Blijdschap bij SGP over winst diverse zetels
Blijdschap en spanning stempelden woensdag de sfeer bij de SGP, die samenkwam in Papendrecht. Blijdschap vanwege de goede landelijke resultaten. Spanning of de lokale fractie zou groeien. Die bleek uiteindelijk een tweede zetel te krijgen.
In de overvolle raadszaal van de gemeente Papendrecht zijn veel SGP’ers aanwezig: een delegatie uit Den Haag en een aantal lokale kopstukken. De landelijke SGP heeft bij deze verkiezingen geen eigen onderkomen afgehuurd, maar is te gast op het gemeentehuis van de Zuid-Hollandse plaats. Telefoons maken overuren. Doorlopend druppelen er uitslagen binnen. SGP-voorman Kees van der Staaij, voorlichter Cornel van Beek en anderen houden elkaar steeds op de hoogte van de laatste uitslagen. Secretaresses Janie de Jong en Jenny Romijn noteren resultaten van plaatsen waar de SGP alleen of samen met de CU meedoet. Bij twijfel wordt er direct contact gezocht met SGP’ers in het land.
De landelijke SGP’ers vallen op tussen de plaatselijke fracties, die er vooral zijn om te horen hoe Papendrecht het heeft gedaan. Voor Ardjan Boersma is het een spannende avond. Als beleidsmedewerker van de SGP in de Tweede Kamer hoopt hij uiteraard op zo veel mogelijk zetels in het land. Tegelijk staat hij tweede op de lijst in Papendrecht. In de loop van de avond lijkt het er steeds meer op dat hij in de raad kan plaatsnemen.
Aan het begin van de nacht krijgt de SGP inderdaad die tweede zetel. Boersma heeft de afgelopen tijd aandacht gevraagd voor goede zorg voor ouderen. „Daarnaast willen we aandacht voor het gezin. Er zijn meer betaalbare woningen nodig voor gezinnen en starters.” Ook de koopzondagen zijn een issue. Vier jaar geleden waren er nog 26 koopzondagen. In verband met corona zijn dat er tijdelijk 52. Boersma hoopt dat de komende tijd wordt teruggegaan naar 26.
Kees van der Staaij heeft de afgelopen tijd tal van steden en dorpen bezocht. „Dat deden we vooral om lokale fracties te steunen, niet om het verschil te maken. Dat doen zij zelf.” Hij denkt dat de kiezer vooral heeft gekeken naar het plaatselijke beleid. Maar ook landelijke kwesties speelden mee, zo merkte hij de afgelopen tijd. Onder andere de opstelling van de SGP tegenover het coronabeleid oogstte waardering.
De SGP-voorman betreurt de breuk binnen de SGP in Oldebroek. „Helaas hebben we die niet kunnen voorkomen. Het gaat zeker stemmen kosten”, zegt hij aan het begin van de bijeenkomst. Hij krijgt gelijk: de SGP in Oldebroek halveert.
Landelijk voorzitter Dick van Meeuwen betreurt eveneens de situatie, maar wil er weinig over kwijt. „Het is altijd goed om te kijken hoe je toch weer bij elkaar kunt komen.” In Wierden, Maasdriel en Voorst is de SGP nieuw in de raad. Van Meeuwen is daar blij mee. „Arco Hak heeft in Voorst twintig jaar zijn best gedaan om een zetel te halen. Dat is nu gelukt.”
Van der Staaij kijkt zowel naar de SGP als naar andere christelijke partijen. Zetelwinst is volgens hem vooral goed als die niet ten koste gaat van partijen zoals CU en CDA. Het is volgens hem belangrijk dat er zo veel mogelijk zetels zijn voor christelijke partijen. De partijleider denkt dat niet veel potentiële SGP-kiezers het vakje bij partijen als FVD, PVV en Jezus Leeft rood hebben gekleurd. „Er is altijd grensverkeer tussen partijen. Maar bij ons gaat het meestal niet om grote aantallen. We hebben een stabiele achterban. Er gaan altijd wel stemmen af en er komen stemmen bij. Per saldo groeien we.” Dat is te zien in de landelijke cijfers. Op meerdere plaatsen haalt de SGP zetelwinst. „De uitslagen zijn verheugend.”