Goed dat Israël wil bemiddelen in oorlog Rusland en Oekraïne
De Israëlische regering heeft er sinds de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel een hoofdpijndossier bij. Aan de ene kant wil Jeruzalem de Russen niet afvallen, maar aan de andere kant wil het ook steun geven aan de Oekraïners. Door Jeruzalem voor te stellen als stad voor vredesbesprekingen tussen de presidenten Poetin en Zelenski probeert de Joodse Staat zijn neutrale positie te verdedigen.
Voor het kleine Israël is het grote Rusland een bijzondere partner. Aan de ene kant vecht Rusland aan de kant van aartsvijand Syrië, maar aan de andere kant zijn goede betrekkingen tussen het land en Israël belangrijk. Premiers van Israël zorgen er altijd voor dat ze regelmatig en op belangrijke dossiers voeling houden met Moskou.
Nu Poetin Oekraïne is binnengevallen, zit Jeruzalem in een lastig pakket. Het steunt de door de VS en Europa afgekondigde sancties niet en dat levert scherpe kritiek op vanuit Oekraïne. President Zelenski heeft onlangs het parlement in Jeruzalem toegesproken en schuwde daarbij niet op de zere plekken te drukken. Israël moet, volgens hem, in de toekomst zien te leven met het feit dat ze Oekraïne niet met wapens heeft gesteund terwijl dat land een nieuw soort Holocaust onderging. Die uitspraak viel niet bij iedereen in Jeruzalem in goede aarde. Diverse parlementariërs meenden dat Zelenski de geschiedenis van de Holocaust op deze manier probeert te herschrijven.
Nu lijkt de Oekraïense president inderdaad nogal eens in de beschuldigende modus te blijven hangen als hij parlementen in diverse delen van de wereld toespreekt. Zo beschuldigde hij Duitsland van het optrekken van een nieuw ijzeren gordijn en kregen de VS en de NAVO ervan langs omdat ze geen no-flyzone willen instellen boven zijn land. Die aanvallende opstelling is overigens niet zo verwonderlijk gezien zijn benarde positie.
Dat Israël zich toch geraakt voelt door de kritiek, blijkt uit de inspanningen die het land zich getroost om Rusland en Oekraïne op hoog niveau met elkaar in gesprek te brengen. Zo vloog de Israëlische premier Bennett enkele weken geleden, zeer tegen zijn gewoonte als orthodoxe Jood, op de sabbat naar Moskou om te praten met president Poetin.
Het zou voor de Israëlische regering heel goed uitkomen als Poetin en Zelenski naar Jeruzalem zouden willen reizen om daar, in de stad van de vrede, te onderhandelen. Israëlische politici zullen beide leiders met open armen ontvangen. Zelenski wil ook wel, heeft hij al laten weten. Nu is het zaak Poetin nog zo ver te krijgen dat hij zijn vliegtuig richting Israël stuurt.
Het is goed dat Israël een bemiddelende rol tussen Oekraïne en Rusland op zich neemt. En mocht het de komende tijd tot vredesoverleg komen in Jeruzalem dan betaalt de neutrale status van de Joodse Staat zich uit. Zulke onderhandelingen zouden voor Israël al geslaagd zijn voor er resultaat bereikt wordt.
Hoofdredactie