leeuwendeel van de Europarlementariërs wordt getroffen door de maatregel. De lijst bevat verder regeringsleden en parlementariërs uit een aantal EU-lidstaten, evenals publieke figuren en mediapersoonlijkheden die zich tegen Rusland uitspreken.

„Het sanctiebeleid van de Europese Unie jegens Rusland gaat alle grenzen te buiten”, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. „Door haar optreden zorgt de Europese Unie niet alleen voor een impasse in de betrekkingen met Rusland, maar brengt zij ook het welzijn en de veiligheid van haar eigen burgers in gevaar, evenals de stabiliteit van het mondiale financiële en economische systeem”, staat in een verklaring. Namen worden daarin niet genoemd.

Bijdrage van der Staaij (SGP) aan debat

Advertentie

Energiebedrijven in Nederland willen gas niet in roebels betalen

Energiebedrijven Eneco en Vattenfall zijn niet van plan om Russisch gas in roebels te gaan betalen. President Vladimir Poetin kondigde aan dat dit vanaf april moet, maar de ondernemingen in Nederland blijven bij hun eerdere standpunt en verwijzen in reacties nogmaals naar hun lopende contracten. Daar zou staan dat ze in euro’s kunnen afrekenen.

„Wij gaan er dus van uit dat we de leveringen in euro’s kunnen betalen”, geeft een woordvoerder van Eneco aan. Hij wil er niet op vooruitlopen wat er zou gebeuren als Rusland vanaf vrijdag toch eenzijdig de voorwaarden aanpast.

Hoekstra moet later terugkomen om Oekraïnedebat af te maken

De Kamer wil het debat over Oekraïne met minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra pas voortzetten als die een brief heeft gestuurd met meer informatie. Hoekstra stond klaar in het parlement om vragen te beantwoorden toen GroenLinks-leider Jesse Klaver voorstelde om dat niet op donderdagmiddag te doen omdat het schrijven ’s avonds kwam. Een meerderheid was het met hem eens. De minister verliet daarop de zaal.

De Kamer was al uren bezig met een debat naar aanleiding van de toespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hoekstra kreeg daarin een groot aantal vragen over de sancties tegen Russen naar aanleiding van de invasie in Oekraïne. In de beantwoording verwees hij herhaaldelijk naar andere ministeries die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de concrete invulling van het beleid.

Daar stoorde de Kamer zich aan, omdat Hoekstra naar voren was geschoven als coördinator. Het debat werd ruim een uur geschorst zodat de minister kon uitzoeken of hij aan meer informatie kon komen. Die informatie kan volgens Hoekstra niet eerder dan 19.30 uur op donderdag naar de Kamer gestuurd worden. Hij bood nog aan om nog een aantal vragen waarop hij antwoorden paraat had te beantwoorden, maar dat hoefde niet van voorzitter Vera Bergkamp. Hij zal zich weer melden na een debat over Afghanistan, dat tot 20.00 gepland is.

Het Oekraïnedebat werd na het vertrek van Hoekstra wel voortgezet. Minister van Defensie Kajsa Ollongren beantwoordde nog een aantal vragen die over militaire kwesties gingen.

Nederland leverde al voor ruim 50 miljoen aan wapens aan Oekraïne

Nederland leverde al voor meer dan 50 miljoen euro aan wapens aan Oekraïne. Dat maakte minister Kajsa Ollongren (Defensie) woensdag bekend in de Tweede Kamer. Dat bedrag (het gaat om de boekwaarde) zal verder oplopen, want Nederland gaat door met wapenhulp, zei ze.

De minister meldde het bedrag in een debat na een toespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het kabinet kondigde voor de oorlog al aan wapens te zullen leveren. Er zijn onder meer antitankraketten, antiluchtdoelraketten en scherpschuttersgeweren naar de regering in Kiev gestuurd.

Oekraïense president hekelt Belgische diamanthandel met Russen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft België rechtstreeks aangesproken op het voortduren van de diamanthandel met Rusland. „Die inkomsten zijn blijkbaar veel belangrijker dan de strijd die wij voeren”, sneerde hij in een videotoespraak in het Belgische parlement. Zelenski richtte zijn pijlen ook op de Belgische havens die veel Russische schepen verwelkomen.

Ruim 21.000 Oekraïners opgevangen, bijna 32.000 plekken gecreëerd

Ruim 21.000 Oekraïners zijn tot dusver opgevangen door Nederlandse gemeenten. Voor gevluchte Oekraïners zijn tot dusver bijna 32.000 plekken gecreëerd. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag weten.

Het aantal Oekraïners dat zich heeft geregistreerd bij gemeenten in de Basisregistratie Personen (BRP) is toegenomen. Tussen vorige week donderdag en maandag kwamen er zo’n 4000 registraties bij. Sinds maandag zijn er bijna 6500 Oekraïners bij gekomen in de BRP.

ANP-446243075 1.jpg
Oekraïense vluchtelingen na aankomst met de trein vanuit Berlijn op Amsterdam Centraal waar de eerste opvang en registratie van de vluchtelingen plaatsvindt. Beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN
Bloomberg: Energiekosten huishoudens eurozone nog verder omhoog

De kosten voor huishoudens in de eurozone voor gas, stroom en brandstof zullen dit jaar met in totaal 230 miljard euro stijgen vanwege de sterk toegenomen prijzen door de oorlog in Oekraïne. Dat zeggen economen tegen persbureau Bloomberg. Daarmee zijn consumenten nog veel meer geld kwijt aan energie dan eerder gedacht, want in februari werd nog berekend dat die kosten dit jaar met 100 miljard euro zouden toenemen.

Turkije wil garant staan voor veiligheid Oekraïne

Turkije is bereid om garant te staan voor de veiligheid van Oekraïne in de onderhandelingen met Rusland. Wat dat precies inhoudt, is nog niet bekend. Volgens president Recep Tayyip Erdogan moeten de details nog worden uitgewerkt. Duitsland maakte woensdag bekend dat het garant wil staan.

Turkije is lid van de NAVO en heeft goede banden met Rusland en Oekraïne. Het steunt Oekraïne na de Russische invasie, maar heeft de westerse sancties tegen Rusland veroordeeld. Deze week kwamen onderhandelaars van beide landen naar Turkije om te praten over een einde van de oorlog.

Oekraïne heeft van nog meer landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Polen gevraagd om veiligheidsgaranties. In ruil daarvoor zou Oekraïne dan neutraal en dus geen lid van de NAVO worden. Een mogelijk lidmaatschap van de NAVO was voor Rusland een reden om Oekraïne binnen te vallen.

Veel westerse landen willen nog niet reageren op het voorstel.

Turkije wil volgens Erdogan onderhandelingen tussen Volodimir Zelenski en Vladimir Poetin organiseren. Oekraïne en Rusland hebben eerder al aangegeven dat de gesprekken nog niet zo ver zijn gevorderd.

Kamerdebat Oekraïne geschorst omdat Hoekstra geen antwoorden had

Het Tweede Kamerdebat over Oekraïne is tijdelijk geschorst omdat het parlement niet tevreden is met de informatievoorziening uit het kabinet. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zegt dat het kabinet hard werkt aan sancties, maar kon verschillende vragen hierover niet beantwoorden. De Kamer stoorde zich eraan dat hij herhaaldelijk doorverwees naar andere ministeries.

446386766.jpg
Minister Hoekstra. beeld ANP, Bart Maat

Hoekstra heeft „niet het idee” dat Nederland hopeloos achterloopt als het gaat om het uitvoeren en naleven van Europese sancties die zijn afgekondigd tegen Rusland. Partijen in de Kamer maken zich zorgen en willen dat er tempo wordt gemaakt. Ze vroegen daarom om meer en concretere informatie. Toen Hoekstra die niet kon leveren, besloot de Kamer om te kijken of hij wel goed genoeg op de hoogte is om alle vragen te beantwoorden. Zo niet, dan wil een aanzienlijk deel van het parlement dat de betrokken ministers vanavond nog naar het parlement komen.

Volgens de minister zijn alle betrokken ministeries „al weken” bezig met het uitvoeren van de sancties die werden afgekondigd na de Russische inval in Oekraïne. „We willen alle gaten in de dijk dichten.” Ook de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie, Financiën en Infrastructuur en Waterstaat zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van delen van de strafmaatregelen, zei hij.

In de Kamer zijn zorgen over de uitvoering van de sancties. D66’er Sjoerd Sjoerdsma vreest dat „mensen de dans ontspringen”. „Dit duurt te lang”, verklaarde Lilianne Ploumen (PvdA). Volgens Jasper van Dijk van de SP moet er vaart worden gemaakt omdat Russische oligarchen hun geld en bezittingen verplaatsen.

Kamerleden zien te weinig geld van Russen bevroren worden. Ook vragen zij zich af waarom ze niet horen of er vastgoed in beslag is genomen. „In omliggende landen gebeurt dat wel”, zei Pieter Omtzigt.

Begin volgende week zal de Kamer worden geïnformeerd hoe de sancties door de verschillende ministeries worden uitgevoerd, beloofde Hoekstra. Jesse Klaver (GroenLinks) zei de indruk te krijgen dat Hoekstra de verantwoordelijkheid probeert af te schuiven op andere bewindslieden. „Dat is te gemakkelijk”, reageerde de minister.

Het kabinet gaat op verzoek van de SP ook kijken naar oude transacties van Russen in Nederland. Het moet wel juridisch en operationeel mogelijk zijn, waarschuwde Hoekstra alvast.

Meer scholen opgericht voor gevluchte Oekraïense kinderen

Oekraïense leerlingen gaan op steeds meer plaatsen in Nederland naar speciaal voor hen ingerichte scholen of klassen. Zo opent maandag in Arnhem een nieuwe ‘Oekraïneschool’ en zijn deze week in Utrecht zestig scholieren op hun ‘Shkola’ aan de slag gegaan. Ze krijgen er een op maat gemaakt lesprogramma.

ANP-446118196.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Het onderwijs op dit soort scholen wordt in een mengeling van talen gegeven. De leerlingen krijgen lessen Nederlands als tweede taal, leren Engels en krijgen voor een deel ook nog les in het Oekraïens. Daartoe hebben de scholen ook Oekraïense medewerkers aangenomen. Op de school in Arnhem, die zowel basis- als middelbaar onderwijs verzorgt, volgen sommige leerlingen ook nog online les van hun oorspronkelijke school in Oekraïne.

Oekraïense kinderen die hier, met of zonder familieleden, een veilig heenkomen hebben gezocht voor het oorlogsgeweld, hebben recht op onderwijs. Ze zijn in principe ook leerplichtig. In Nederland is het uitgangspunt dat nieuwkomers binnen zes weken naar school moeten, aldus de PO-Raad. In het geval van Oekraïense vluchtelingen raadt deze organisatie van het basisonderwijs wel aan om „echt even de tijd te nemen”, zodat goede plannen opgesteld kunnen worden. Hoeveel leerlingen inmiddels precies les krijgen, is nog onduidelijk.

Op een nieuwkomersschool in Vlaardingen, De Globe Leerkracht, worden tot nu toe tien extra leerlingen uit Oekraïne opgevangen. „En we verwachten nog meer”, vertelt directeur Liset Dagelet. Op de school worden ook vluchtelingen onderwezen uit bijvoorbeeld Afghanistan en Eritrea. De leerkrachten spreken Nederlands voor de klas. Om de extra kinderen uit Oekraïne op te kunnen vangen, heeft de school een vacature geplaatst voor een leerkracht. „Daar hebben verschillende mensen op gereageerd die oorspronkelijk uit Oekraïne komen, maar nu al een tijd in Nederland wonen”, aldus Dagelet.

Voor het onderwijs aan Oekraïense kinderen zijn er grofweg drie opties, schetst de organisatie LOWAN, die scholen ondersteunt bij het lesgeven van nieuwkomers. Leerlingen kunnen soms terecht bij zogeheten nieuwkomersvoorzieningen die al bestaan. Optie twee is dat zo’n gespecialiseerde voorziening een klas met Oekraïense kinderen elders gaat begeleiden. De derde mogelijkheid is het oprichten van tijdelijke onderwijslocaties voor deze groep. Dat gebeurt ook op andere plaatsen. Op de legerplaats Harskamp, een grote opvanglocatie voor vluchtelingen, krijgen bijvoorbeeld tientallen kinderen voortgezet onderwijs.

Separatisten claimen controle over bijna heel Loehansk

De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne claimen de controle te hebben over bijna heel de regio Loehansk en meer dan de helft van de regio Donetsk. Voor het uitbreken van de oorlog hadden ze ongeveer een derde van beide regio’s in handen.

De separatisten zeggen dat het gaat om 90 procent van Loehansk en ongeveer 55 tot 60 procent van Donetsk. De informatie is niet onafhankelijk geverifieerd. Rusland heeft afgelopen week gezegd dat zijn troepen in Oekraïne zullen focussen op de „bevrijding” van dit gebied, ook wel bekend als de Donbas.

In de Donbas vechten pro-Russische separatisten sinds 2014 tegen het regeringsleger. Enkele dagen voordat Rusland Oekraïne binnenviel, besloot president Vladimir Poetin de zelfverklaarde volksrepublieken Loehansk en Donetsk als onafhankelijke staten te erkennen.

Oekraïners: Speech Zelenski geeft Nederland verantwoordelijkheid

Het feit dat Nederlandse beleidsmakers nu goed geïnformeerd zijn over de oorlog in Oekraïne geeft hen „extra verantwoordelijkheid” in de keuzes die worden gemaakt over hulp aan het land, zegt de stichting Oekraïners in Nederland. De organisatie reageert op de toespraak die de Oekraïense president Volodimir Zelenski donderdag hield voor de Tweede Kamer.

In de speech vertelde Zelenski tot welk leed de oorlog in zijn land al heeft geleid. Ook riep hij Nederland op om meer te helpen. Zo vroeg hij open te staan voor een boycot van zowel gas als olie uit Rusland. Ook benadrukte hij dat een mogelijk Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie onder mee afhankelijk is van Nederland. Premier Mark Rutte liet na de toespraak direct weten dat zulke stappen niet „overnight” genomen kunnen worden.

De stichting Oekraïners in Nederland verwacht meer militaire steun aan Oekraïne, strengere sancties tegen Rusland, het stoppen van alle handel met Rusland „en andere maatregelen die zullen bijdragen aan het zo snel mogelijk stoppen van de oorlog”. „Alle Oekraïners in Nederland weten nu zeker dat de beleidsmakers in Nederland goed geïnformeerd zijn over de oorlog in Oekraïne, alle verliezen die zijn geleden en de oorlogsmisdaden die zijn gepleegd”, aldus de stichting in een verklaring. „Geïnformeerd zijn legt ook een extra verantwoordelijkheid bij de Nederlandse leiders aangaande de besluiten die ze gaan maken over de steun aan Oekraïne en het brengen van vrede naar Europa.”

De organisatie zegt verder dat de Oekraïense gemeenschap „vereerd” is dat Zelenski als eerste buitenlandse staatshoofd direct de Tweede Kamer mocht toespreken in de plenaire zaal. Ook spreekt de stichting dankbaarheid uit voor de hulp die al door Nederland is geboden aan Oekraïne.

De stichting Oekraïners in Nederland is opgericht in 2014. De organisatie zamelt spullen in voor Oekraïners in oorlogsgebied, maar helpt ook landgenoten die naar Nederland zijn gevlucht. Ook heeft de stichting afgelopen weken meerdere demonstraties tegen de oorlog georganiseerd. Bij de club zijn volgens een woordvoerster ruim honderd overwegend Oekraïense vrijwilligers betrokken.

Franse inlichtingenchef weg wegens niet voorzien Russische inval

De baas van de Franse militaire inlichtingendienst (DRM), generaal Eric Vidaud, is opgestapt omdat hij de Russische inval in Oekraïne niet had zien aankomen. Hij was zeven maanden geleden aangesteld als inlichtingenbaas.

De DRM meldde niet dat de Russen Oekraïne zouden binnenvallen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten. De Fransen meldden wel dat de Russen de kracht hadden om in te vallen, maar ze hadden te weinig informatie over de intenties van Rusland, volgens een bron binnen het ministerie van Defensie. De inlichtingendienst zelf vond dat het werk goed was gedaan, omdat ze hadden gemeld dat de Russen binnen zouden kunnen vallen en dat uiteindelijk ook is gebeurd.

Generaal Thierry Burkhard gaf eerder al toe dat de Franse inlichtingen het niet goed hadden voorzien. „De Amerikanen zeiden de hele tijd al dat de Russen wilden gaan binnenvallen, maar de Franse inlichtingen voorzagen nog geen aanval. Die dachten dat de invasie te veel geld zou kosten en dat Rusland nog andere opties had.”

CDA en CU willen helpen met wederopbouw Oekraïne

De oproep in de Tweede Kamer van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om te helpen bij de wederopbouw van zijn land valt in goede aarde bij regeringspartijen CDA en ChristenUnie. „Een prachtig mooi idee”, noemt CDA-Kamerlid Agnes Mulder de aansporing om een stad in Oekraïne te kiezen om te herbouwen.

De christendemocraat was onder de indruk van de videotoespraak van de president vanuit het belaagde Kiev. „Zijn woorden raken ons.” Ze wil Zelenski nog meer helpen om „de tirannie te verdrijven”. Mulder vroeg het kabinet daarom of er nog meer kan worden gedaan aan wapenhulp en op sanctiegebied.

Ook ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder steunt het idee. Hij roept het kabinet op om het „serieus” te overwegen en alvast te denken aan voorbereidingen. „Ook deze oorlog komt een keer tot een einde.” Ceder vindt net als Mulder dat er meer moet gebeuren op

Amsterdam spreidt Oekraïense vluchtelingen om plek vrij te houden

Amsterdam en de regio eromheen hebben nog ongeveer vijfhonderd opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen over. De opvang zit niet vol, maar toch worden dagelijks vluchtelingen overgebracht naar andere delen van het land. Dat moet ervoor zorgen dat er altijd plek is voor nieuwe vluchtelingen, want elke dag komen er ongeveer vierhonderd nieuwe Oekraïners aan in de hoofdstad, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

De veiligheidsregio heeft momenteel 1854 opvangplekken. Daarvan zijn 1312 bezet. Amsterdam zelf vangt iets meer dan zeshonderd Oekraïners op in de opvanglocaties.

Rutte begrijpt dat president Zelenski meer wil

Premier Mark Rutte heeft begrip voor de oproep van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om zijn land snel kandidaat-lid van de EU te maken en meer sancties tegen Rusland af te kondigen. Maar het kan niet „overnight”, aldus de premier.

Zelenski hield woensdag een toespraak tot de Tweede Kamer. Hij riep de Kamerleden en het kabinet op zijn land meer te helpen.

„Natuurlijk. Hij wil meer. Hij wil meer. Hij wil sneller Europa in, hij wil sneller van Russisch olie en gas af, sneller die havens dicht. Dat snap ik. Maar we moeten dat wel doen waarbij we de belangen breed afmeten”, zei Rutte na de toespraak.

Europa kan volgens de premier niet van de ene op de andere dag van Russisch gas af. Voorkomen moet worden dat verpleeghuizen in de kou komen te staan of bedrijven niet meer kunnen draaien, zei Rutte. Meer landen in de EU delen dit standpunt.

Volgens hem heeft Zelenski ook begrip voor de positie van de EU-lidstaten. De contacten met de Oekraïense regering zijn „uitermate warm en intensief”, zei Rutte, die erop wees dat er „ongekende sancties” zijn afgekondigd tegen het bewind in Rusland.

Zelenski tegen Rutte: Ons EU-lidmaatschap van jullie afhankelijk

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski is een mogelijk Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie onder meer afhankelijk van Nederland. „Dat weet jij ook, Mark Rutte”, zei hij tegen de premier tijdens zijn toespraak tot de Tweede Kamer.

446381772.jpg
Zelenski. beeld ANP, Bart Maat

Nederland is geen voorstander om Oekraïne direct kandidaat-lid van de Europese Unie te maken. Het is een complex en ingewikkeld proces dat niet gepolitiseerd moet worden, aldus het kabinet. Wel vindt premier Mark Rutte dat de banden van de EU met Oekraïne snel hechter moeten worden.

Verscheidene landen in Oost-Europa vinden dat Oekraïne wel snel de status van kandidaat-lid moet krijgen om het land zo te steunen in de strijd tegen Rusland. Onder meer de Baltische staten en Polen pleiten hiervoor.

Zelenski: Neerschieten MH17 is niet te vergeven

Het neerschieten van vlucht MH17 valt niet te vergeven. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een toespraak tot de Tweede Kamer. Het vliegtuig werd in 2014 neergeschoten boven het oosten van Oekraïne waar pro-Russische separatisten vochten tegen het leger.

De mensen die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van het vliegtuig moeten ter verantwoording worden geroepen, zei Zelenski via een videoverbinding tegen de Kamerleden. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven onder wie 196 Nederlanders.

Zelenski vraagt aandacht voor wederopbouw Oekraïne

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de wederopbouw van zijn land als de Russische invasie ten einde is. Hij hoopt op Europese steun en op de inzet van Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen.

Volgens Zelenski proberen de Russen de landbouw in Oekraïne te vernietigen. „Ons land kan een van de sterkste landbouwnaties zijn in de wereld”, zei hij. „Ik droom van de dag dat de vluchtelingen na het einde van de Russische agressie jullie bedanken, om naar het herbouwde Oekraïne terug te keren.”

De president had een oproep voor de vluchtelingen die hier zijn. „Voeg je bij het project om Oekraïne te herbouwen. Kies een stad die je wilt herbouwen, zodat we echt jullie steun voelen.”

Zelenski: Wees bereid tot boycot van Russisch gas

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Tweede Kamer opgeroepen om open te staan voor een boycot van zowel gas als olie uit Rusland. „Wees bereid om de energie uit Rusland te stoppen”, zei hij in een toespraak tot het parlement.

Wat Zelenski betreft, moet alle handel met Rusland worden opgeschort. „Zodat je geen miljarden betaalt aan de oorlog.”

Nederland heeft in EU-verband al harde sancties opgelegd aan Rusland, maar de import van olie en gas gaat nog wel door. Juist daaraan verdient Rusland het meest. Premier Mark Rutte zei onlangs dat een importstop op Russische olie wellicht snel kan worden geregeld. Maar nog te veel EU-landen zijn afhankelijk van Russisch gas om ook dat van de Europese markt te weren.

Zelenski herinnert aan bombardement op Rotterdam

De Oekraïense president Volodimir Zelenski herinnerde aan het begin van zijn videospeech tot de leden van de Tweede Kamer aan het bombardement op Rotterdam aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. „De schaduw van Rotterdam hangt boven vele Europese steden”, zei hij.

446381180.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Hij wees er op dat veel steden in zijn land worden gebombardeerd door de Russen. Mensen wennen na 36 dagen al aan de oorlog, zei hij. Zelenski is het eerste staatshoofd dat de Tweede Kamer toespreekt.

Bergkamp: Eer dat Zelenski het parlement toespreekt

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp vindt het „een eer” dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski het parlement toespreekt. Dat zei ze bij aanvang van een bijeenkomst in de plenaire zaal van de Tweede Kamer waarin het staatshoofd via een videoverbinding een toespraak houdt.

446381136.jpg
beeld ANP, Bart Maat

„De inval in Europa was een zwarte dag voor Europa. De aanval op Oekraïne was niet slechts een aanval op een land. Het is een aanval op vrede, veiligheid en democratie”, aldus Bergkamp. Ze sprak ook „steun en medeleven” uit voor de mensen in zijn land. Zelenski noemde het op zijn beurt ook een eer dat hij als eerste buitenlandse staatshoofd op deze manier een toespraak kon houden.

Vrijwel alle Kamerzetels waren tijdens de toespraak van Zelenski gevuld. De meest opvallende afwezigen zijn de fractieleden van Forum voor Democratie. Die partij was ook de enige die de mogelijkheid om een toespraak te houden niet ondersteunde. De partij zal ook niet aanwezig zijn bij het debat na afloop van Zelenski’s toespraak.

Premier Mark Rutte en de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) zijn er wel bij. Evenals de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne en de Oekraïense ambassadeur in Nederland.

Toespraak Zelenski in Tweede Kamer

Zelenski vindt dat Rusland voor MH17 gestraft had moeten worden

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei tegen het Australische parlement dat Rusland gestraft had moeten worden voor het neerschieten van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne in 2014. „Als Rusland daarvoor was gestraft, dan had deze oorlog nooit plaatsgevonden. Het ongestrafte kwaad komt terug”, zei hij volgens Australische media.

De president spreekt donderdag ook in België en Nederland. Het vermoeden is dat hij in Nederland ook over MH17 gaat spreken.

Zelenski vroeg in Australië ook om strengere sancties tegen Rusland en meer militaire steun. Australië heeft donderdag de importtarieven voor producten uit Rusland en Belarus met 35 procent verhoogd.

Als Rusland nu weer niet gestopt wordt, dan schept dat een slecht voorbeeld, volgens Zelenski. Mogelijk gaan andere landen dan hetzelfde doen, zei hij zonder te verduidelijken welke landen hij bedoelde. „Het lot van de wereldveiligheid wordt nu vastgelegd. Niemand kan winnen of iets van de wereld redden als nucleaire wapens worden ingezet”, aldus het staatshoofd.

Bronnen: Rusland biedt India olie aan met hoge korting

Rusland wil olie met hoge korting gaan verkopen aan India, nu het te maken heeft met flinke beperkingen bij de verkoop van olie door de oorlog in Oekraïne. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. India heeft Rusland tot dusver nog niet in harde taal veroordeeld voor de invasie van Oekraïne.

Naar verluidt biedt Moskou Russische Oeral-olie aan met kortingen van wel 35 dollar per vat ten opzichte van de prijzen van voor de oorlog, om zo India te verleiden veel meer olie te kopen. Door de oorlog en de westerse sancties tegen Rusland zijn veel andere landen veel terughoudender geworden met het kopen van olie uit Rusland. De Verenigde Staten hebben zelfs al een importverbod opgelegd en ook de Britten gaan de invoer van Russische olie verbieden.

Moskou zou willen dat India dit jaar 15 miljoen vaten olie gaat afnemen. De verkoop loopt dan via olieconcern Rosneft aan Indian Oil, het grootste raffinagebedrijf van India. De verschepingen van de olie moeten lopen via de havenstad Vladivostok in het uiterste oosten van Rusland naar India, in plaats vanuit havens aan de Oostzee.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov begint donderdag aan een tweedaags bezoek aan India.

Handelaren zien wereldmarkt door oorlog Oekraïne verslechteren

De oorlog in Oekraïne heeft de situatie voor Nederlandse importeurs en exporteurs verder verslechterd. Drie op de vijf internationaal actieve bedrijven zeggen dat de situatie in de afgelopen maanden verder achteruit is gegaan, terwijl onder meer verstoringen in de toeleveringsketen en het gebrek aan grondstoffen en personeel al zorgden voor moeilijker zakendoen over de grens.

„We rollen van China-discussies en wederom nieuwe lockdowns via corona naar de oorlog in Oekraïne”, zegt Bart Jan Koopman, directeur van ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

Zo kampt ruim driekwart van de ruim driehonderd ondervraagde bedrijven nu met problemen door oplopende kosten en worden bij vier op de tien bedrijven dit jaar winsten negatief beïnvloed, blijkt uit cijfers van evofenedex en kredietverzekeraar Atradius. Volgens Koopman was de wereld gewend aan een hoge mate van efficiëntie en betrouwbaarheid, waar nu volgens hem geen sprake van is.

Het importeren van goederen wordt nu meer verstoord dan de export, iets wat volgens de partijen in ieder geval de afgelopen twee jaar niet is voorgekomen. „Nederland krijgt zijn goederen moeilijker hier. Vooral China en de VS worden genoemd als probleemleveranciers, met Rusland en Oekraïne als logische nieuwkomers in het rijtje meest genoemde landen met verstoringen”, klinkt het. Oekraïne levert minder goederen door de oorlog, Russische bedrijven hebben last van sancties vanuit het Westen.

Toespraak van Zelenski in Tweede Kamer loopt vertraging op

De toespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski in de Tweede Kamer begint wat later. Volgens de Kamer gaat het om een vertraging van zo’n tien minuten. De videotoespraak is rechtstreeks. Alle partijen zijn aanwezig, behalve Forum voor Democratie.

Bij de toespraak zijn ook minister-president Mark Rutte, de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) aanwezig, net als de ambassadeur van Oekraïne in Den Haag en de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne.

40 procent valt na screening af als gastgezin voor Oekraïners

Van de mensen die zich aanbieden als gastgezin voor gevluchte Oekraïners, valt 40 procent af na een eerste screening. Dat schrijft staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg aan de Tweede Kamer. Tot dusver hebben zo’n 30.000 gezinnen zich aangemeld.

De opvang bij particulieren wordt gecoördineerd door het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en Takecarebnb. Onder de naam RefugeeHomeNL doen zij onder meer de screening van gastgezinnen en de begeleiding van vluchtelingen.

Mensen die aangeven een of meerdere Oekraïners thuis te willen opvangen, krijgen een telefonische intake en moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Potentiële gastgezinnen vallen onder meer af omdat ze geen aparte kamer beschikbaar hebben voor vluchtelingen, of maar voor korte tijd opvang kunnen bieden, aldus de staatssecretaris.

Deze vorm van particuliere opvang is in eerste instantie een pilot, waarbij vluchtelingen aan 140 gastgezinnen worden gekoppeld, schrijft Van der Burg. „Indien deze periode goed verloopt, wordt het project uitgebreid.” Dit zal volgens de staatssecretaris in goed overleg met gemeenten gebeuren.

Tientallen bussen naar Marioepol voor evacuatie burgers

De Oekraïense autoriteiten hebben 45 bussen naar de belegerde havenstad Marioepol gestuurd om burgers te evacueren. Rusland kondigde voor donderdag een staakt-het-vuren aan voor „uitsluitend humanitaire doeleinden”.

De burgers reizen via een humanitaire corridor naar het veiligere Zaporizja, een stad ten westen van het zwaar getroffen Marioepol. Eerder werden ook al afspraken gemaakt over vluchtroutes, maar die werden niet altijd nageleefd. Rusland en Oekraïne geven daar elkaar de schuld van.

De burgemeester van Marioepol zei begin deze week dat nog zo’n 160.000 mensen vastzitten in de zuidelijke havenstad, dat voor de oorlog meer dan 430.000 inwoners had. Marioepol moet volgens hem volledig worden geëvacueerd omdat er een humanitaire ramp dreigt.

Britten zien dat Russisch leger actief blijft rond Kiev

De Britse inlichtingendiensten zeggen dat het Russische leger nog steeds alle posities rond Kiev heeft gehouden en dat maar een klein aantal militairen is vertrokken. De Britten verwachten dat er komende dagen hevige gevechten gaan plaatsvinden rond de Oekraïense hoofdstad.

AFP_327B4VU.jpg
Een verwoest huis in het dorp Lukianivka, in de omgeving van Kiev. beeld AFP, Ronaldo Schemidt

Rusland had eerder deze week na onderhandelingen met Oekraïne aangekondigd militairen rond Kiev terug te trekken. Dat is volgens de Britten dus gebeurd, maar het gaat om een klein aantal soldaten. De Britse inlichtingendiensten komen dagelijks met nieuws over de oorlog in Oekraïne.

Ook in Tsjernihiv en Marioepol gaan de gevechten nog door, zeggen de Britten. In Tsjernihiv gaat het vooral om artilleriebeschietingen door de Russen. In Marioepol woeden hevige grondgevechten, maar de stad zou nog in handen zijn van het Oekraïense leger. Voor donderdag hebben de Russen een staakt-het-vuren afgekondigd rond Marioepol, zodat burgers zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski verwacht dat de gevechten in Oost-Oekraïne in hevigheid gaan toenemen. Rusland heeft daar meer militairen heen gestuurd, nadat soldaten zijn teruggetrokken uit het gebied rond Kiev en Tsjernihiv.

Ontwikkelingsbank: Oorlog raakt economie Rusland en Oekraïne hard

De economieën van Rusland en Oekraïne zullen dit jaar met respectievelijk 10 en 20 procent krimpen als gevolg van de oorlog en de tegen Rusland ingestelde sancties. Volgens ontwikkelingsbank EBWO, die met de prognoses kwam, zorgt de strijd voor de grootste leveringsschok in vijftig jaar.

Voordat Rusland op 24 februari zijn buurland binnenviel, rekende de in Londen gevestigde Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling op een groei van 3,5 procent voor Oekraïne en 3 procent voor Rusland. De bank, die ooit werd opgericht met als doel voormalige Sovjetstaten te helpen in de overgang naar een vrije markteconomie, is naar eigen zeggen de eerste internationale financiële instelling die haar prognoses bijstelt sinds het uitbreken van de strijd.

In de nieuwe verwachtingen gaat de EBWO ervan uit dat binnen een paar maanden een staakt-het-vuren tot stand komt. Kort daarop volgt het begin van een „belangrijke wederopbouwinspanning in Oekraïne”. Volgens dat scenario zou het bruto binnenlands product van Oekraïne volgend jaar met 23 procent moeten stijgen.

Maar de zware economische sancties die het Westen aan Rusland heeft opgelegd, zouden betekenen dat dat land geen groei zal doormaken. In de prognoses houdt de EBWO er rekening mee dat de sancties tegen Rusland in de nabije toekomst van kracht zullen blijven. De stagnatie in Rusland zal ook door een aantal buurlanden in Oost-Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië worden gevoeld, aldus de bank.

Belarus, dat zowel aan Oekraïne als Rusland grenst en waartegen ook sancties zijn ingesteld, moet dit jaar rekening houden met een krimp van 3 procent. Dit Rusland-gezinde land zal volgend jaar met stagnatie te maken kunnen krijgen. Vanwege de grote onzekerheid komt de EBWO in de komende maanden met een nieuwe prognose. Doorgaans is dat in mei en november.

De laatste jaren heeft de EBWO zijn werkterrein uitgebreid. Daardoor kunnen ook landen in Afrika en het Midden-Oosten aankloppen voor investeringen. De bank veroordeelde de Russische invasie in Oekraïne en beloofde eerder deze week zijn kantoren in Moskou en Minsk te zullen sluiten vanwege de acties van Rusland en Belarus. Sinds de annexatie van de Krim door Rusland heeft de bank ook geen investeringsprojecten in Rusland meer gedaan.

Oekraïense neutraliteit alleen na referendum dat ‘jaar kan duren’

Eventuele toekomstige neutraliteit van Oekraïne kan alleen worden toegezegd na een referendum. Dat zou zeker drie miljoen handtekeningen van de bevolking vereisen en kan een jaar duren, zegt de Oekraïense onderhandelaar David Arachamia volgens onder meer de BBC en The Guardian in een tv-interview.

De neutraliteit van het land, die ter sprake kwam tijdens onderhandelingen met Rusland in Istanbul, is volgens Arachamia „een vraag voor het volk, niet voor politici”. Een referendum is volgens hem „een langdurige procedure die alleen in vredestijd plaats kan vinden”.

Rusland eist van Oekraïne dat het zich bijvoorbeeld nooit aan zal sluiten bij de NAVO. Oekraïense onderhandelaars zeiden dinsdag dat dit tot de mogelijkheden behoort, maar alleen als grote landen, ook van de NAVO, via de VN-Veiligheidsraad veiligheidsgaranties bieden.

Bloomberg: VS overwegen miljoen vaten olie per dag vrij te geven

De Verenigde Staten overwegen om gedurende enkele maanden elke dag één miljoen vaten olie vrij te geven. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De regering-Biden hoopt de benzineprijzen zo omlaag te brengen.

Volgens anonieme bronnen zou het in totaal kunnen gaan om tot wel 180 miljoen vaten olie die uit de strategische oliereserves van het land moeten komen. De prijs van Amerikaanse WTI-olie daalde in reactie op het nieuws volgens persbureau AFP met ruim 5 procent. Eerder beloofde de Amerikaanse president Joe Biden al 30 miljoen vaten olie uit de reserves om de mondiale energiemarkt te stabiliseren.

Het Witte Huis laat weten dat Biden donderdag bekend zal maken hoe zijn regering de benzineprijs naar beneden wil brengen, maar gaat verder nog niet in op details. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen flink gestegen.

Biden ontmoet ouders van in Rusland opgesloten ex-marinier

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag de ouders van Trevor Reed ontmoet, een Amerikaanse ex-marinier die in Rusland een gevangenisstraf van negen jaar uitzit.

Volgens woordvoerster Jen Psaki van het Witte Huis doet Biden er alles aan om „ten onrechte opgesloten Amerikanen in Rusland en elders in de wereld vrij te krijgen”. Reed zit vast omdat hij agenten zou hebben aangevallen na een feest in Moskou. Zijn straf werd vorig jaar in hoger beroep door Russische rechters gehandhaafd.

Er is sinds de Russische invasie in Oekraïne extra aandacht voor Amerikaanse staatsburgers die vastzitten in Rusland. Twee weken geleden werd duidelijk dat de Amerikaanse basketbalinternational Brittney Griner langer in voorarrest moet blijven in Moskou. Een voormalige functionaris van het Pentagon zei te vrezen dat Griner door Rusland ingezet zou kunnen worden als gijzelaar.

Voordat de oorlog met Oekraïne begon, waren er speculaties over een gevangenenruil tussen de VS en Rusland. Daar zou naast Reed ook Paul Whelan bij betrokken kunnen worden. Deze Amerikaanse ex-marinier werd in 2020 in Rusland veroordeeld tot zestien jaar celstraf vanwege spionage.

Zelenski spreekt leden van de Tweede Kamer toe

President Volodimir Zelenski van OekraÏne spreekt donderdagmorgen via een rechtstreekse videoverbinding de leden van de Tweede Kamer toe. Dat gebeurt op verzoek van Zelenski zelf, wiens land vorige maand werd aangevallen door Rusland. Het is voor het eerst dat een buitenlandse regeringsleider een rede houdt tijdens een vergadering van de Kamer in de plenaire zaal.

Nederland steunt de regering in Kiev in de strijd tegen de Russische strijdkrachten. Het kabinet stuurt wapens naar Oekraïne en was vanaf het begin voorstander van harde strafmaatregelen tegen het bewind van de Russische president Vladimir Poetin. Een grote meerderheid in de Kamer steunt deze lijn van het kabinet.

Zelenski heeft de afgelopen maand al redes gehouden voor de parlementen van de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Denemarken, Israël, Duitsland en het Europese Parlement. Het is een manier om de landen te danken voor hun steun en om opnieuw hulp te vragen in de strijd tegen Rusland. De Oekraïense president spreekt donderdagmiddag de Belgische Kamer toe.

In eerste instantie was premier Mark Rutte niet welkom bij de toespraak. Deze week maakte Kamervoorzitter Bergkamp bekend dat hij toch kan komen. Ze nodigde naast hem ook de ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) uit. Ze zullen in de voorzittersloge plaatsnemen. Na afloop is er een debat in de Kamer over de toespraak van Zelenski.

Oliekartel OPEC komt bijeen om te praten over productie

De ministers van grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland komen donderdag bijeen voor een maandelijkse vergadering. Ze zullen praten over de productieniveaus voor de maand mei.

Onder andere de Verenigde Staten, maar ook Japan en Europa, roepen de olielanden al een tijdje op om veel meer olie op te pompen. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen fors gestegen. Tot nu toe heeft het oliekartel daar niet naar geluisterd. Eerder deze maand hield OPEC+ nog vast aan de eerdere afspraken om de productie maandelijks met slechts 400.000 vaten per dag te verhogen.

De olieprijzen waren voor het begin van de oorlog in Oekraïne al hoog, maar schoten verder omhoog door de zorgen over de toevoer uit het olierijke Rusland. Door de westerse sancties tegen het land durven veel handelaren geen Russische olie meer te kopen. De Verenigde Staten hebben de import van fossiele brandstoffen uit Rusland verboden.

Britse inlichtingendienst: Moreel Russische soldaten is laag

Het moreel onder Russische soldaten is laag, troepen zouden weigeren bevelen op te volgen en er is aan de Russische kant een tekort aan wapens. Ook zouden de Russen tijdens de oorlog in Oekraïne per ongeluk een eigen vliegtuig uit de lucht hebben geschoten, meldt de chef van de Britse inlichtingendienst GCHQ tijdens een werkbezoek aan Australië.

446369149.jpg
Een oudere vrouw passeert een beschadigde Russische tank in de Oekraïense plaats Trostyanets. beeld EPA, Roman Pilipey

De uitspraken van GCHQ-chef Jeremy Fleming in Canberra sluiten volgens The New York Times aan bij informatie die de Amerikaanse inlichtingendiensten de afgelopen weken prijsgaven. Volgens Fleming heerst er „chaos” binnen het Russische leger, dat wordt geteisterd door allerhande problemen.

De inlichtingenchef gaat niet verder in op details. Zo is het niet duidelijk waar Russische troepen het eigen toestel neergeschoten zouden hebben.

De bewering van Amerikaanse inlichtingendiensten dat de Russische president Vladimir Poetin verkeerd wordt geïnformeerd, klopt volgens Fleming. „Zijn adviseurs zijn bang hem de waarheid te vertellen”, aldus de chef.

Zelenski: Onderhandelingen vooralsnog zonder concreet resultaat

De Oekraïense president Volodimir Zelenski stelt dat de onderhandelingen met Rusland vooralsnog „niets concreets” hebben opgeleverd. In zijn dagelijkse videoboodschap zegt Zelenski dat hij „de mooie woorden” niet gelooft en daarom ook twijfelt aan de Russische bewering dat troepen zich terugtrekken.

446214705.jpg
Zelenski. beeld EPA

Het Kremlin beloofde eerder deze week de militaire operaties tegen Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv drastisch terug te schroeven. Woensdag meldde het ministerie van Defensie in Moskou juist dat de troepen zich hergroeperen om zich te gaan richten op de „bevrijding” van de separatistische Donbas-regio in het oosten van het land.

Dat Rusland zich terugtrekt is volgens Zelenski een direct gevolg van de succesvolle Oekraïense verdediging. De president bevestigt de voorbereidingen van een nieuwe aanval op de Donbas in zijn videoboodschap. „Maar wij geven niets weg. We zullen vechten voor elke meter van ons grondgebied”, aldus de president.

De toon van Zelenski over de onderhandelingen is vergelijkbaar met die van het Kremlin. „We kunnen niet stellen dat er iets veelbelovends of enige doorbraak was”, zei de Russische woordvoerder Dmitri Peskov woensdag over de gesprekken.

De Oekraïense president bedankt in zijn videoboodschap zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden voor de woensdag toegezegde financiële hulp van 500 miljoen dollar. Hij vindt de Amerikaanse steun „van levensbelang” en het laat wat hem betreft „de kracht van de democratische wereld zien”.

Zelenski meldt ook dat hij de Oekraïense ambassadeurs in Marokko en Georgië terugroept. „Als er geen wapens geleverd worden of sancties voor Russische bedrijven komen, zoek dan een andere baan”, stelde de president, die de landen verwijt „tijd te verspillen”.

Van der Burg: Nu geen aanleiding panden te vorderen voor opvang

Het is volgens het kabinet vooralsnog niet nodig om gebouwen op te eisen om onderdak te bieden aan Oekraïense vluchtelingen, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) aan de Tweede Kamer. Hij ziet „voor de activering van dergelijke (verdergaande) noodbevoegdheden, waarbij ook grondrechten in het geding zijn, op dit moment onvoldoende aanleiding”.

Van der Burg kondigde woensdag het noodrecht af, waardoor gemeenten toch verplicht zijn om vluchtelingen op te vangen. Burgemeesters in het Veiligheidsberaad zouden het kabinet eerder hebben ook gevraagd om de om mogelijkheid panden te vorderen, wat met een noodwet kan worden geregeld.

Voorlopig is dat dus niet nodig, zegt Van der Burg. En het kabinet hoopt „dat het ook in de toekomst niet noodzakelijk wordt hiertoe over te gaan”.

Kabinet: Snel meer Oekraïense tolken nodig in de zorg

Zorgverleners moeten „indien nodig laagdrempelig en zonder administratieve lasten een professionele tolk kunnen inzetten” om goed met Oekraïense patiënten te communiceren. „Dit moet zo snel mogelijk georganiseerd worden”, zegt Eric van der Burg, de staatssecretaris die over asiel gaat.

Vooral voor zorgverleners die veel Oekraïense vluchtelingen behandelen is de normale werkwijze voor tolken „onvoldoende passend”. In die gevallen kunnen zorgverleners dus een beroep doen op professionele tolken.

Het kabinet zet voor de periode tot en met juni van dit jaar 1,6 miljoen euro opzij voor het inhuren van professionele tolken. Maar Van der Burg wijst erop dat er een gebrek is aan „tolken die de juiste taal spreken”. In sommige gevallen moeten zorgverleners dus op een andere manier zien te communiceren met hun Oekraïense patiënten. Het ministerie van Volksgezondheid gaat hierover praten met de betrokken partijen.

Gesprekken tussen Oekraïne en Rusland vrijdag digitaal voortgezet

De onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland worden vrijdag digitaal voortgezet, meldde de Oekraïense onderhandelaar David Arachamia woensdag. Oekraïne was volgens Arachamia graag opnieuw fysiek om de tafel gegaan, maar Rusland weigerde dit. Volgens het Kremlin moet er eerst verder gewerkt worden aan een verdrag tussen de twee landen.

446355897.jpg
beeld EPA

De vredesonderhandelingen werden woensdag weinig hoopvol beëindigd nadat het Kremlin „niet kon stellen dat er iets veelbelovends of enige doorbraak was”. Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski zei in zijn dagelijkse videoboodschap dat de gesprekken „niets concreets” hebben opgeleverd.

Delegaties van beide kanten waren een dag eerder nog positief over onderhandelingen in Istanbul, waarbij Oekraïne onder meer voorstellen deed over toekomstige neutraliteit en Rusland beloofde troepen terug te trekken.

Kabinet: 23 miljoen voor zorgkosten Oekraïense vluchtelingen

Het kabinet zet 23 miljoen euro opzij voor de vergoeding van zorgkosten van Oekraïense vluchtelingen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) meldt dit aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakte eerder al bekend de kosten te vergoeden voor Oekraïense vluchtelingen, die onverzekerd zijn voor medisch noodzakelijke zorg.

Voor hen bestaat een speciale regeling op basis waarvan zorgaanbieders gecompenseerd worden. Het kabinet heeft besloten de zorgkosten voor de eerste helft van het jaar te compenseren en verwacht dus dat dit ongeveer 23 miljoen zal kosten.

Calamiteitenhospitaal Utrecht vangt vluchtelingen Oekraïne op

Het Calamiteitenhospitaal in UMC Utrecht gaat medische zorg leveren aan vluchtelingen uit Oekraïne. Er worden ongeveer vierhonderd medische evacués verwacht die medische zorg nodig hebben in Nederland. De eerste patiënten komen mogelijk al volgende week.

Het Calamiteitenhospitaal laat weten dat het de eerste opvang van patiënten uit Oekraïne op zich neemt. Ook kinderen worden hier opgevangen en zo snel mogelijk verder behandeld in kinderziekenhuizen zoals het Wilhelmina Kinderziekenhuis. In samenwerking met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) worden de patiënten daarna in de Nederlandse ziekenhuizen verder behandeld.

Het Calamiteitenhospitaal is een voorziening voor gegarandeerde medische opvangcapaciteit bij ongevallen, incidenten, of rampen met grote groepen. Het hospitaal kan ook worden ingezet in situaties waarin de Nederlandse overheid hulp aanbiedt bij de medische opvang van buitenlandse slachtoffers zoals nu uit Oekraïne.

Liveblog woensdag

Het liveblog van woensdag is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer