Kapotte daken zijn niet te tellen, mee met de dakdekker
De stormen Eunice en Franklin trokken dit weekend een spoor van vernielingen. Talloze daken raakten beschadigd. Voor dakdekkers stapelt het werk zich op. „Ik krijg op mijn telefoon de ene na de andere fotoreportage binnen.”
„De adressen met een oranje streep erdoorheen moeten we vandaag per se doen. Die mensen verzuipen.” Maandagochtend om kwart over zeven wijst dakdekker Douwe Schippers (37) naar een vel met een rij handgeschreven adressen. Daar raakten daken beschadigd door de stormen. „Het wordt een hectische dag”, belooft Schippers, terwijl hij in de kantine van zijn bedrijf in Heerenveen koffie tapt.
Zelden kreeg hij zo veel schademeldingen na ruig weer. „Ik word platgebeld. Zaterdag belden zo’n vijftig mensen. En zondag kreeg ik zelfs twintig telefoontjes. Als mensen zelfs ’s zondags bellen, moeten ze een blokkade over. Dan is het paniek.”
Op zijn telefoon laat de Friese dakdekker een filmpje zien van een bewoner met lekkage. Het water gulpt door het dak. „Soms sturen mensen me hele fotoreportages. Dan weet ik haast niet meer welk filmpje bij welk adres hoort.”
Vaak leggen daken het loodje door achterstallig onderhoud, weet Schippers. Al kan een storm ook vat krijgen op vastgehaakte pannen in een nieuwbouwwijk.
Pannen
Collega-dakdekker Walle Terpstra komt binnen en zet zich aan een bak koffie. De storm hield ook huis binnen zijn familie. „Ik ben een uur bezig geweest op het dak van mijn ouders. Zo’n vijf pannen waren kapot.”
Rond acht uur deponeren de dakdekkers rollen dakmateriaal achter in een Renault Traffic. Een kwartier later parkeren ze het zwarte bedrijfsbusje aan de Herenhof in Heerenveen. Eunice heeft hier een stevige tik uitgedeeld.
„De goot is aan flarden”, zegt dakdekker Schippers, terwijl hij aan de achterzijde van de woning de schade inspecteert.
„Het leek alsof er een bom afging”, beschrijft bewoner Mike van Ommen het tumult van vrijdag. Rondvliegende takken doorkliefden de houten schutting, het tuinstel kan naar de schroothoop. Her en der liggen afgerukte takken. „Het is hier zo een klimtuin”, zegt de vrouw des huizes. Gele strepen markeren de plek waar takken langs de muur schraapten.
Douwe klimt de ladder op. Hij haalt kapotte pannen van het dak. Onder hem pakt collega Terpstra de beschadigde pannen aan. Bewoner Van Ommen reikt Schippers vanuit een bovenraam nieuwe pannen aan. De gedupeerde had nog een reservevoorraadje liggen. „Altijd handig”, prijst Schippers.
Doosje
Rond negen uur parkeren de Friese dakdekkers hun busje op het erf van de volgende klant, in het dorpje Nijehaske. „We hebben een rare nacht gehad”, zegt bewoner Arno van Solkema. Hij kampt met lekkage. „Ieder kwartier moesten we een bak water legen.” Vrijdagmiddag tilde de storm het dak boven zijn dakkapel op. „Als een deksel van een doosje klapte hij omhoog en gelukkig viel hij weer terug.” De bewoner heeft een zeil boven de dakkapel gespannen. Het spul is met touwen vastgesjord.
Omdat het inmiddels regent, besluit Schippers nu niet te repareren. „Als wij het zeil er vanaf halen, haal je je nog meer ellende op je nek.” Van Solkema knikt begrijpend. „Ik begrijp je volledig en ben blij dat je toch even bent langsgekomen.”
Scheur
„Kijk, hier zit een scheur”, wijst Douwe Schippers even later boven op het garagedak van Erik Heddema in Oudehaske. Het water gulpte afgelopen weekend naar binnen. „Ik heb overwogen om het lek af te dekken met een stuk plastic met steentjes erbovenop”, zegt Heddema. „Maar omdat ik vreesde dat de storm dat zeil met stenen zou wegrukken, heb ik dat toch niet gedaan.”
Ook hier in Oudehaske kan Schippers vanwege de regen nu niet aan de slag. Dakleer bewerken met een brander gaat niet met dit weer. Terpstra deponeert de ladder weer op de bedrijfsbus. „Frustrerend dat je net niks kan doen nu”, zegt zijn collega Schippers. „Een beste vlek”, wijst hij op een regenfront op zijn telefoon. „Als we tijd hebben, plakken we de zaak straks op een droog momentje even dicht.” De dakdekkers gaan maar koffie halen in hun kantine.