ChristenUnie krijgt hier en daar tik op de neus
„Nagelbijten” is het volgens partijleider Segers van de ChristenUnie als de verkiezingsuitslagen binnendruppelen. Spannend is het zeker als keer op keer een rood vakje op het scherm verschijnt omdat de CU stemmenverlies moet incasseren.
Enkele tientallen partijprominenten staan dicht opeen in een zaaltje bij het Amersfoortse treinstation. CU-vlaggetjes aan het plafond, CU-posters aan de muur. De lampjes, de bierviltjes, zelfs de sfeerverlichting heeft de partijkleur lichtblauw.
Heel vrolijk is de stemming niet als de eerste uitslagen bekend worden. Verlies! „Maar we gaan voor elke zetel klappen”, kondigt de Amersfoortse lijsttrekker Bol aan.
”Samen recht doen”, verwoordden posters de partijplannen. ”Geef geloof een stem”. Spreekt het de kiezers aan? Gejuich klinkt als de ChristenUnie in het Groningse Veendam haar ene zetel lijkt te behouden. Lijkt, want het is een voorlopige uitslag; de definitieve volgt maandag pas.
Spannend is het ook voor Kamerlid Ceder. Vier jaar geleden was hij het eerste CU-raadslid in Amsterdam. „In 2014 kwamen we nog 162 stemmen tekort. Er zijn bij ons mensen uit verschillende delen van de wereld; ze hebben gemeen dat ze Jezus Christus dienen.”
Ceder is ditmaal lijstduwer in de hoofdstad. „We hebben er vandaag nog geflyerd. We hebben laten zien dat je ook met één zetel echt een bijdrage kunt leveren. Een groeiende groep mensen vindt ons verhaal goed voor de stad. Amsterdam verdient een beter imago dan stad van drugs en prostitutie.”
Ceder is al op weg naar Amsterdam als de uitslag van de hoofdstad binnenkomt. „Yes!” wordt er geroepen als Forum voor Democratie in de woonplaats van partijleider Baudet van 5,8 naar 1,8 procent gekelderd blijkt te zijn. Maar zowel het CDA als de CU lijkt er de enige raadszetel kwijt te raken. Het wordt even stil in het zaaltje.
Tussendoor verschijnen er beelden van brand en verwoesting in Oekraïne op het scherm. Maar dat is nu even ver weg. Het oorlogsnieuws kan tweeërlei effect op de verkiezingsuitslag hebben, observeert een CU’er: óf mensen bleven thuis omdat ze lokale politiek nu onbelangrijk vinden, óf ze gingen juist stemmen uit waardering voor de democratie die elders allerminst vanzelfsprekend blijkt te zijn.
Hier en daar loopt de ChristenUnie een forse tik op, zoals in Renswoude, waar het aantal zetels halveert. In buurdorp Scherpenzeel verliest de CU ook twee zetels, maar dat is omdat de partij geen kandidaten beschikbaar had.
Hoogeveen komt binnen: -0,4. Middelburg: ook in de min. Maar partijleider Segers heeft beter nieuws te melden: „Ik krijg net van Wijdemeren de uitslag: Esther Kaper heeft een zetel.” De zaal juicht.
Segers spreekt zijn waardering uit voor de 3500 CU’ers op de lijsten, klaar om hun stad of dorp te dienen. „Van hen gaan er honderden de raad in. Op hoop van zegen.”
De partijleider wijst erop dat het vertrouwen in de overheid daalt. „De lokale overheid is de eerste waar het vertrouwen hersteld moet worden.”