Militairen toch in Oekraïne na ramp MH17
Een groepje Nederlandse militairen was kort na de ramp met vlucht MH17 in juli 2014 ter plekke in Oekraïne.
Dat onthult Andrea Jochems, majoor bij de Luchtmobiele Brigade, in het dinsdag verschenen boek ”Vrouwen in de frontlinie, deel 2” van auteur Johan Kroes.
In maart 2020 vertelde de commandant van de Koninklijke Landmacht, luitenant-generaal Martin Wijnen, dat vlak na de ramp met MH17 Nederland klaarstond om militair in te grijpen en slachtoffers te repatriëren. Duizend militairen van de Luchtmobiele Brigade waren stand-by om naar Oekraïne te reizen om het rampgebied veilig te stellen, zodat hulpverleners en forensische onderzoekers hun werk konden doen.
De missie werd uiteindelijk afgeblazen, maar een klein groepje militairen ging dus wel. Majoor Jochems (1981) hoorde dat ze de zondag na de ramp toch naar Oekraïne moest als teamleider van een groep met vijf verpleegkundigen en een arts. „Op de kazerne hebben we toen een aantal voertuigen beladen met van alles en nog wat, want we hadden geen idee voor hoe lang we weg zouden gaan en wat er mee moest. Met een Australische C-17 vlogen we die zondag na de ramp naar Oekraïne. Niemand wist dat we daar zaten en nog steeds zijn er weinig mensen van op de hoogte dat wij op de crashsite zijn geweest.”
Verf
Landmachtwoordvoerder Sjaak van Elten bevestigt desgevraagd de lezing van Jochems. „Er ging een civiel team naar Oekraïne en daar zaten een paar militairen tussen.” Omdat Defensie geen herkenbare voertuigen in Oekraïne wilde hebben, sloeg Jochems witte verf in om daarmee alle voertuigen over te schilderen.
Drie dagen na aankomst in Oekraïne voerde Jochems een eerste verkenning uit van het gebied waar de MH17 was neergestort. „Onderweg kwamen we verschillende roadblocks tegen van de separatisten, die ons wilden controleren. Later die week werd die tocht steeds gevaarlijker. Er werd geschoten, je zag her en der rookpluimen van inslagen en we zagen steeds meer zwaar geschut in het gebied verschijnen.”
Jochems –de eerste vrouw die de loodzware opleiding van de Luchtmobiele Brigade doorstond– kijkt met trots terug op deze inzet. „Ik vond het heel mooi om in die zwarte periode iets voor ons land en de nabestaanden te kunnen betekenen. Als ik nu weer voor zoiets gevraagd zou worden, dan zou ik het zo weer doen.”
Oorlog
Nederland steunt deze dagen Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Defensie leverde verschillende militaire goederen, aangevuld met voertuigen, gevechtsrantsoenen, slaapzakken, laptops en beschermende kleding. Eerder ontving Oekraïne al 50 Panzerfaust-antitankwapens met 400 raketten en 200 Stinger-luchtdoelraketten. Verschillende wapens en apparatuur zijn niet zonder deskundige training te bedienen. Hoe en waar dat gebeurt, wil Defensie niet zeggen.