Ook in Nederland zullen een eerste en tweede prik met het coronavaccin na negen maanden niet langer volstaan voor een geldig coronatoegangsbewijs. Bovendien is een vierde vaccinatieronde in aantocht.
Het kabinet kiest ervoor de lijn van de EU te volgen. Ook in Nederland zal vanaf 1 februari de laatste prik niet ouder dan negen maanden mogen zijn, kondigde minister De Jonge (Volksgezondheid) aan in het coronadebat van dinsdag.
Eerder die dag werd al bekend dat het Europese coronareisbewijs zonder boosterprik na negen maanden zal verlopen. De nieuwe geldigheidsduur geldt vanaf 1 februari.
Daarnaast zal het herstelbewijs opnieuw niet meer dan een halfjaar een groen scherm in de CoronaCheck-app opleveren. Recent werd de geldigheidsduur verlengt tot een jaar, maar daar komt het kabinet dus van terug. „Je zult echt naar een halfjaar toe moeten, omdat we veel herinfecties zien”, aldus De Jonge.
Invoering 2G
Aan het einde van de tweede week van januari stuurt het kabinet de Kamer een brief over onder meer de aanpassing van het coronatoegangsbewijs. Na de jaarwisseling zal het parlement zich buigen over het wetsvoorstel over de mogelijkheid om op bepaalde plekken 2G in te voeren. 2G betekent dat alleen vaccinatie en herstel van corona een toegangsbewijs opleveren; een negatieve testuitslag niet.
Daarnaast moet de Kamer zich nog buigen over het wetsvoorstel om werkgevers de coronapas te kunnen laten invoeren op de werkvloer.
De bewindsman zei verder dat Nederland naar verwachting aan het begin van het tweede kwartaal van 2022 beschikt over aangepaste vaccins. Dat is nodig omdat de huidige niet effectief genoeg zijn tegen de omikronvariant. De Jonge verwacht „dat het tegen die tijd ook noodzakelijk zal zijn om die prik te zetten.” Later in het debat zei hij niet te kunnen voorspellen of de vierde vaccinatieronde in het tweede of in het derde kwartaal nodig zal zijn. De minister gaat uit van terugkerende vaccinatierondes, „op zijn minst voor de kwetsbare groepen.”
Het kabinet komt eind januari met een brief waarin „op z’n minst” uitspraken worden gedaan „over de vraag hoe de tweede helft van de winter zo veilig mogelijk en zo open mogelijk door te komen”, aldus De Jonge. Een maand later, eind februari, krijgt de Kamer een langetermijnstrategie die over de komende jaren gaat, zo is het plan.
Het advies van de drie ‘economische’ ministeries (de Trojka genoemd) om de voor- en nadelen van onder meer een vaccinatieplicht duidelijk te maken, is ook echt een advies, benadrukte premier Rutte dinsdag. „Uiteindelijk moet er politiek over worden besloten. Op dit moment is er geen voornemen tot vaccinatieplicht.” Maar zoiets kan je ook „nooit 100 procent uitsluiten.”
Onbruikbaar
Verder kreeg de Kamer dinsdag in een brief te horen dat een positieve coronatestuitslag niet automatisch zal zorgen voor een tijdelijk onbruikbare coronapas. Op dit moment is het zo dat mensen die zijn gevaccineerd of zijn hersteld van corona, een groen scherm krijgen in de app, óók als zij positief testen. Een Kamermeerderheid wilde daarvan af. Het kabinet heeft echter bezwaren, onder meer op het gebied van privacy.