Kerk & religie
Stemmen gaan op om Russische kerk uit te sluiten van Wereldraad van Kerken

Vanuit de Wereldraad van Kerken klinkt steeds luidere kritiek op de houding van de Russisch-Orthodoxe Kerk ten opzichte van de oorlog in Oekraïne.

Redactie kerk
9 March 2022 09:02
De Russisch-Orthodoxe patriarch Kirill. beeld AFP, Igor Palkin
De Russisch-Orthodoxe patriarch Kirill. beeld AFP, Igor Palkin

Zo pleit de Tsjechische voorganger Pavel Cerny, voormalig voorzitter van de Raad van Kerken in Tsjechië, voor een uitsluiting van de Russische kerk uit de Wereldraad. Dat meldde de Belgische nieuwssite Kerknet dinsdag.

Volgens Cerny kan een tijdelijke uitsluiting „heilzaam” zijn voor de Russisch-Orthodoxe Kerk, om haar te helpen „ontwaken uit haar valse droom” en een einde te maken aan „haar permanente medeplichtigheid aan de grootste militaire en humanitaire catastrofe in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Oproep

De Wereldraad deed vorige week via een brief van de algemeen secretaris van de raad, dr. Ioan Sauca, een oproep aan patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Daarin riep Sauca –zelf orthodox priester– de patriarch op om „zijn stem te verheffen zodat de oorlog kan worden gestopt.” Sauca wees erop dat hij mede schreef namens „lijdende broeders en zusters, van wie de meesten ook trouwe leden zijn van onze orthodoxe kerk.”

Kirill hield zich enige tijd op de vlakte, maar sprak zich zondag duidelijker uit over de Russische inval, waarbij hij de kant van Poetin koos. De orthodoxe kerk in Rusland is al sinds jaar en dag trouw bondgenoot van de president. In zijn preek zondag plaatste Kirill de oorlog in het teken van een geestelijke strijd. Daarbij zouden belangrijke traditionele waarden op het spel staan, die vanuit het Westen worden bedreigd. Als voorbeeld noemde Kirill het toestaan van gay prides door westerse overheden.

Liberaal

De preek van de patriarch riep forse kritiek op, ook vanuit de Russische kerk zelf. Zo hebben meer dan 280 Russisch-orthodoxe priesters opgeroepen tot het beëindigen van de invasie. Ook werd zondag een priester gearresteerd nadat hij zich in zijn preek keerde tegen de oorlog.

De banden van de Russisch-Orthodoxe Kerk met de Wereldraad van Kerken waren overigens al niet warm. Herhaaldelijk uitte Kirill in het verleden kritiek op de Wereldraad, onder meer vanwege de toelating van vrouwen in het ambt en de liberale visie op homoseksualiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer