Kerk & religie

Druk op vrijheid van religie neemt wereldwijd alsmaar toe

Volgens Open Doors bevindt de vrijheid van godsdienst zich dit jaar wereldwijd op een nieuw dieptepunt. De organisatie staat in haar conclusie niet alleen.

19 January 2022 12:05
beeld AFP
beeld AFP

Open Doors becijferde voor de Ranglijst Christenvervolging van 2022 dat 360 miljoen christenen lijden onder vervolging. Dat is een stijging van 20 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Eén op de zeven christenen kan zijn geloof niet in vrijheid beleven. Niet eerder ging het om zulke grote aantallen.

Dat de geloofsvrijheid voor christenen steeds zwaarder onder druk komt te staan, blijkt ook uit de scores in de beoordelingsschaal van Open Doors (zie kaart). Voor het tweede achtereenvolgende jaar bevat de lijst uitsluitend landen met de score extreem of zeer zwaar.

De drempel om op de lijst te komen, wordt steeds hoger. Waar landen minder dan tien jaar geleden nog met ruim 40 punten in de top 50 terechtkwamen, heeft hekkensluiter Maleisië dit jaar 63 punten. In 2015 was die score nog goed voor plek 20. De intensiteit en omvang van de vervolging neemt toe.

In met name sub-Sahara Afrika zijn fors hogere scores te zien van geweld tegen christenen. Daar groeit de angst voor verdere ontwrichting aangezien overheden niet in staat zijn het geweld een halt toe te roepen.

Achteruitgang

Het is een beeld dat zich breder aftekent in de diverse rapporten van organisaties die zich bezighouden met geloofsvrijheid. In april van 2021 constateerde Kerk in Nood dat er weer sprake was van achteruitgang van de godsdienstvrijheid. Met name Afrika en China sprongen negatief in het oog.

De directeur van International Christian Concern benadrukte 
in een rapport van afgelopen november dat in de laatste twee decennia de ruimte voor alle gelovigen is afgenomen, waarbij christenen de meest vervolgde groep vormen.

Release International signaleerde in december een toenemende intolerantie die gepaard gaat met groeiend geweld. In een vooruitblik op 2022 wees de organisatie sub-Sahara Afrika aan als een brandhaard van geloofsvervolging.

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research nam de sociale vijandigheid jegens religie licht af, meldde het in september. Overheidsbeperkingen bleven onverminderd hoog. Pew baseerde zich op gegevens van 2019 en sindsdien is er veel veranderd, waaronder een wereldwijde pandemie. In alle onderzoeken komt naar voren dat die een negatieve impact heeft op geloofsvrijheid.

De toenemende chaos in de wereld bedreigt de vrijheid van godsdienst voortdurend. Overheden zijn de drijvende kracht achter vervolging of het ontbreekt hen aan de wil of middelen om de vrijheid van godsdienst te waarborgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer