Kerk & religie
Tweede Kamerleden bij bidstond Barneveld vanwege coronacrisis

De Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Kees van der Staaij (SGP) zijn van plan zaterdag in de Oude Kerk te Barneveld een bidstond vanwege de coronapandemie bij te wonen.

Redactie kerk
De Oude Kerk in Barneveld. beeld RD, Anton Dommerholt
De Oude Kerk in Barneveld. beeld RD, Anton Dommerholt

Ook de Barneveldse locoburgemeester Hans van Daalen heeft laten weten te willen komen. Dat liet medeorganisator Mariska Kok, lid van de hervormde gemeente in Barneveld, woensdag desgevraagd weten.

De bidstond, die vorige week werd aangekondigd, begint om 8.30 uur in de Oude Kerk te Barneveld en zal ook online te volgen zijn. Ds. A. Bloemendal uit Barneveld verzorgt de opening en sluiting en houdt een meditatie over Joël 1. De gebeden worden behalve door twee hervormde predikanten uitgesproken door „voorgangers van andere kerkgenootschappen uit het dorp. Aan het einde van de bidstond zullen de klokken worden geluid als teken van hoop en troost.”

De initiatiefnemers hoopten dat ook elders in het land bidstonden zouden worden belegd. Vanuit de hervormde gemeente Nijkerk is hiertoe het initiatief genomen, weet Kok. Daar heeft zaterdag om 10.30 uur een bidstond plaats, waaraan onder anderen ds. E. van den Noort meewerkt. In de hervormde gemeente te Rijssen wordt er deze week over een mogelijke bidstond gesproken.

Via Facebook vernam Kok dat de christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Zwolle zaterdag om 15.30 uur in de Zuiderhof een bidstond belegt vanwege de coronacrisis.

In het gebed zal ook aandacht worden gegeven aan „zorgen over ons kerkverband”, meldt de gemeente op haar website. „We verlangen ernaar dat er wegen gevonden worden om elkaar binnen de diversiteit vast te houden Meer dan ooit ervaren we dat we als mensen kwetsbaar zijn en dat de samenleving en de kerk niet ‘maakbaar’ is”, schrijft de Zwolse cgk in een toelichting.

Op de opiniepagina van het Reformatorisch Dagblad pleitte ook ds. C. J. Meeuse, emeritus predikant in de Gereformeerde Gemeenten, afgelopen week voor een bijeenkomst van verootmoediging en gebed, bijvoorbeeld op oudejaarsdag. De predikant heeft niet gehoord van gemeenten die daaraan concreet invulling willen geven. „Dat wil niet zeggen dat de oproep niet is aangekomen. Als zo’n oproep landt, komt die op de tafel van een kerkenraad en misschien een kerkverband. Kerkenraden kunnen er plaatselijk invulling aan geven, ongeacht of het kerkverband dat doet. Zelf wil ik dat in ieder geval doen in de diensten waarin ik op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag, in Nieuwdorp en Middelburg, hoop voor te gaan.”

> hervormdbarneveld.nl/nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer