Groene zendeling gaat op missie
Peter Jan de Vries (48) uit Zwolle vertaalde jarenlang de Bijbel in de taal van de Korowai op Papoea. Eind vorig jaar ging hij aan de slag als groene zendeling.
Duurzaamheid is niet alleen iets voor boomknuffelaars, vindt De Vries. „Zorg voor de schepping is een blinde vlek in de zending.” Daarom startte hij Mission Creation Care – oftewel missie scheppingszorg. Twee dagen per week werkt hij voor natuurbeschermingsorganisatie A Rocha en verder rust hij zendingswerkers toe via SIL International, bekend van Wycliffe Bijbelvertalers.
Hoe ziet je werk eruit?
„Via A Rocha ga ik christelijke organisaties helpen inzicht te krijgen in hun ecologische voetafdruk en hen helpen deze te verkleinen. De CO2-uitstoot die niet is te voorkomen, kan worden gecompenseerd door bijvoorbeeld bomen aan te planten. Verder hoop ik bij SIL vanuit Nederland zendingswerkers en lokale mensen toe te rusten bij het omgaan met milieuproblemen. Zorg voor de schepping is een blinde vlek in de zending. De werkers hebben vaak genoeg op hun bordje. Ik hoop ze te adviseren en bewust te maken. Hoort scheppingszorg niet bij hun roeping tot zendeling?”
En hoort scheppingszorg bij die roeping?
„Ja, daar ben ik van overtuigd. Ik heb bij mijn werk in Papoea gezien hoe belangrijk het is. Ik werkte onder de Korowai, ook wel de boomhuismensen. Dat is een volk dat nog leefde in het stenen tijdperk. Toen ze ijzeren gereedschap kregen, veranderde hun omgang met de natuur. Ze waren niet gewend dat ze een boom zo snel konden omhakken en waren geneigd veel bos te gaan kappen. Gewoon omdat het kon. Een ander voorbeeld was de komst van de luchtbuks. Vogels schieten werd veel makkelijker, maar op den duur moesten ze steeds verder om aan voedsel te komen. Ik heb lokale uitsterving van vogelsoorten gezien. Zorgen voor de schepping zit gewoonweg niet in hun pakket.”
Waarom hoort scheppingszorg bij het zendingswerk?
„Ik zie daarvoor twee redenen. In de eerste plaats vanwege de intrinsieke waarde van de schepping: God maakte de aarde, Hij houdt van Zijn schepping en noemde die goed. De natuur is ook nog eens nuttig voor de mens en we kregen de opdracht om ervoor te zorgen.
In de tweede plaats is oog voor de schepping nodig om mensen voor Christus te winnen. Onder de Korowai was er eerst grote weerstand tegen het Evangelie, maar er kwam toenadering en openheid voor het Woord, omdat wij hun milieuproblemen serieus namen. We waarschuwden en hielpen hen toen hun bossen gekapt dreigden te worden om plaats te maken voor oliepalmplantages.
Veel onbereikte volkeren zijn sterk afhankelijk van de natuur. Het ontbossen van hun leefgebied kun je zien als etnocide. Hun manier van leven, hun cultuur verdwijnt dan. Zo onrechtvaardig! Als je hun milieuproblemen niet onderkent, hoe actueel en relevant is dan het Evangelie? Je keurt het kapotmaken van hun gebied stilzwijgend goed. Ben je dan een beeld van Christus?”
Is Gods Woord brengen niet een belangrijkere taak voor Wycliffe Bijbelvertalers?
„Klopt, daarom koos ik ruim twintig jaar geleden ook voor die organisatie. Ik wilde de Bijbel brengen in de taal van het hart en in woorden die de Korowai goed kunnen begrijpen. Tegelijk gaat zending bedrijven hand in hand met de zorg voor mensen én voor de schepping. Zendingswerk hoort holistisch te zijn. Van medische zending kijken we ook niet op. Duurzaamheid hoort niet alleen bij boomknuffelaars. Lees Jakobus 2, waar staat dat je ook moet handelen naar je geloof. Als iemand nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekortkomt, dan moet je de ander voorzien van de eerste levensbehoeften. Het geloof krijgt als het goed is handen en voeten. Ik wil mijn gaven en talenten inzetten om bewustwording te brengen in de zendingswereld.”
Wat zijn uw drijfveren om als groene zendeling aan de slag te gaan?
„Recht doen. Ik wil opkomen voor zwakken. Elke dag lezen we in de krant dat de schepping lijdt, omdat de mens de natuur naar zijn hand zet. Milieuproblemen komen voort uit hebzucht. We willen altijd maar meer. Dit gaat vaak ten koste van de zwakken. Zo raakt klimaatverandering vooral mensen in arme landen.
Ik ben als bioloog opgeleid en koos twintig jaar geleden bewust voor Bijbelvertaalwerk in plaats van voor natuurbescherming. Nu kan ik beide passies combineren. Ook als natuurbeschermer ben ik getuige van Christus.”