„Installeren warmtepomp is maatwerk”
Hij is niet te missen: de warmtepomp in de hal van Installatiebedrijf Bevelander. Jaco Bevelander (41) geeft er graag tekst en uitleg bij.
Klanten die een warmtepomp overwegen, komen altijd op bezoek in het energieneutrale gebouw op het Thoolse bedrijventerrein Welgelegen. „Het gaat om een stevige investering. Ik word ook wel eens gebeld met de vraag of ik even een offerte wil maken voor een warmtepompinstallatie, maar daar begin ik niet aan. Het kost ons uren om een juiste offerte te maken en in veel gevallen krijg je de opdracht toch niet. Dit komt omdat geïnteresseerden als leek het internet afstruinen en globale prijzen zien en aan de hand van die prijzen offertes opvragen. Maar ieder huis heeft zijn eigen unieke installatie. Een warmtepomp installeren is maatwerk. Daarom ontvang ik mensen op ons bedrijf om hen goed voor te lichten.”
De grondgebonden warmtepomp die Bevelander in zijn nieuwe pand heeft staan, kost met installeren erbij al gauw zo’n 12.000 tot 20.000 euro. „Je moet er niet voor kiezen met de gedachte: die kosten heb ik er met tien jaar weer uit. Het is meer een investering die past bij een andere levensstijl. Energieneutraal leven is goed voor de schepping. Er moet een knop om naar bewuster leven. Met een warmtepomp kun je bijvoorbeeld niet onbeperkt douchen. Als de boiler van bijvoorbeeld 300 liter leeg is, dan is het warme water op. Zeker met een gezin moet je daar rekening mee houden. Het voordeel is dat ik mij met een warmtepomp niet druk hoef te maken over oplopende energieprijzen. ”
Een lucht-water warmtepomp is weliswaar minder duur, maar Bevelander installeert bij zijn klanten het liefst een pomp die warm én koud water uit de grond haalt. „Dat laatste is het grote voordeel van een grondgebonden waterpomp. In de zomer kun je hem gebruiken als koelinstallatie met weinig kosten. Een lucht-water unit kan dat ook, maar verbruikt daar heel veel stroom voor. Dat kan zomaar 5000 kilowattuur per zomer zijn. Zodra je bij warmtepompen op de kosten gaat beknibbelen, kan het zijn dat de energiekosten en het gebruiksgemak teleurstellend zijn. Als je een grondgebonden waterpomp goed installeert, kun je daar tientallen jaren probleemloos de woning mee verwarmen en koelen.”
De stroom voor Bevelanders installatie komt van zonnepanelen op het dak. Ook op dat gebied levert Bevelander maatwerk zodat klanten hun eigen stroom opwekken. „Als je de zonnepanelen in een halve cirkel legt, draaien ze als het ware met de zon mee en zorgen ze gedurende de dag voor een beter rendement. Genoeg om onder andere de warmtepomp van voldoende stroom te voorzien. De ruimte is hier niet altijd voor beschikbaar en daar hebben we dan weer verschillende oplossingen voor.”
Warmtepompen, zonnepanelen; het zijn zaken waar de vader van Bevelander bij de start van het bedrijf ruim dertig jaar geleden niet of nauwelijks mee te maken had. Vader Bevelander had bij diverse andere bedrijven ervaring opgedaan voordat hij in 1990 voor zichzelf begon in zijn woonplaats Sint-Maartensdijk. Zoon Jaco heeft na zijn opleiding bij andere installatiebedrijven in 2010 het bedrijf van zijn vader overgenomen. „Tot 2013 heeft mijn vader nog een adviserende rol gespeeld, hij is in 2015 overleden.” In 2020 is het bedrijf verhuist van Sint-Maartensdijk naar een nieuw pand in Tholen. Bevelander is nu samen met zijn vrouw Carlijne eigenaar. Zoon Jarco (16) werkt in de vakanties ook mee en wil na zijn examens verder gaan in het installatievak.
De twaalf medewerkers zijn in 80 procent van de gevallen aan het werk in nieuwbouwprojecten, de overige 20 procent van hun tijd vult zich met installatie- en onderhoudswerk in bestaande woningen en kleine utiliteit. „Onze klanten zitten vrijwel allemaal in Zuid-West Nederland. Momenteel zijn we bijvoorbeeld in twintig appartementen in Bosschenhoofd de totaalinstallaties aan het maken. In Sint Annaland bouwen we een café om naar appartementen en een restaurant met vergaderzalen. In Sint-Maartensdijk werken we in een vakantiepark aan 52 huisjes. Ook zijn we actief in luxe vrijstaande woningen. Heel divers dus.”
Het is heel lastig om in deze tijd voldoende gekwalificeerd personeel te krijgen. „Denk aan zelfstandige elektromonteurs niveau 3 en 4 en loodgieters of cv monteurs.”
Bevelander probeert een deel van het probleem op te lossen met prefabricage (prefab). In zijn nieuwe loods heeft hij de ruimte om onder andere een professionele zaagmachine te plaatsen. Buizen en andere materialen kunnen op het bedrijf al op maat worden gezaagd. Dat scheelt de monteurs op de bouw weer tijd.
De ruimte in het nieuwe pand gebruikt de Tholenaar ook voor opslag. „Door het huidige grondstoffentekort is de leveringstijd van veel producten veel langer geworden. Het kan niet zo zijn dat mijn monteurs niet verder kunnen omdat bepaald materiaal niet voorradig is. Ik leg liever een wat grotere voorraad aan om dat probleem voor te zijn.”